Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία, το διορισμό του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, στην προεδρία της Κομισιόν. Ο κ. Μπαρόζο θα διαδεχθεί τον Ρομάνο Πρόντι την 1η Νοεμβρίου 2004.
Σε σύνολο 732 ευρωβουλευτών, υπέρ του κ. Μπαρόζο ψήφισαν 413 από τους 708 ευρωβουλευτές που ήσαν παρόντες στην ψηφοφορία, 251 ψήφισαν κατά, ενώ υπήρχαν και 44 λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια.
Κατά του διορισμού Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν ψήφισε η πλειονότητα των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, οι Πράσινοι και οι κομμουνιστές, ενώ αμέριστη ήταν η υποστήριξη στο πρόσωπο του πορτογάλου πολιτικού από τους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελευθέρων. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του εκπροσώπου των Πρασίνων, Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, ο οποίος επαναλαμβάνοντας την απόφαση της ομάδας του να καταψηφίσει τον κ. Μπαρόζο, είπε: «Εάν εκλεγείτε θα σας πω μπράβο, εάν δεν εκλεγείτε σας συνιστώ στις διακοπές σας να διαβάσετε και λίγο Σωκράτη».
Στις πρώτες του δηλώσεις ο κ. Μπαρόσο υποσχέθηκε μια Επιτροπή «ισχυρή και ανεξάρτητη» ικανή να προωθήσει τη νέα διευρυμένη Ε.Ε. των «25». Υποστηρικτής της πολιτικής των ΗΠΑ στο Ιράκ, ο κ. Μπαρόζο είναι παράλληλα υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ενοποίησης πάντα, όμως, υπεραμυνόμενος της κυριαρχίας των κρατών-μελών.
«Όπως σας είπα, θεωρώ ότι μπορώ να κτίζω γέφυρες. H Αριστερά και η Δεξιά είναι μόνο μία διάσταση της πολιτικής. Υπάρχουν και άλλες όπως οι εκσυγχρονιστές, αυτοί που είναι υπέρ ή κατά της Ευρώπης», ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις μετά την επικύρωση του διορισμού του στην προεδρία της Κομισιόν. «Νομίζω ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε μία δυναμική συμμαχία για την Ευρώπη. Θα συνεργαστώ με όλους σας και ιδιαίτερα με αυτούς που με υποστήριξαν. Θα προσπαθήσω όμως να οικοδομήσω γέφυρες με όλους εκείνους που δεν με ψήφισαν», πρόσθεσε.
Ο κ. Μπαρόσο έχει τώρα να αντιμετωπίσει το δύσκολο έργο της επιλογής των μελών της ομάδας του, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την πρόσφατη διεύρυνση της Ε.Ε., να διαθέτει 25 Επιτρόπους, έναν για κάθε χώρα-μέλος. Ο νέος ισχυρός άνδρας της Ε.Ε. ήδη διεμήνυσε ότι «ο ίδιος μόνος του» θα αποφασίσει για τη σύσταση της νέας «ισχυρής και ανεξάρτητης» -όπως τόνισε- Επιτροπής.
Απαντώντας τέλος, στις επικρίσεις των μελών του Ευρωκοινοβουλίου που ανήκουν στο χώρο της Αριστεράς, για το φιλοατλαντισμό που τον διακρίνει διαβεβαίωσε: «Είμαι Ευρωπαίος και είμαι περήφανος γι αυτό. Θα εργαστώ για το γενικό συμφέρον της Ευρώπης».