Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ξεκίνησε την Τετάρτη μια νέα παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία των ωκεανών από την κλιματική αλλαγή, την υπεραλιεία και τη μόλυνση από πλαστικά.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ξεκίνησε την Τετάρτη μια νέα παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία των ωκεανών από την κλιματική αλλαγή, την υπεραλιεία και τη μόλυνση από πλαστικά.
Ο Κέρι δήλωσε ότι ελπίζει να δημιουργηθεί δυναμική υπέρ της προστασίας των θαλασσών, εν όψει της διήμερης διάσκεψης, στο State Department, όπου στις 16 και 17 Ιουνίου θα συγκεντρωθούν ηγέτες από χώρες όλου του κόσμου και κυρίως από νησιωτικά κράτη, επιστήμονες και ακτιβιστές, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί.
«Όλο και περισσότερο, ο ωκεανός απειλείται», δήλωσε ο Κέρι σε δημοσιογράφους στο State Department και πρόσθεσε ότι «Όσο μεγάλοι κι αν είναι οι ωκεανοί, όσο δέος κι αν προκαλούν, βρίσκονται υπό πολιορκία».
Η διάσκεψη της επόμενης εβδομάδας προσφέρει στον Κέρι μια ευκαιρία να φέρει στο προσκήνιο αυτές τις ανησυχίες, με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ να τονίζουν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό ξεκίνημα στην προσπάθεια να κινητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα, γύρω από την προστασία των ωκεανών.
Πρόκειται για την έναρξη μιας μακρόχρονης πρωτοβουλίας, η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία ενός προγράμματος δράσης, όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ο Τζον Κέρι έχει επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο σε ζητήματα σχετικά με το περιβάλλον, τις θάλασσες και την κλιματική αλλαγή, δίνοντας τελευταία ιδιαίτερη έμφαση στην υπεραλιεία.
Υψηλές προσδοκίες για τη διάσκεψη έχουν τόσο αξιωματούχοι των ΗΠΑ, όσο και περιβαλλοντικές ομάδες, ευελπιστώντας ότι οι καταναλωτές, αφού ενημερωθούν, θα δεσμευθούν να αγοράζουν μόνο νόμιμα αλιευμένα θαλασσινά, κάτι που θα εμπόδιζε την αλόγιστη αλιεία.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι είναι πιθανή μια συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών και Μεγάλης Βρετανίας, σχετικά με νέες ζώνες προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ευνοώντας την ανάκαμψη αλιευτικών αποθεμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές όπου ο αριθμός των ψαριών μειώνεται δραματικά.
Επιπλέον, πιθανό είναι να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με μεγάλες εταιρείες και βιομηχανίες, σχετικά με τη διαχείριση των πλαστικών προϊόντων τους, τα οποία πολλές φορές καταλήγουν στη θάλασσα προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ευελπιστεί να τεθούν συγκεκριμένοι ποσοτικοί στόχοι για τη μείωση των πλαστικών και των λιπασμάτων που οδηγούνται στη θάλασσα, μολύνοντας το νερό.