Μία ιδιαίτερη φιγούρα θα μπορούν να συναντήσουν από τις 27 Ιουλίου και μετά οι οδηγοί των δρόμων του Καναδά: πρόκειται για την ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσει το ταξίδι του το hitchBOT, που έχει ως στόχο να διασχίσει τη χώρα με οτοστόπ.
Μία ιδιαίτερη φιγούρα θα μπορούν να συναντήσουν από τις 27 Ιουλίου και μετά οι οδηγοί των δρόμων του Καναδά: πρόκειται για την ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσει το ταξίδι του το hitchBOT, που έχει ως στόχο να διασχίσει τη χώρα με οτοστόπ.
Το ταξίδι θα ξεκινήσει από το Institute for Applied Creativity και την Anna Leonowens Gallery, που βρίσκονται στο Nova Scotia College of Art and Design (NSCAD- Χάλιφαξ), με προορισμό τη Βικτώρια (Βρετανική Κολούμπια). H όλη ιδέα αρχικά προέκυψε το 2013, ως ένα project καλών τεχνών. «Συνήθως προβληματιζόμαστε σχετικά με το αν μπορούμε να εμπιστευτούμε τα ρομπότ…αλλά αυτό το πρόγραμμα ασχολείται με την άλλη πλευρά και ρωτά: μπορούν τα ρομπότ να εμπιστευθούν τα ανθρώπινα όντα;» αναφέρει η δρ. Φράουκε Ζέλλερ (Ryerson University) που, μαζί με τον δρ. Ντέιβιντ Χάρις Σμιθ (McMaster University) βρίσκονται πίσω από την ιδέα. «Θεωρούμε ότι το hitchBOT θα είναι αρκετά γοητευτικό και θα εμπνέει εμπιστοσύνη στις συζητήσεις του για να εξασφαλίσει ασφαλείς μεταφορές διασχίζοντας τον Καναδά».
Πέρα από το χέρι με το οποίο θα κάνει οτοστόπ, το hitchBOT δεν θα είναι σε θέση να κινείται μόνο του. Χάρη στην τεχνητή του νοημοσύνη και το user interface design, το οποίο περιλαμβάνει αναγνώριση και επεξεργασία φωνής και διασυνδεσιμότητα 3G και WiFi, το ρομπότ θα είναι σε θέση να γνωρίζει την ακριβή του θέση και να σχεδιάζει από εκεί και πέρα το ταξίδι του. Οι γνώσεις του προκύπτουν από μία Wikipedia API, η οποία και θα βοηθήσει στις συνομιλίες του με ανθρώπους.
Το hitchBOT περιγράφεται ως ένα «εξωστρεφές» και «χαρισματικό» ρομπότ, που χάρη στα κοινωνικά του χαρίσματα θα μπορέσει να ταξιδέψει στους δρόμους της χώρας. Επί της παρούσης συναρμολογείται από τους ερευνητές της ομάδας του προγράμματος στο Τορόντο και το Χάμιλτον. Οι φίλοι του θα μπορούν να παρακολουθήσουν το ταξίδι του στο Twitter και το Instagram (@hitchbot) και στο Facebook (www.facebook.com/hitchbot), καθώς το ρομπότ θα «τουϊτάρει», περιγράφοντας τις εμπειρίες του. Το ρομπότ είναι φτιαγμένο από απλά υλικά και θα μπορεί να συζητήσει με τους οδηγούς για διάφορα θέματα (αντλώντας πληροφορίες από τη Wikipedia) και να τους ζητήσει να το επαναφορτίσουν μέσω του αναπτήρα αυτοκινήτου τους.
Στην ομάδα του εγχειρήματος συμμετέχουν ερευνητές από μεγάλη γκάμα ειδικοτήτων (από οπτικές τέχνες μέχρι μηχανολογία, επικοινωνιολογία και επιστήμη υπολογιστών). Όπως «περιγράφει» χιουμοριστικά το ίδιο το hitchBot στην ιστοσελίδα του προγράμματος, «κάνω οτοστόπ όχι μόνο επειδή δεν έχω λεφτά, αλλά επειδή τα ρομπότ δεν μπορούν ακόμα να βγάλουν άδειες οδήγησης στον Καναδά. Πέρα από αυτό, οι δημιουργοί μου νομίζουν ότι θα ήταν διασκεδαστικό για ένα ρομπότ να ταξιδέψει κατά μήκος του Καναδά με οτοστόπ…και οι δύο πιστεύουν ότι μπορώ να εξασφαλίσω μεταφορά από τα άτομα που συναντώ γοητεύοντάς τα μέσω συζήτησης».