Ο Αμερικανός λοχίας Μπάουι Μπέργκνταλ, που αφέθηκε ελεύθερος το Σάββατο έπειτα από 5 χρόνια που κρατείτο όμηρος από τους Ταλιμπάν, έφθασε στη Γερμανία, όπως ανέφερε το αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο του Λάντστουλ όπου νοσηλεύεται.
Ο Αμερικανός λοχίας Μπάουι Μπέργκνταλ, που αφέθηκε ελεύθερος το Σάββατο έπειτα από 5 χρόνια που κρατείτο όμηρος από τους Ταλιμπάν, έφθασε στη Γερμανία, όπως ανέφερε το αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο του Λάντστουλ όπου νοσηλεύεται.
Ο λοχίας Μπέργκνταλ, 28 ετών, έφθασε την Κυριακή το πρωί και θα συνεχίσει εκεί «τη διαδικασία αποκατάστασης» σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου «στον κατάλληλο για εκείνον ρυθμό». Δεν έχει οριστεί καμία συγκεκριμένη διάρκεια για αυτή τη διαδικασία διευκρίνισε το νοσοκομείο, το προσωπικό του οποίου είναι «ευαισθητοποιημένο σε αυτό που ο λοχίας Μπέργκνταλ πέρασε».
Εντωμεταξύ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, υπερασπίστηκε την ανταλλαγή κρατουμένων με τους Ταλιμπάν που οδήγησε στην απελευθέρωση του Αμερικανού στρατιώτη, υπογραμμίζοντας ότι η ζωή του Μπέργκνταλ διέτρεχε κίνδυνο.
Ανώτατα στελέχη του ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Γερουσία των ΗΠΑ κατέκριναν την αποφυλάκιση των πέντε Αφγανών κρατουμένων από το Γκουαντάναμο ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του 28χρονου και κατηγόρησαν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι παραβιάζει τη νομοθεσία που απαιτεί η Γερουσία να ενημερώνεται για τους κρατούμενους που αποφυλακίζονται από την αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα.
Οι πέντε Ταλιμπάν θα παραμείνουν στο Κατάρ για ένα χρόνο
Τα πέντε στελέχη των Ταλιμπάν που αποφυλακίστηκαν από το Γκουαντάναμο θα πρέπει να παραμείνουν για ένα χρόνο στο Κατάρ, όπου έφθασαν σήμερα, επιβεβαίωσε μια πηγή από το Κατάρ.
«Θα παραμείνουν στο Κατάρ για ένα χρόνο» δήλωσε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο απαντώντας σε ερώτηση για τις εγγυήσεις που δόθηκαν στις ΗΠΑ για την ανταλλαγή τους με τον Αμερικανό στρατιώτη.
Οι πέντε άνδρες έφθασαν το απόγευμα τοπική ώρα στη Ντόχα, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.
Σε μια συνέντευξη τύπου σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Χάλεντ αλ Ατίγια, δεν αποκάλυψε τις συνθήκες της ανταλλαγής, ενώ επιβεβαίωσε ότι η χώρα του έδρασε, σε αυτήν την υπόθεση, με «ανθρωπιστική ανησυχία».
Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Αφγανιστάν έκρινε ότι η μεταφορά στο Κατάρ των πέντε κρατουμένων από το Γκουαντάναμο είναι παράνομη και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των πρώην στελεχών του καθεστώτος των Ταλιμπάν.
«Η αμερικανική κυβέρνηση παρέδωσε Αφγανούς πολίτες στο Κατάρ χωρίς την προηγούμενη συμφωνία της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, γεγονός που αντιτίθεται στους διεθνείς κανόνες», υπογράμμισε σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν.
Η αφγανική κυβέρνηση «ζητάει την απελευθέρωση των πολιτών της προκειμένου να μπορέσουν, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να απολαύσουν την ελευθερία τους».
Πηγή: ΑΜΠΕ