Πολιτική
Τρίτη, 20 Ιουλίου 2004 18:55

Αποχή των εργοληπτών δημοσίων έργων

Αποχή διαρκείας από αύριο απ΄ όλους τους διαγωνισμούς αποφάσισαν τα μέλη του Συνδέσμου πτυχιούχων εργοληπτών δημοσίων έργων Θεσσαλονίκης και κεντρικής Μακεδονίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ που καταργεί τον «μαθηματικό τύπο» και επαναφέρει το μειοδοτικό σύστημα ανάθεσης των δημοσίων έργων.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα μέλη του Συνδέσμου τόνισαν ότι ο εργοληπτικός κόσμος της χώρας είναι απογοητευμένος από το «νέο, πρόχειρο» -όπως το χαρακτήρισαν- «νομοσχέδιο που δίνει τη χαριστική βολή και εξοντώνει τις μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κώστα Ζήκα, οι εργολήπτες είναι δυσαρεστημένοι με τη στάση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, επειδή δεν τήρησε τις προεκλογικές εξαγγελίες που έκαναν λόγο για διατήρηση του μαθηματικού τύπου για τα μικρά έργα κάτω των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως εξήγησε, τα έργα αυτά αποτελούν περίπου το 20% του συνόλου και αφορούν τις 6.500 μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις οι οποίες ανταγωνίζονται σκληρά μεταξύ τους και αναλαμβάνουν έργα με πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές στις οποίες ανατίθενται τα μεγαλύτερα έργα.

Πάντως ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επαναφοράς του «μαθηματικού τύπου». «Οφείλω να δηλώσω ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Έφτασαν μάλιστα (ανακοινώσεις στον Τύπο για το θέμα) να καταγγέλλουν το σύστημα του Μειοδοτικού Διαγωνισμού που καθιερώνει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ και αναδεικνύει τον ανάδοχο του έργου μέσα στην ίδια μέρα παρουσία όλων των ενδιαφερομένων ως “σύστημα αδιαφάνειας και διαπλοκής”. Έλεος!!!», τονίζεται χαρακτηριστικά σε δήλωση του κ. υπουργού.

Και ο κ. Σουφλιάς συνεχίζει στη δήλωσή του: «Το νομοσχέδιο αυτό είναι μεταρρυθμιστικό και εξυγιαντικό. Αποτελεί μία πολύ σημαντική τομή για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο. Η εξυγίανση του σαθρού περιβάλλοντος που εξέθρεψε ο Μαθηματικός Τύπος είναι σαφής επιλογή του υπουργείου μας. Προς την κατεύθυνση αυτή, αφορισμοί, αοριστίες και γενικολογίες δεν συνεισφέρουν κατά κανένα τρόπο».

«Δώσαμε απόλυτα συγκεκριμένες προτάσεις και γι΄ αυτό προτιμήσαμε να έχουν την μορφή Νομοσχεδίου. Περιμένουμε κατά αντιστοιχία συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις, ώστε να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος», καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.