Κόσμος
Τρίτη, 03 Ιουνίου 2014 14:04

Ισπανία: Αιχμές Ραχόι κατά των αντιπάλων της μοναρχίας

Οι αντίπαλοι της μοναρχίας στην Ισπανία οφείλουν να χρησιμοποιήσουν «τα νόμιμα εργαλεία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Οι αντίπαλοι της μοναρχίας στην Ισπανία οφείλουν να χρησιμοποιήσουν «τα νόμιμα εργαλεία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, εκτιμώντας πάντως ότι το στέμμα εξακολουθεί να χαίρει μιας «πολύ πλειοψηφικής υποστήριξης», μετά την παραίτηση του βασιλιά Χουάν Κάρλος από το θρόνο.

Τη Δευτέρα το βράδυ, μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του από τον 76χρονο Χουάν Κάρλος, χιλιάδες Ισπανοί, υψώνοντας την κόκκινη, χρυσή και μοβ σημαία της δεύτερης δημοκρατίας, η οποία είχε ανακηρυχθεί το 1931, βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα ζητώντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το μέλλον της μοναρχίας.

«Όλοι αυτοί που θέλουν να αλλάξουν τους κανόνες του παιγνιδιού μπορούν να το κάνουν. Όμως οφείλουν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που προβλέπονται από το νόμο», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι, στη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ.

«Καταθέστε αν θέλετε ενώπιον του κοινοβουλίου μια αναθεώρηση του Συντάγματος, αν αυτό το Σύνταγμα δεν σας αρέσει. Έχετε απολύτως το δικαίωμα να το κάνετε», πρόσθεσε εκτιμώντας ότι «η μοναρχία χαίρει ιδιαίτερα πλειοψηφικής υποστήριξης στην Ισπανία».

Ενώ τα δύο σώματα του κοινοβουλίου πρέπει να ψηφίσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες το νόμο περί διαδοχής, ο οποίος θα φέρει στο θρόνο το μελλοντικό βασιλιά Φίλιππο τον Στ’, ηλικίας 46 χρόνων, τα ισπανικά πολιτικά κόμματα παραμένουν στην πλειοψηφία τους φιλικά προς τη μοναρχία.

Το γεγονός ισχύει τόσο για το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, όσο και για το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης, παρά την ρεπουμπλικανική του παράδοση.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, η φθορά της μοναρχίας, τα προβλήματα υγείας του βασιλιά και τα σκάνδαλα που στιγμάτισαν το τέλος της βασιλείας του έκαναν να γεννηθεί με φυσικό τρόπο στην Ισπανία μια συζήτηση για την κατάργηση της μοναρχίας.

Σε μια χώρα όπου η υποστήριξη του θρόνου είναι ιστορικά ευμετάβλητη, πολλοί Ισπανοί, κυρίως μεταξύ των πιο νέων, δεν έχουν γνωρίσει την εποχή της μετάβασης μετά τη δικτατορία του Φράνκο (1939-1975), που ανέδειξε τον Χουάν Κάρλος σε ήρωα της δημοκρατίας.

Η οικονομική κρίση που διαρκεί από το 2008 έχει επιφέρει μια γενική απώλεια εμπιστοσύνης στους θεσμούς, μεταξύ των οποίων και στη μοναρχία. Η τάση αυτή εκφράσθηκε κατά τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου με την ήττα των παραδοσιακών κομμάτων και την άνοδο μικρών κομμάτων της Αριστεράς τα οποία υποστηρίζουν την επιστροφή στη δημοκρατία.