Κόσμος
Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014 10:19

Ο φόβος της Ευρώπης

Τι συνέβη στις ευρωεκλογές; Τι πρεσβεύουν και πού «πατούν» οι ευρωσκεπτικιστές; Πού βρίσκονται οι απαντήσεις στα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Το naftemporiki.gr αναλύει το φαινόμενο ενίσχυσης των λεγόμενων ευρωφοβικών κομμάτων υπό το πρίσμα των αυξανόμενων προκλήσεων για την Ευρώπη. 

Τι συνέβη στις ευρωεκλογές; Τι πρεσβεύουν και πού «πατούν» οι ευρωσκεπτικιστές; Πού βρίσκονται οι απαντήσεις στα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Το naftemporiki.gr αναλύει το φαινόμενο ενίσχυσης των λεγόμενων ευρωφοβικών κομμάτων υπό το πρίσμα των αυξανόμενων προκλήσεων για την Ευρώπη. 

Παναγιώτης Ιωακειμίδης
Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής
Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Κρίσιμο τεστ για την ΕΕ τα επόμενα χρόνια»

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην ουσία αποτελεί μήνυμα ότι πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα η ευρωπαϊκή ενοποίηση, σε συνδυασμό με ένα άλλο μείγμα πολιτικής το οποίο θα περιορίσει την ανεργία και τη φτώχεια. Η ΕΕ αποτελεί το καλύτερο πλαίσιο για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της παγκοσμιοποίησης. Κανένα κράτος δεν μπορεί μόνο του. Μεγάλη αβεβαιότητα, η οποία θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί, δημιουργεί για την ΕΕ η στάση της Βρετανίας. Είναι υπαρκτή η απειλή της ανόδου του ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος, υπό την έννοια της απονομιμοποίησης του θεσμού, αλλά είμαι αισιόδοξος.

Αριστείδης Χατζής
Καθηγητής Θεωρίας Θεσμών
Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Οι ευρωσκεπτικιστές μάχονται την ανοιχτή κοινωνία»

Πρέπει να θυμηθούμε γιατί δημιουργήθηκε η ΕΕ, η οποία είναι περισσότερο φιλελεύθερη απ’ ό,τι θα ήθελαν τα σημερινά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Αν θέλει κάποιος να κατηγορήσει για την ΕΕ για κάτι στην πραγματικότητα αυτό είναι το έλλειμμα δημοκρατίας. Υπό αυτήν την έννοια άλλωστε τάσσομαι προσωπικά κατά της απαγόρευσης συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κομμάτων που ζητούν ακόμη και τη διάλυση της Ένωσης. Εκτιμώ ότι η ΕΕ θα λάβει και θα αποκωδικοποιήσει προς τη σωστή κατεύθυνση το μήνυμα των ευρωεκλογών, αν και διαχρονικά έχει δείξει ότι δεν αντιδρά γρήγορα στα μηνύματα των ψηφοφόρων.

Βασιλική Γεωργιάδου
Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης
Πάντειο Πανεπιστήμιο

«Δεν υπάρχουν παραπλανημένοι ψηφοφόροι»

Η οικονομική κρίση έχει καταστήσει πιο ορατές τις διαφορές στο εσωτερικό της ΕΕ. Οι εκλογικές επιτυχίες των ευρωφοβικών κομμάτων έχουν να κάνουν και με μία αρνητική εικόνα για τους πολιτικούς, με ένα λαϊκιστικό αφήγημα μεταξύ μιας πολιτικής τάξης που δεν καταλαβαίνει τα προβλήματα και «εμάς τους απλούς εδώ κάτω». Στην Ευρώπη υπήρξε υπερβολική εμμονή στους αριθμούς και πέρασαν σε δεύτερη μοίρα οι ανθρώπινες ιστορίες, κάτι που πρέπει να διορθωθεί. Παραπλανημένοι ψηφοφόροι δεν υπάρχουν.

Jeremy Cliffe
Πολιτικός συντάκτης
The Economist

«Αυξάνεται η πιθανότητα μιας βρετανικής εξόδου»

Το βρετανικό UKIP στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δεξιό κόμμα. «Παίζει» με το συναίσθημα της κοινής γνώμης και, καθώς δεν υιοθετεί συγκεκριμένες πολιτικές, καταφέρνει να διαφοροποιείται από το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα. Το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ θα κριθεί από το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν όπως και από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών τον επόμενο χρόνο. 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]
@VasKostoulas
Κάμερα/Μοντάζ: Βάνιας Σταυρακάκης