Πολιτική
Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014 17:18

Στα 287,2 εκατ. οι πληρωμές προς τον ΟΜΜΑ μεταξύ 1999-2011

Στο ποσό των 287.291.456 ευρώ ανέρχεται το σύνολο των πληρωμών που καταβλήθηκαν προς τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) για το διάστημα 1999-2011, βάσει στοιχείων που κατέθεσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ στη Βουλή, μετά από ερώτηση 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ποσό των 287.291.456 ευρώ ανέρχεται το σύνολο των πληρωμών που καταβλήθηκαν προς τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) για το διάστημα 1999-2011, βάσει στοιχείων που κατέθεσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ στη Βουλή.

Τα στοιχεία είχαν ζητήσει με πολυσέλιδη ερώτησή τους 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την Μαρία Κανελλοπούλου.

Βάσει αυτών των στοιχείων οι πληρωμές αφορούσαν έργα, όπως ο σταθμός αυτοκινήτων του Μεγάρου Μουσικής, η ανέγερση συνεδριακού και πολιτιστικού κέντρου, ενώ κάποιες από αυτές χαρακτηρίζονται ως «επιχορήγηση Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών».

Με το έγγραφο διευκρινίζεται ότι έπειτα από το έτος 2011 δεν εντάχθηκε έργο που να αφορά τον ΟΜΜΑ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Τα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ.

Στην πολυσέλιδη ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν αναλυτικά στοιχεία για τις τακτικές επιχορηγήσεις, τις πληρωμές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την απορρόφηση κονδυλίων, τα τραπεζικά δάνεια και τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας για τις καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου, προκύπτει ότι «την τετραετία το Ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε 59.596.908,20 ευρώ για δάνεια του ΟΜΜΑ» επισημαίνουν οι ερωτώντες βουλευτές και ζητούν λεπτομερή στοιχεία για μια σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων τα αποτελέσματα των ελέγχων για την τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων και των Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων του ΟΜΜΑ, τις δανειακές συμβάσεις στις οποίες περιγράφονται ο σκοπός λήψης δανείου, οι όροι κλπ, αλλά και τα αναλυτικά στοιχεία με τα κόστη ανέγερσης και αποπεράτωσης κτιρίων του ΟΜΜΑ.

Επιπλέον οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την έκθεση διεθνούς ελεγκτικού οίκου, βάσει της οποίας η αγοραία αξία του Κτιρίου Β’ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ανέρχεται σε 432.000.000 ευρώ.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που θέτουν είναι αν το Δημόσιο δεσμεύεται ότι δεν θα μεταβιβαστούν σε ιδιώτες ακίνητα του ΟΜΜΑ και πως θα εξασφαλιστεί το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στον ΟΜΜΑ.

Πηγή: ΑΜΠΕ