Η αντιμετώπιση των ηλεκτρονικών επιθέσεων του μέλλοντος δεν θα αντιμετωπίζεται με τη χρήση πληκτρολογίου, αλλά μέσω συστημάτων εικονικής πραγματικότητας από τους ίδιους τους στρατιώτες.
Η αντιμετώπιση των ηλεκτρονικών επιθέσεων του μέλλοντος δεν θα αντιμετωπίζεται με τη χρήση πληκτρολογίου, αλλά μέσω συστημάτων εικονικής πραγματικότητας από τους ίδιους τους στρατιώτες.
Αυτή είναι η φιλοδοξία του προγράμματος Plan X της DARPA, που ξεκίνησε το 2012 και αναμένεται να αρχίσει να χρησιμοποιείται από το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας και τη Διοίκηση Κυβερνητικής από τον Οκτώβριο του 2017.
Βασική ιδέα για τη δημιουργία του Plan X είναι να βάλει τον στρατιώτη «μέσα» σε μία εικονική έκδοση του κυβερνοχώρου, ώστε να μπορεί από εκεί να αντιμετωπίσει εχθρικές ηλεκτρονικές επιθέσεις.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του προγράμματος Plan X, Φράνκ Πάουντ, στόχος είναι να απαλειφθεί η χρήση του πληκτρολογίου και να δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα επιτρέπει στον μέσο στρατιώτη να αμυνθεί απέναντι σε απειλές, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες που θα περιλαμβάνουν ευκολονόητα περιβάλλοντα χρήσης ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία.
Σε δηλώσεις του στην Υπηρεσία Τύπου των Αμερικανικών Δυνάμεων, ο Πάουντ αποκάλυψε ότι στόχος είναι το σύστημα που θα δημιουργηθεί να μπορεί να υποστηρίζει περισσότερους από 300.000 χρήστες. Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σύστημα που θα προκύψει από το Plan X θα πρέπει να εγκατασταθεί σε «κάθε στρατιωτική μονάδα, σε κάθε κέντρο πληροφοριών μάχης πολεμικού πλοίου και σε κάθε τακτικό κέντρο επιχειρήσεων».
Βασικό συστατικό του συστήματος είναι μία ολογραφική επιφάνεια αφής, η οποία στην αρχική της μορφή μπορούσε να αποτυπώσει σήματα Wi-Fi και Bluetooth. Στη νέα του έκδοση το ολογραφικό «τραπέζι» είναι σε θέση να δημιουργήσει τρισδιάστατες ολογραφικές απεικονίσεις σε πραγματικό χρόνο, για τις οποίες δεν χρειάζεται η χρήση ειδικών γυαλιών. Μέσω αυτών των ολογραφικών επιφανειών τα μέλη των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα μπορούν να δημιουργούν μία «οπτική» περιγραφή των δικτύων υπολογιστών, να αλληλεπιδρούν με αυτά και να σχεδιάζουν ηλεκτρονικές άμυνες και αντεπιθέσεις.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η DARPA έχει πειραματιστεί και με το σετ εικονικής πραγματικότητας Oculus Rift, ώστε να επιτρέψει στο στρατιωτικό προσωπικό να βρεθεί εντός του κυβερνοχώρου. Σύμφωνα με τον Πάουντ, το Oculus Rift μπορεί να μετατρέψει σε εικόνα ηλεκτρονικές επιθέσεις, αφαιρώντας τις περιττές πληροφορίες και απεικονίζοντας μόνο τα απαραίτητα για να εκτελεστεί μία ενέργεια αντιποίνων.
Παρά τη χρήση προηγμένων και φουτουριστικών τεχνολογιών βασικό συστατικό του Plan X παραμένει το ανθρώπινο στοιχείο. «Θέλουμε τον άνθρωπο να είναι εντός του συστήματος και να δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που οι υπολογιστές συνήθως αδυνατούν να δώσουν απάντηση», τονίζει ο Φράνκ Πάουντ. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του Plan X, μόνο οι άνθρωποι μπορούν να αντιληφθούν και να κατανοήσουν τα όρια των «παράπλευρων απωλειών» από τη στιγμή που στόχος είναι η καταστροφή μόνο των αντίπαλων δικτύων.
Ο ίδιος ο Φράνκ Πάουντ περιγράφει το Plan X σαν το Google Maps του κυβερνοχώρου, το οποίο κάποια στιγμή θα μπορούσε να βρει χρήσεις και στην καθημερινότητα των χρηστών, ξεφεύγοντας από τα όρια της στρατιωτικής χρήσης. «Η ιδέα ενός εικονικού κόσμου που θα μπορείς να βρεθείς μέσα του, θα μπορούσε άνετα να “μεταφραστεί” σε όρους Διαδικτύου, όπου ο χρήστης θα εξερευνά ιστοσελίδες ή δίκτυα, θα παίζει παιχνίδια ή θα κάνει ηλεκτρονικές αγορές», δηλώνει ο Πάουντ.
Άλλωστε, όπως τονίζει το Verge, η μεταφορά τεχνολογίας που έχει αναπτυχθεί από την DARPA προς τους καταναλωτές δεν είναι κάτι καινούργιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ψηφιακός βοηθός Siri, ο οποίος ξεκίνησε σαν ένα πρόγραμμα της DARPA πριν καταλήξει στην Apple, που το προώθησε εμπορικά.