Πολιτική
Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2004 15:52

Γ. Παπανδρέου: 30 χρόνια μετά, η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα για όλες τις χώρες της περιοχής

«Η Ελλάδα ζει από το 1974 τη μεγαλύτερη χρονική περίοδο πολιτικής ομαλότητας και σταθερότητας των δημοκρατικών θεσμών στη νεότερη ιστορία του τόπου.

Μπορεί σήμερα η διαπίστωση αυτή να φαίνεται αυτονόητη, κυρίως στη νέα γενιά, που δεν έχει μνήμες από ένα τραυματικό πολιτικό παρελθόν αντιδημοκρατικών εκτροπών, υπανάπτυξης, εξάρτησης και διχασμού, αποτελεί όμως μια τεράστια κατάκτηση. Μια κατάκτηση για τον Ελληνικό λαό, που είναι αποτέλεσμα σκληρών αγώνων για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία... Η ιστορική μνήμη και η συλλογική προσπάθεια για την εμπέδωση και την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών αποτελούν εγγύηση για το μέλλον κάθε λαού...

... Τριάντα χρόνια μετά, η πατρίδα μας αποτελεί παράδειγμα δημοκρατικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, για όλες τις χώρες της περιοχής. Είμαστε περήφανοι για τη συμβολή του Κινήματός μας σε αυτό το μετασχηματισμό της Ελλάδας... Σήμερα οι εξελίξεις στο διεθνές σύστημα είναι ραγδαίες. Η ίδια η ιστορία έχει δείξει, ότι θα ήταν λάθος, για μια χώρα, ένα πολιτικό σύστημα, ένα κόμμα, να επαναπαυτούν στις κατακτήσεις τους. Πρέπει ν' ανοίγουν νέους ιστορικούς κύκλους, να προωθούν νέους στρατηγικούς στόχους, να προχωρούν σε αλλαγές.

Σ' αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να κινηθούμε όλοι. Να διαφυλάξουμε τις κατακτήσεις του λαού μας. Να συμβάλουμε στην προοδευτική εξέλιξη του πολιτικού μας συστήματος», τονίζει στο μήνυμά του για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου.