Κόσμος
Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014 11:22

Κίεβο: Η κατάρριψη του ελικοπτέρου δεν θα μείνει ατιμώρητη

Την τιμωρία των αυτονομιστών που κατέρριψαν ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού ζήτησε ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Η επιχείρηση του στρατού θα συνεχιστεί διαμηνύει ο υπουργός Άμυνας. 

Την τιμωρία των αυτονομιστών που κατέρριψαν ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού ζήτησε ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Υπενθυμίζεται ότι από την κατάρριψη του ελικοπτέρου κοντά στο Σλαβιάνσκ σκοτώθηκαν 13 Ουκρανοί στρατιώτες και ένας στρατηγός.

«Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι άλλοι Ουκρανοί δεν θα πεθάνουν στα χέρια των τρομοκρατών και των συμμοριών. Οι εγκληματικές ενέργειες των εχθρών του ουκρανικού λαού δεν θα μείνουν ατιμώρητες», είπε ο Ποροσένκο.

Εν τω μεταξύ ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Μιχαΐλο Κοβάλ δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τη στρατιωτική επιχείρηση κατά των αυτονομιστών στα ανατολικά μέχρι να αποκατασταθεί η ειρήνη και η τάξη στην περιοχή. 

Όπως είπε, «έργο μας είναι να φέρουμε την ειρήνη και την τάξη στην περιοχή». 

Επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες εις βάρος της Ρωσίας ότι διεξάγει «ειδικές επιχειρήσεις» στα ανατολικά της Ουκρανίας, ο Κοβάλ δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις μεθοριακές περιοχές «μέχρι να αρχίσουν να ζουν φυσιολογικά, μέχρι να υπάρξει ειρήνη». 

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε ανησυχία μετά την κατάρριψη του ελικοπτέρου, εκτιμώντας ότι οι φιλορώσοι αντάρτες έχουν πρόσβαση σε «όπλα προηγμένης τεχνολογίας».

Από την πλευρά του, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι η Ρωσία αποσύρει τους στρατιώτες που είχε αναπτύξει στα ουκρανικά σύνορα, καταγγέλλοντας ωστόσο την άφιξη στην ανατολική Ουκρανία φιλορώσων Τσετσένων μαχητών.

Τεταμένη η κατάσταση στο Ντονέτσκ

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Ντονέτσκ, ενώ αντιφατικές είναι οι πληροφορίες για τους τέσσερις παρατηρητές του ΟΑΣΕ με τους οποίους ο Οργανισμός είχε χάσει την επαφή από τη Δευτέρα.

«Δεν έχουμε καμία πληροφορία. Πιθανόν να πρόκειται για προβοκάτσια προκειμένου να μας κατηγορήσουν ψευδώς ότι τους έχουμε υπό κράτηση» δήλωσε χθες ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Μποροντάι.

Νωρίτερα ο «δήμαρχος» του Σλαβιάνσκ Βιατσεσλάβ Πονομάρεφ είχε δηλώσει ότι οι τέσσερις παρατηρητές ήταν στα χέρια των αυτονομιστών του.

Ο ΟΑΣΕ μίλησε για σαμποτάζ των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό της κρίσης.

Νέες διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο

Παράλληλα στο Βερολίνο σήμερα διεξάγονται νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων για το φυσικό αέριο, παρουσία του ευρωπαίου επίτροπου Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ.

Σε αυτό το μέτωπο η Μόσχα ζητεί από το Κίεβο να καταβάλει τις καθυστερούμενες οφειλές (3,5 δισεκατομμύρια δολάρια) και την προκαταβολή των παραδόσεων Ιουνίου, ενώ το Κίεβο θέτει ως προϋπόθεση τη χορήγηση εγγυήσεων για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, που σήμερα είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη.