Κόσμος
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2004 18:01

Μάικλ Μουρ: Ο Κέρι δεν θα εισβάλλει σε άλλη χώρα

Το θέμα του Ιράκ διχάζει τους υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Τζον Κέρι υπερψήφισε τον Οκτώβριο του 2002 τον πόλεμο, για να καταψηφίσει στη συνέχεια τη χρηματοδότησή του.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βοστόνη, ο Τζον Κέρι πρέπει να συμβιβάσει τις διαφορετικές τάσεις. Η αριστερή πτέρυγα του κόμματος του προσάπτει έλλειψη πολιτικού θάρρους, ειρηνιστικές οργανώσεις μιλούν για «διατύπωση κοινοτοπιών για πολιτικούς λόγους», και οι Ρεπουμπλικανοί τον κατηγορούν ότι ενεργεί από πολιτικό τυχοδιωκτισμό και όχι βάσει αρχών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το 45% των Αμερικανών θεωρεί ότι ο Μπους έχει ένα σαφές σχέδιο για το Ιράκ, ενώ μόνο το εν τρίτο θεωρεί το ίδιο για τον Τζον Κέρι. Στην ερώτηση ποιός πολιτικός ηγέτης έχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα το 54% επιλέγει τον Μπους και μόνο το 37% τον Κέρι.

Ο σκηνοθέτης του «11/9 Φαρενάιτ» Μάικλ Μουρ, ο οποίος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό στο συνέδριο των Δημοκρατικών, υπερασπίσθηκε τον Κέρι για τις θέσεις του στο Ιρακινό.

«Ο Τζον Κέρι πίστεψε τον πρόεδρο, όπως η πλειοψηφία των Αμερικανών. Κατηγορείτε τους γείτονές σας που είχαν ταχθεί στη αρχή υπέρ του πολέμου και σήμερα καταλαβαίνουν ότι έσφαλαν;», αναρωτήθηκε.

«Μπορώ να σας πω έναν πράγμα. Ο Κέρι δεν θα εισβάλλει σε άλλη χώρα», είπε, και προέτρεψε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να μην μετακινηθεί προς τα δεξιά για να κερδίσει μερικές ψήφους, γιατί θα ενθαρρύνει την αποχή.