Κόσμος
Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014 18:11

Λιβύη: Στέλνει δυνάμεις ασφαλείας για να προφυλάξουν τα βενζινάδικα

Οι αρχές της Λιβύης αναπτύσσουν στην πρωτεύουσα Τρίπολη ειδικές δυνάμεις για την προστασία των πρατηρίων καυσίμων από τους εξαγριωμένους αυτοκινητιστές, οι οποίοι προσπαθούν να ξαναγεμίσουν τα ρεζερβουάρ των οχημάτων τους.

Οι αρχές της Λιβύης αναπτύσσουν στην πρωτεύουσα Τρίπολη ειδικές δυνάμεις για την προστασία των πρατηρίων καυσίμων από τους εξαγριωμένους αυτοκινητιστές, οι οποίοι προσπαθούν να ξαναγεμίσουν τα ρεζερβουάρ των οχημάτων τους, ανέφερε η κυβέρνηση ενόσω η κρατική εταιρεία πετρελαίου αγωνίζεται να φέρει νέες προμήθειες καυσίμων στα πρατήρια.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρούνται ουρές χιλιομέτρων στα πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη την Τρίπολη προσθέτοντας επιπλέον προβλήματα στους Λίβυους πολίτες που έχουν εξαντληθεί από το χάος και τη βία που ταλανίζει τη χώρα.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης αναφέρει ότι διαθέτει μεν επαρκή αποθέματα σε υγρά καύσιμα, αλλά η έλλειψη ασφάλειας στα πρατήρια βενζίνης καθιστά δύσκολη τη μεταφορά νέων προμηθειών. Οι δε κάτοικοι λένε ότι καύσιμα πωλούνται πλέον στη μαύρη αγορά.

Η κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οποία δημοσιοποιήθηκε αργά την Κυριακή ότι έχει συμφωνήσει με τις αρχές ασφαλείας της Τρίπολης για την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών για την προστασία των πρατηρίων βενζίνης. Ήδη στην περιοχή Γκαργκαρές, φορτηγάκια που φέρουν αντιαεροπορικά όπλα προστατεύουν δύο πρατήρια βενζίνης όπου υπάρχουν μεγάλες ουρές αυτοκινητιστών.

Η Λιβύη είναι σε αναταραχή, καθώς η κυβέρνηση αγωνίζεται να ελέγξει τις παραστρατιωτικές ομάδες οι οποίες συνέβαλαν μεν στην απομάκρυνση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, αλλά τώρα δεν υπακούουν στην κρατική εξουσία.

Επίσης αγωνίζεται να κρατήσει την παραγωγή στο επίπεδο των 120.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα στο διυλιστήριο Ζαουίγια που προμηθεύει με καύσιμα τη δυτική Λιβύη μετά τις διαδηλώσεις που προκάλεσαν το κλείσιμο της πετρελαιοπηγής Ελ Σχαράρα που τροφοδοτεί το συγκεκριμένο διυλιστήριο.

Η κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει δύο υπεράκτια κοιτάσματα για να κρατήσει σε λειτουργία το διυλιστήριο. Αλλά αυτή η κίνηση θα μειώσει περαιτέρω τις εξαγωγές, οι οποίες ήδη έπεσαν σε λιγότερα από 200.000 βαρέλια την ημέρα, από 1,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, τον περασμένο Ιούλιο όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις που προκάλεσαν πλήγμα στα δημόσια οικονομικά.