Κόσμος
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2004 20:01

Αλληλοκατηγορίες για την κρίση στο Νταρφούρ

Οι αρχές του Σουδάν κατηγόρησαν σήμερα τους αντάρτες που δρουν στην περιοχή Νταρφούρ ότι έχουν σκοτώσει 1.460 αμάχους από τότε που υπεγράφη η κατάπαυση του πυρός στις αρχές Απριλίου και ότι καθυστερούν την παροχή βοήθειας στους πληγέντες και την επιστροφή των εκδιωχθέντων στις εστίες τους.

Ωστόσο, μία από τις δύο κύριες ανταρτικές οργανώσεις του Νταρφούρ ανταποδίδει τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση του Χαρτούμ χρησιμοποιεί αραβικές ένοπλες οργανώσεις για επιθέσεις σε αμάχους.

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό σχέδιο απόφασης που αναμένεται να ψηφιστεί αυτήν την εβδομάδα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απειλεί με κυρώσεις την κυβέρνηση του Σουδάν, αν δεν αφοπλίσει τις αραβικές ένοπλες οργανώσεις.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κόλιν Πάουελ επέμεινε σήμερα από το Κάιρο στην ανάγκη να διατηρηθούν οι διεθνείς πιέσεις προς την κυβέρνηση του Σουδάν.

«Οφείλουμε να δώσουμε χρόνο στη σουδανική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματα για τη ρύθμιση της κρίσης, όμως οι πληθυσμοί αυτοί δεν έχουν πολύ χρόνο προτού οι αρρώστιες και η πείνα αφαιρέσουν δεκάδες χιλιάδες ζωές», κατέληξε ο κ. Πάουελ.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων,γιατί εκτιμά ότι δεν θα βοηθήσει στην επίλυση της χειρότερης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ανθρωπιστικής κρίσης στον κόσμο.