Συνολικά 8.945 άτομα, ανάμεσά τους και 430 ανήλικοι χωρίς συνοδεία ζήτησαν, από τις 7 Ιουνίου 2013 έως τις 31 Μαΐου φέτος, άσυλο στη χώρα μας, ενώ διεθνή προστασία σε πρώτο βαθμό έλαβαν οι 926, σύμφωνα με τον απολογισμό του πρώτου χρόνου λειτουργίας της υπηρεσίας Ασύλου.
Συνολικά 8.945 άτομα, ανάμεσά τους και 430 ανήλικοι χωρίς συνοδεία ζήτησαν, από τις 7 Ιουνίου 2013 έως τις 31 Μαΐου φέτος άσυλο στη χώρα μας, ενώ διεθνή προστασία σε πρώτο βαθμό έλαβαν οι 926, σύμφωνα με τον απολογισμό του πρώτου χρόνου λειτουργίας της υπηρεσίας Ασύλου.
Οι άνθρωποι στους οποίους χορηγήθηκε άσυλο ήταν υπήκοοι κυρίως Συρίας, Ερυθραίας, Σουδάν, Σομαλίας, καθώς και Παλαιστίνιοι. Μεταξύ όσων ζήτησαν διεθνή προστασία ήταν και 430 ασυνόδευτοι ανήλικοι.
Το ποσοστό αναγνώρισης σε πρώτο βαθμό κυμάνθηκε στο 20,1%, δηλαδή στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσίασε δε σημαντική αύξηση σε σχέση με το χαμηλό ποσοστό αναγνώρισης του πρώτου βαθμού της παλαιότερης διαδικασίας.
Κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου χρόνου λειτουργίας της υπηρεσίας η διαδικασία ασύλου αναμορφώθηκε πλήρως, ώστε να είναι πιο δίκαιη και αποτελεσματική, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Το δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία που χορηγείται στους ενδιαφερόμενους τους παρέχει τη δυνατότητα νόμιμης παραμονής στη χώρα για όσο διάστημα διαρκεί η εξέταση της αίτησής τους και έχει αυξημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, ούτως ώστε να μην πλαστογραφείται εύκολα.
Η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας διαρκεί κατά μέσο όρο 122 ημέρες, ενώ παλαιότερα οι αιτούντες άσυλο περίμεναν αρκετά χρόνια μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους.
Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Ασύλου είναι αυτόνομη και υπάγεται στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Περιφερειακά γραφεία ασύλου λειτουργούν στην Αττική, το Βόρειο και Νότιο Έβρο, τη Λέσβο και τη Ρόδο και Aυτοτελή Kλιμάκια Aσύλου στην Αμυγδαλέζα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.