Κόσμος
Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2004 18:31

«Οι ΗΠΑ χρειάζονται εθνικό δ/ντή πληροφοριών και εθνικό αντιτρομοκρατικό κέντρο»

Στη δημοσιότητα δόθηκε η έκθεση της ειδικής επιτροπής για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η τελική έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής που ερευνούσε τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου καταγγέλλει την αποτυχία των αμερικανικών αρχών να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία και προτείνει το διορισμό ενός εθνικού διευθυντή πληροφοριών και τη δημιουργία ενός εθνικού αντιτρομοκρατικού κέντρου

Οι ΗΠΑ χρειάζονται έναν εθνικό διευθυντή πληροφοριών και ένα εθνικό αντιτρομοκρατικό κέντρο, συμπεραίνει η Επιτροπή στην 600 σελίδων έκθεσή της.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών της ανεξάρτητης επιτροπής εξετάστηκαν περισσότερα από 900 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους και του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι.

«Σε όλους τους τομείς της κυβέρνησης υπήρξαν αποτυχίες στην πολιτική, τις ικανότητες και τους χειρισμούς» στη μάχη κατά τις τρομοκρατίας, αναφέρεται στην έκθεση.

«Κανένα μέτρο από όσα έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση από το 1998 ως το 2001 δεν απέτρεψε ούτε καν καθυστέρησε την εκτέλεση των τρομοκρατικών χτυπημάτων», υπογραμμίζεται στην έκθεση και η Επιτροπή συμπληρώνει: «Η μεγαλύτερη αποτυχία ήταν η έλλειψη φαντασίας. Δεν θεωρούμε πως οι ηγέτες αντιλαμβάνονταν τη σοβαρότητα της απειλής».

Αφού ανέγνωσε την έκθεση ο πρόεδρος Μπους δήλωσε: «Αναγνωρίζουν αυτό που αναγνωρίζω και αναγνωρίζουν όλοι οι Αμερικανοί: ότι η απειλή (της τρομοκρατίας) συνεχίζει να υπάρχει».