Πολιτιστικά
Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2014 10:20

Μουσική παγκοσμιοποίηση στο Tinos World Music Festival

Το νησί της Μεγαλόχαρης και των ταμάτων, η Τήνος, θα πλημμυρίσει για δεύτερη χρονιά από τις μουσικές του κόσμου, μέσα από το Tinos World Music Festival, που διοργανώνεται και φέτος, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Το νησί της Μεγαλόχαρης και των ταμάτων, η Τήνος, θα πλημμυρίσει για δεύτερη χρονιά από τις μουσικές του κόσμου, μέσα από το Tinos World Music Festival, που διοργανώνεται και φέτος, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, από την Παρασκευή 6 έως και την Κυριακή 8 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Είκοσι δύο μουσικοί από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη  - Βουλγαρία, Τουρκία, Αρμενία, Συρία, Αζερμπαϊτζάν, Αφγανιστάν, Ισπανία, Γαλλία, Ανδαλουσία, Περσία, Ινδία και Αφρική -, θα μας παρασύρουν σε μια μουσική περιπλάνηση στον μαγικό κόσμο της world music.

Με σκοπό να φέρει το ελληνικό κοινό σε επαφή με σημαντικούς μουσικούς από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και να εντάξει την Τήνο σε ένα ευρύτερο διαπολιτισμικό δίκτυο, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, σε συνέχεια του επιτυχημένου Tinos Jazz Festival, εγκαινίασε πέρυσι το Tinos World Music Festival και συνεχίζει και φέτος δυναμικά για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Αναλυτικό πρόγραμμα Φεστιβάλ

Παρασκευή 6 Ιουνίου

Α΄ μέρος: «Αθήνα, Σόφια, Κωνσταντινούπολη: μία διαβαλκανική μουσική σύμπραξη». Η λαουτίστα και τραγουδίστρια Μάρθα Μαυροειδή, ο κοντραμπασίστας Γιώργος Βεντουρής και ο κρουστός Βαγγέλης Καρίπης θα ξεκινήσουν το πρόγραμμα, με καλεσμένους τρεις σολίστ διεθνούς φήμης, τον Βούλγαρο Nedyalko Nedyalkov που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες του καβάλ παγκοσμίως, τον Τούρκο ουτίστα Yurdal Tokcan, γνωστό διεθνώς για την καινοτόμο προσέγγισή του στο ούτι, και τον Χάρη Λαμπράκη που μπορεί να μας μυήσει στην μακραίωνη ιστορία και την τέχνη του νέυ. Μέσα από τη σύμπραξή τους, θα αναζητήσουν το κοινό μουσικό έδαφος τριών Βαλκανικών χωρών, σε παραδοσιακά κομμάτια, αλλά και νέες συνθέσεις που προκύπτουν από παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα.

Β΄ μέρος: Haig Yazdjian Trio. Ο Αρμενοσύριος ουτίστας Haig Yazdjian, που μπορεί να εξελίξει τα μακρόσυρτα ταξίμια από τα βουνά της Αρμενίας και την έρημο της Συρίας στους πιο τολμηρούς τζαζ αυτοσχεδιασμούς, ο μπασίστας Γιώτης Κιουρτσόγλου που ξεχώρισε, μεταξύ άλλων, ως δυναμικό μέλος των «θρυλικών» πλέον Human Touch, και ο κορυφαίος στο είδος του και μέλος της τριανδρίας των «Κροτάλων», Βαγγέλης Καρίπης, παρουσιάζουν κομμάτια, που έχουν συνθέσει από κοινού, αλλά και προσωπικές τους δουλειές, με αφετηρία πάντα τις μουσικές ρίζες της Ανατολικής Μεσογείου.

Σάββατο 7 Ιουνίου

Α΄ μέρος: Ο Στέλιος Πετράκης από την Κρήτη, δεξιοτέχνης της λύρας και του λαούτου, αλλά και μελετητής της λαϊκής μουσικής της Ανατολίας, ο Ισπανός Efrén López, ιδρυτής του γνωστού συγκροτήματος «L'ham de foc», ο οποίος ταξιδεύει και μελετά τα μουσικά ιδιώματα της λεκάνης της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Αφγανιστάν, και ο Ιρανός Bijan Chemirani, που διδάχτηκε τα μυστικά της τέχνης από τον πατέρα του, και μεγάλο δάσκαλο της μουσικής της Περσίας, Djamshid Chemirani, θα πλέξουν ένα μουσικό χαλί με ήχους και μελωδίες από Ελλάδα, Ιράν, Τουρκία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Αφγανιστάν, Ισπανία και Γαλλία.

Β΄ μέρος: Ross Daly Quartet (Ross Daly: λύρα - σάζι - τάρχου,  Kέλυ Θωμά: λύρες, Σοφία Ευκλείδου: τσέλο, Ταξιάρχης Γεωργούλης: ούτι). Ενώνοντας τη φυσική ροή των αρχαίων παραδόσεων με τις πιο σύνθετες ανάγκες του σύγχρονου ακροατή και με τον ήχο της μουσικής του να αντανακλά την προσωπική του φιλοσοφία, που είναι επηρεασμένη από την παράδοση των Σούφι, η οποία τονίζει την ιερή φύση της ίδιας της μουσικής, ο Ross Daly θα παίξει με τους συνεργάτες του παλιές και νεότερες συνθέσεις, με επιρροές από τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολής και όχι μόνο.

Κυριακή 8 Ιουνίου

Α΄ μέρος: Το μόλις τριών ετών σχήμα Μέλιδρον, που απαρτίζεται από Τηνιακούς μουσικούς, με ποικίλο ρεπερτόριο από την Ανατολή και τη Δύση, προσπαθεί να παντρέψει το παραδοσιακό με το μοντέρνο και να βγάλει έναν ήχο διαφορετικό. Θα ερμηνεύσει τραγούδια και σκοπούς από την Τουρκία, την Αρμενία, τη Θράκη και το Ιράκ.

Β΄ μέρος: Ο Kevin Seddiki, βραβευμένος κιθαρίστας με καταγωγή από την Γαλλία, την Αλγερία και την Ιταλία, και ο Ιρανός δεξιοτέχνης των κρουστών, Bijan Chemirani, κινούνται από την Ανδαλουσία ως την Περσία και από την Αφρική ως την Αργεντινή, συλλέγοντας στοιχεία από την παραδοσιακή, την κλασική, αλλά και την τζαζ μουσική.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού: Χώρα Τήνου, τηλ.: 22830 24742.

naftemporiki.gr