Η επιβεβαίωση, διά στόματος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι το ΠΑΣΟΚ θέτει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης με την πλευρά των δανειστών, εισάγει νέα δεδομένα, λίγα μόνο 24ωρα μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Η επιβεβαίωση, διά στόματος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι το ΠΑΣΟΚ θέτει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης με την πλευρά των δανειστών, εισάγει νέα δεδομένα, λίγα μόνο 24ωρα μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος, στη σημερινή συνάντηση με τους υπουργούς και υφυπουργούς του κόμματός του (14 τον αριθμό), τους συνέστησε ό,τι έχουν να πουν να το πουν πρώτα στον ίδιο και μετά στο Μαξίμου, ώστε να υπάρξει συνεννόηση, και παράλληλα ότι είναι πρώτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μετά υφυπουργοί, συνεπώς υπηρετούν τη γραμμή του κόμματος και μετά του εκάστοτε υπουργού.
Και οι δύο αυτές αναφορές, λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη Χαριλάου Τρικούπη, ήταν προσωποποιημένες.
Την ίδια ώρα εντός του ΠΑΣΟΚ, όχι από όλους, υπάρχει κλίμα αμφισβήτησης των επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ειδικά της προσήλωσης στις απολύσεις.
Υπάρχει βέβαια και η πλευρά εκείνη που επιμένει πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αρχίσει τώρα η κυβέρνηση να ξηλώνει το πουλόβερ των όσων έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.
Η πλευρά της ηγεσίας επιμένει πως δεν έχει διάθεση να αμφισβητήσει τη συμφωνία με την πλευρά των δανειστών, αλλά, όπως λέει, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα, όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο, η «μικρή ΔΕΗ», η ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), ο φόρος στο πετρέλαιο και το νέο ασφαλιστικό που θα αυξάνει εκ νέου τα όρια συνταξιοδότησης.
Ωστόσο, στελέχη της ΝΔ επισημαίνουν ότι δεν είναι σαφές ακόμη το πλαίσιο εντός του οποίου το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση για να διεκδικήσει τη διόρθωση των λανθασμένων, κατά τη γνώμη τoυ, πολιτικών.
Τα στελέχη αυτά θα έβλεπαν με θετικό μάτι μια προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα, αφού, όπως λένε, και ο Πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει στροφή προς την κοινωνία, ενώ ήδη ο νέος υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, διαμηνύει ότι οι απολύσεις στους ΟΤΑ, μετά τη λήξη της διαθεσιμότητας, δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.
Την ίδια ώρα στο Μαξίμου προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Από τη μία πλευρά αναγνωρίζουν την ανάγκη η νέα κυβέρνηση να επιδείξει κοινωνική ευαισθησία, από την άλλη φοβούνται ότι ο δρόμος της αμφισβήτησης των συμφωνηθέντων με την τρόικα δεν έχει τέλος και ανοίγει την όρεξη όλο και περισσότερων κοινωνικών ομάδων.
Σε μια προσπάθεια συνεννόησης έχει προγραμματισθεί σήμερα «συνάντηση εργασίας» των εκπροσώπων της Χαριλάου Τρικούπη Χρήστου Πρωτόπαπα και Παναγιώτη Ρήγα με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και τον στενό οικονομικό συνεργάτη του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ