Κοινωνία
Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014 17:23

Σύλλογος ΑΞΙΟΤΗΣ: Βασικό εργαλείο της αξιοκρατίας η αξιολόγηση των υπαλλήλων

Υπέρ της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος λογοδοσίας και απόδοσης ευθυνών στο Δημόσιο ώστε να επιτευχθεί εξυγίανση και οι άξιοι υπάλληλοι, να μπορέσουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, τάσσεται ο σύλλογος ΑΞΙΟΤΗΣ. 

Υπέρ της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος λογοδοσίας και απόδοσης ευθυνών στο Δημόσιο ώστε να επιτευχθεί εξυγίανση και οι άξιοι υπάλληλοι, να μπορέσουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, τάσσεται ο σύλλογος ΑΞΙΟΤΗΣ. 

Με αφορμή εκδήλωση του συλλόγου διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, στελέχη επιχειρήσεων, επιστήμονες και επιχειρηματίες τοποθετήθηκαν πάνω στις προτάσεις για τον τρόπο πολιτικής διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδείξει απόψεις της κοινωνίας των πολιτών και να παρουσιάσει εφικτές και άμεσα εφαρμόσιμες πρακτικές που προάγουν την αξιοσύνη και αξιοκρατία και διαμορφώνουν ορθή πολιτική για την αντιμετώπιση του αναποτελεσματικού τρόπου διαχείρισης και αξιοποίησης των ικανών στελεχών στο δημόσιο.

Όπως επεσήμανε στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος ΔΣ του ΑΞΙΟΤΗ Γιάννης Αναστασόπουλος «το θέμα της αξιολόγησης των επικεφαλής στο Δημόσιο είναι δύσκολο έργο που απαιτεί βούληση, συναίνεση και προγραμματισμό»

Ο ίδιος χαρακτήρισε την αξιολόγηση «βασικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση της αρχής της αξιοκρατίας».

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στο πρόσφατο σχετικό σχέδιο νόμου περί επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο υιοθετεί αρκετές από τις προτάσεις του ΑΞΙΟΤΗ, ο πρύτανης και καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο ALBA κ. Νίκος Τραυλός και η καθηγήτρια Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο κα Νάνσυ Παπαλεξανδρή. Την παρουσίαση του πονήματος έκανε ο κ. Δημήτρης Δανηλάτος, μέλος ΔΣ του σωματείου.

Αναγνωρίζοντας ότι βασική προϋπόθεση για να εφαρμοσθεί μία νέα πολιτική στο θέμα αυτό αποτελεί η υιοθέτηση επιτυχημένων προτύπων και πρακτικών, που εφαρμόζονται επί μακρόν σε άλλες χώρες αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, η πρόταση του ΑΞΙΟΤΗ  καλύπτει επτά επιμέρους ειδικότερα θέματα της πολιτικής αυτής, που αναφέρονται σε:  

1) προσλήψεις,

2) αξιολόγηση,

3) προαγωγές και εξέλιξη,

4) τοποθετήσεις,

5) επιμόρφωση,

6) αμοιβές και άλλες παροχές καθώς και

7) κινητικότητα και διακλαδικότητα.

Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων είναι επιβεβλημένη, σύμφωνα με το Σύλλογο «αλλά από μόνη της δεν μπορεί να διορθώσει τα πολλά και ποικίλα κακώς κείμενα, που οφείλονται στην ουσιαστική ανυπαρξία μίας συνολικής στρατηγικής για τη στελέχωση του δημόσιου τομέα βασισμένη σε μία πλήρη πολιτική σε θέματα διοίκησης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού».