Κόσμος
Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2014 00:45

Γερμανία: Παρίστανε τον πρόξενο και εξαπατούσε επιχειρηματίες

Σε τρεισήμισι χρόνια φυλάκιση καταδικάσθηκε από δικαστήριο της Γερμανίας ένας  64χρονος Γερμανό πολίτη ο οποίος κρίθηκε ένοχος για απάτη καθώς παρίστανε τον πρόξενο επί τιμής της Ιορδανίας και εξαπατούσε επιχειρηματίες αποσπώντας τους χρηματικά ποσά.

Σε τρεισήμισι χρόνια φυλάκιση καταδικάσθηκε από δικαστήριο της Γερμανίας ένας 64χρονος Γερμανός πολίτης ο οποίος κρίθηκε ένοχος για απάτη καθώς παρίστανε τον πρόξενο επί τιμής της Ιορδανίας και εξαπατούσε επιχειρηματίες αποσπώντας τους χρηματικά ποσά.

Ο άνδρας αυτός, τα προσωπικά στοιχεία του οποίου δεν δόθηκαν στα μέσα ενημέρωσης, όπως ορίζουν κανόνες για την κάλυψη δικαστικών υποθέσεων στη Γερμανία, ισχυριζόταν ότι ήταν πρόξενος επί τιμή της Ιορδανίας στη Γερμανία και έπειθε αρκετούς αφελείς επενδυτές να του δανείζουν χρήματα, ισχυριζόμενος ότι έχει άριστες διασυνδέσεις με άραβες δισεκατομμυριούχους.

Ο 64χρονος φιλοξενούσε τους επενδυτές που ήθελε να εξαπατήσει σε ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα, το "Schloss Cosa", που διαθέτει δικό του πάρκο, για να τους εντυπωσιάσει αυτοπροβαλλόμενος ως εκπρόσωπος του βασιλικού οίκου των Χασεμιτών της Ιορδανίας και εμίρηδων του αραβικού κόλπου.

Στο δικαστήριο του Νέου Βραδεμβούργου, βόρεια του Βερολίνου, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης κατατέθηκε ότι η πρεσβεία της Ιορδανίας στο Βερολίνο τον είχε επιλέξει για μια θέση προξένου επί τιμή, αλλά στην πραγματικότητα ο τίτλος δεν του παραχωρήθηκε ποτέ επισήμως, ενώ από το 2010 οι ιορδανικές πρεσβευτικές αρχές τον είχαν καλέσει να μην χρησιμοποιεί τον τίτλο. Ο 64χρονος παρόλα αυτά από το 2009 έως το 2012, είχε τοποθετημένα τα βασιλικά σύμβολα του οίκου της Ιορδανίας στην κεντρική πύλη της οικίας του.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Τάνια Κρούεσκε τον έκρινε ένοχο για τη παράνομη χρήση του τίτλου του προξένου επί τιμή καθώς επίσης και για οκτώ υποθέσεις απάτης ύψους 100.000 ευρώ. Το δικαστήριο έκρινε επίσης ένοχη τη σύζυγό του, η οποία είναι κατά 27 χρόνια νεότερή του, επιβάλλοντας της ποινή φυλάκισης με αναστολή.

Εύποροι Γερμανοί επιχειρηματίες συχνά επιδιώκουν να αποκτούν τον τίτλο των επίτιμων προξένων άλλων κρατών αμισθί. Πρέπει να καλύπτουν το κόστος της διπλωματικής τους δραστηριότητας, όπως τα γραφεία τους, αλλά σε αντάλλαγμα αποκτούν κύρος.

Πηγή: ΑΜΠΕ