Κόσμος
Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2004 13:23

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγε ο Χουσεΐν

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατέθεσε ο Σαντάμ Χουσεΐν, με την οποία επιδιώκει να υποχρεώσει τη Γαλλία να ζητήσει από τις ΗΠΑ να σεβαστούν τη Συνθήκη της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου, ανακοίνωσε σήμερα ένας από τους Γάλλους δικηγόρους του.

Η προσφυγή κατατέθηκε την Τρίτη, διευκρίνισε ο δικηγόρος Εμμανιέλ Λιντό, ο οποίος ζήτησε να εξεταστεί η προσφυγή με την επείγουσα διαδικασία, δηλαδή μέσα σε τέσσερις εβδομάδες.

Το αίτημα βασίζεται στο άρθρο 1 της συνθήκης, το οποίο επιβάλλει στις χώρες που την έχουν υπογράψει «να σέβονται και να κάνουν τους άλλους να σέβονται την παρούσα συνθήκη σε οποιεσδήποτε περιστάσεις», σύμφωνα με το κείμενο της προσφυγής.

Αλλά, σύμφωνα με την υπεράσπιση του Σαντάμ, η Ουάσινγκτον «ουδόλως σεβάστηκε τη συνθήκη της Γενεύης», ιδιαίτερα τα άρθρα 85 και 105 σχετικά με τα δικαιώματα υπεράσπισης των αιχμαλώτων πολέμου.

«Οι δικηγόροι του αδυνατούν να συναντηθούν με τον πελάτη τους επειδή η αρχή που τον κρατεί (οι ΗΠΑ) έχει παραλύσει τα δικαιώματα υπεράσπισης», υπογραμμίζεται στην προσφυγή.