«Το χρέος δεν είναι βιώσιμο και αυτό απειλεί τη σταθερότητα όλης της Ευρώπης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le monde» απατώντας στην ερώτηση γιατί η Ευρώπη να υποστηρίξει μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Το χρέος δεν είναι βιώσιμο και αυτό απειλεί τη σταθερότητα όλης της Ευρώπης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le monde» απατώντας στην ερώτηση γιατί η Ευρώπη να υποστηρίξει μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτός ακριβώς ο συστημικός κίνδυνος που υποκίνησε το ενδιαφέρον της Ευρώπης για το ελληνικό πρόβλημα το 2010.
«Η απειλή μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ήταν ένας εκβιασμός γιατί όλοι ήξεραν πολύ καλά πως αυτό θα οδηγούσε στη διάλυση της Ευρωζώνης» είπε και σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες διάλεξαν τους Έλληνες πολιτικούς που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν.
Κατά Γ. Στουρνάρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρθηκε και κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα λέγοντας ότι οι ίδιοι ηγέτες ζητούν να γίνει ο κ. Στουρνάρας διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδος.
«Ο Στουρνάρας από την αρχή ήταν μια επιλογή του Βερολίνου. Δέχεται τις διαταγές του Σόιμπλε. Τοποθετώντας τον στη θέση του διευθύνοντα της ελληνικής τράπεζας προσπαθούν να βραχυκυκλώσουν και να μειώσουν τις διαπραγματευτικές ικανότητες της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης».
«Λιτότητα για τα επόμενα 20 χρόνια»
Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Σόιμπλε έχει ένα στρατηγικό σχέδιο και αυτό είναι να μονιμοποιήσει για τα επόμενα 20 χρόνια τη λιτότητα στην Ελλάδα.
«Σχέδιο εποικισμού της Νότιας Ευρώπης»
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης επέμεινε λέγοντας ότι ο στόχος της λιτότητας δεν ήταν να βγει η Ελλάδα από την κρίση αλλά το να δημιουργήσει μια εσωτερική υποτίμηση η οποία υποτίθεται θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
«Το ότι στην πραγματικότητα ήταν ένα πρόγραμμα που οδηγεί στην ύφεση δεν ήταν τυχαίο. Η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε έχουν ένα στρατηγικό σχέδιο που ονομάζεται γερμανοποίηση της Ευρώπης και εποικισμός της Νότιας Ευρώπης».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια ειδική οικονομική ζώνη στην περιφέρεια της Ευρώπης με χαμηλούς μισθούς, μια ζώνη απελευθερωμένη από τους περιορισμούς της εργατικής νομοθεσίας συνδυασμένη με την άνοδο της διαρθρωτικής ανεργίας.
Ωστόσο επεσήμανε ότι η ανταγωνιστικότητα δε βασίζεται στη μείωση του κόστους εργασίας, κυρίως σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, γιατί, όπως είπε, με αυτή τη λογική θα έπρεπε τώρα το Μπαγκλαντές να είναι η πιο ανταγωνιστική χώρα στον κόσμο.
«Αυτή η στρατηγική είναι λάθος γιατί μια Ευρώπη χωρισμένη σε Βορρά και Νότο με μια περιφέρεια στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι μια Ευρώπη αποδυναμωμένη. Το μέλλον της Γερμανίας και των Γερμανών είναι αυτό μιας Γερμανίας ισορροπημένης και δυνατής και όχι μιας Γερμανίας ηγεμονικής με πήλινα πόδια» σχολίασε.
Για την εκλογή προέδρου της Κομισιόν
Ο κ. Τσίπρα κλήθηκε να σχολιάσει και τις διεργασίες για την εκλογή προέδρου της Κομισιόν και επανέλαβε πως αν και αντιτίθεμαι έντονα στην πολιτική του κ. Ζ. Κ. Γιούνκερ, αναγνωρίζει το δικαίωμά του να λάβει πρώτος εντολή διερεύνησης πλειοψηφίας για την προεδρεία καθώς το κόμμα του κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών στις εκλογές.
«Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η Ευρώπη δεν έχει μέλλον» είπε.
Για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωπαϊκές εκλογές;
Τέλος ο κ. Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκα και στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές λέγοντας πως το αποτέλεσμα είναι ένα αρνητικό σοκ σε όλη την Ευρώπη, κυρίως το γαλλικό αποτέλεσμα.
«Αυτά τα τερατουργήματα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας, που καταστρέφουν τις μεσαίες τάξεις και τα πιο αδύναμα στρώματα, πετώντας τα στην αγκαλιά των νεοναζί. Αυτά τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι πρέπει να σταματήσουμε την πολιτική της λιτότητας άμεσα» κατέληξε.