Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, καλείται μέχρι την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, στις 26-27 Ιουνίου, να προετοιμάσει την απάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στο μήνυμα εντονότατης δυσφορίας των πολιτών, που εκφράστηκε στις ευρωεκλογές.
Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, καλείται μέχρι την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, στις 26-27 Ιουνίου, να προετοιμάσει την απάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στο μήνυμα εντονότατης δυσφορίας των πολιτών, που εκφράστηκε στις ευρωεκλογές.
Πρόκειται για μια ιστορική πρόκληση γιατί όσο εύκολη ήταν η διάγνωση των «28» για τα αίτια του θυμού των πολιτών, τόσο δύσκολη είναι η «θεραπεία», δηλαδή να βρεθεί το σωστό «φάρμακο». Ο κ. Βαν Ρόμπεϊ θα κινηθεί παράλληλα σε δύο «μέτωπα» στην προετοιμασία ενός ευρωπαϊκού σχεδίου κατά της ανεργίας, που είναι και η βασική αιτία της λαϊκής δυσφορίας και στην εξεύρεση του προσώπου που θα υλοποιήσει αυτή την πολιτική, το οποίο θα είναι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες εστίασαν τις προτεραιότητες της Κομισιόν για τα επόμενα χρόνια σε πέντε βασικούς τομείς: Ανάπτυξη-Απασχόληση-Ανταγωνιστικότητα, εμβάθυνση Ευρωζώνης, ενεργειακή ένωση-κλιματική αλλαγή, λαθρομετανάστευση και εξωτερικές σχέσεις.
Η επιλογή των παραπάνω προτεραιοτήτων είναι σωστή, το ζητούμενο όμως δεν είναι το κέλυφος, αλλά το περιεχόμενο και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Οι πολίτες ψήφισαν τα ακραία κόμματα στις ευρωεκλογές γιατί θεωρούν πως η Ευρώπη με τη μονόπλευρη δημοσιονομική λιτότητα που επέβαλε εκτόξευσε την ανεργία σε ιστορικά υψηλά. Συνεπώς, για να πετύχουν το στόχο της απομάκρυνσης των πολιτών από τα ακραία κόμματα διαμαρτυρίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αποφασίσουν άμεσα μια σειρά από ορατά μέτρα υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει βούληση για κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, βλέπουμε το Βερολίνο να εστιάζει τη συζήτηση στην αναδιάρθρωση της λειτουργίας της νέας Κομισιόν, διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα, και όχι στην προώθηση εξειδικευμένων μέτρων κατά της ανεργίας μέσω της κινητοποίησης όλων των κοινοτικών χρηματοδοτικών «εργαλείων». Η αλλαγή της Συνθήκης που προτείνει ο κ. Σόιμπλε είναι για να βρισκόμαστε σε συζήτηση και όχι για να επιλυθούν τα σημερινά προβλήματα.
Από την άλλη, οι ηγέτες ανέθεσαν στον κ. Βαν Ρόμπεϊ να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με την Ευρωβουλή και τα κράτη-μέλη προκειμένου να καταλήξουν σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Η Ευρωβουλή πρότεινε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προερχόμενο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που κέρδισε τις εκλογές. Δεν τον θέλουν όμως οι Βρετανοί και μάλιστα έχουν πάρει με το μέρος τους 4-5 χώρες με στόχο να «μπλοκάρουν» το διορισμό του. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος να βρεθεί η Κομισιόν με ένα πρόεδρο κατώτερο των περιστάσεων είναι ορατός. Η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει πορεία άμεσα, η Σύνοδος Κορυφής του επόμενου μήνα είναι η μεγάλη ευκαιρία, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]