Κόσμος
Τρίτη, 03 Αυγούστου 2004 08:57

Το 50% των Αμερικανών υποστηρίζει τον Κέρι

Της εμπιστοσύνης του 50% των αμερικανών ψηφοφόρων χαίρει ο δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία Τζον Κέρι, ποσοστό που ξεπερνά κατά έξι μονάδες το αντίστοιχο του προέδρου Τζορτζ Μπους.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ΤΝS για λογαριασμό της εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ και του τηλεοπτικού δικτύου ΑΒC, τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Ο Μπους συγκεντρώνει το 44% των προτιμήσεων κι ο αριστερός υποψήφιος Ραλφ Νέιντερ το 2%, σύμφωνα με την ίδια σφυγμομέτρηση, που έλαβε ως δείγμα 1200 άτομα, στο διάστημα 30 Ιουλίου-1ης Αυγούστου.

Προ της διεξαγωγής του συνεδρίου των Δημοκρατικών, όπου έλαβε το χρίσμα του διεκδικητή της προεδρίας ο Κέρι, η διαφορά των δύο κύριων υποψηφίων ήταν μόλις δύο μονάδες (48% για τον Κέρι, 46% για τον Μπους).

Στο σχετικό σχόλιό της για την δημοσκόπηση, η εφημερίδα επισημαίνει πως η προτίμηση για τον Κέρι «είναι στην καλύτερη περίπτωση» μέτρια, εν όψει των προεδρικών του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, ο δημοκρατικός υποψήφιος βελτίωσε την εικόνα του και τις θέσεις σε δύο βασικούς τομείς: στην άμυνα και στην οικονομία.

Έτσι, από το 52% των ερωτηθέντων θεωρείται πως ο Κέρι είναι πιο κατάλληλος για να ηγηθεί «ως επικεφαλής του στρατεύματος», απ’ ότι ο Μπους (44%).

Όσον αφορά την οικονομία, που αποτελεί «μία προτεραιότητα για τους ψηφοφόρους», ο Κέρι αποκτά σημαντικό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του, καθώς το 60% δηλώνει πως του έχει εμπιστοσύνη, έναντι 33% του νυν προέδρου.

Πηγές: AΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο