Οι Κοσοβάροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές. Βασικό ζητούμενο είναι η συμμετοχή της σερβικής μειονότητας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την προσέγγιση της Πρίστινας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Κοσοβάροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές. Βασικό ζητούμενο είναι η συμμετοχή της σερβικής μειονότητας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την προσέγγιση της Πρίστινας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο 46χρονος Χασίμ Θάτσι, ο οποίος ηγείται του Κοσόβου επί επτά χρόνια και ο οποίος οδήγησε τη χώρα του στην ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2008, επιδιώκει τρίτη συνεχόμενη θητεία ως πρωθυπουργός.
Ο πρώην επικεφαλής του αντάρτικου σώματος του Ου Τσε Κα φαίνεται να είναι πολιτικά αποδυναμωμένος εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης του Κοσόβου και της ανεργίας που πλήττει το 35% του πληθυσμού των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων. Το ποσοστό αυτό είναι παρόμοιο με εκείνο που καταγράφηκε στα τέλη του 2007, όταν ο Θάτσι ανέλαβε για πρώτη θητεία τα ηνία της κυβέρνησης.
Ο Θάτσι που έχει στρέψει την πολιτική του Κοσόβου στην πορεία προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε τον Απρίλιο του 2013 σε μια ιστορική συμφωνία με στόχο τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με τη Σερβία, υπό την αιγίδα των Βρυξελλών. Ωστόσο, το Βελιγράδι εξακολουθεί να αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Η συμμετοχή της σερβικής μειονότητας σε αυτήν την εκλογική διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας για την προσέγγιση της Πρίστινας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι περίπου 80.000 Σέρβοι που ζουν σε απομονωμένους θύλακες εν μέσω της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αλβανών αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες, όπως και στις προηγούμενες εκλογές. Ωστόσο στη βόρεια περιοχή του Κοσόβου που συνορεύει με την Σερβία, όπου κυριαρχούν περίπου 40.000 σέρβοι και όπου η Πρίστινα δεν έχει σχεδόν κανέναν έλεγχο, η συμμετοχή των πολιτών σερβικής καταγωγής για πρώτη φορά στις εκλογές παραμένει αβέβαιη.
Η σερβική μειονότητα έχει εγγυημένες 10 έδρες στο κοινοβούλιο του Κοσόβου το οποίο αριθμεί συνολικά 120 έδρες. Από την πλευρά της, η σερβική κυβέρνηση, η οποία άνοιξε τον Ιανουάριο τον γύρο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, προέτρεψε τη σερβική κοινότητα να προσέλθει στις κάλπες αναφέροντας ότι για τους Σέρβους, η ψηφοφορία είναι ένα «πατριωτικό καθήκον».
Ελλείψει αντικειμενικών δημοσκοπήσεων, οι αναλυτές πιστεύουν ότι τα κύρια φαβορί των εκλογών είναι το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου (PDK) του Θάτσι και η αξιωματική αντιπολίτευση, η Δημοκρατική Κοινωνία του Κοσσυφοπεδίου (LDK) με επικεφαλής τον Ίσα Μουσταφά.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο