Τεχνολογία-Επιστήμη
Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014 14:55

Intel: Εκτύπωσε το δικό σου ρομπότ

Η Intel σχεδιάζει το λανσάρισμα, μέχρι το τέλος του έτους, ενός ρομπότ που θα μπορεί να κατασκευαστεί μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης και του οποίου η βασική έκδοση δεν θα κοστίζει παραπάνω από 1.600 δολάρια.

Η Intel σχεδιάζει το λανσάρισμα, μέχρι το τέλος του έτους, ενός ρομπότ που θα μπορεί να κατασκευαστεί μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης και του οποίου η βασική έκδοση δεν θα κοστίζει παραπάνω από 1.600 δολάρια.

Το πρωτότυπο του Jimmy, όπως ονομάστηκε το ρομπότ της Intel, έκανε την παρθενική του εμφάνιση κατά τη διάρκεια του Code Conference, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Brian Krzanich.

Το πρωτότυπο ρομπότ της Intel έχει την ικανότητα να περπατά, να μιλά, να κινεί τα χέρια του, να χορεύει ακόμη και να στέλνει tweets στο Twitter. Η Intel σκοπεύει να ξεκινήσει το εμπορικό λανσάρισμα του ρομπότ μέσα στο 2014, οπότε και θα διατεθούν μία «καταναλωτική» έκδοση που θα κοστίζει 1.600 δολάρια και θα χρησιμοποιεί το οικονομικό computer-on-a-chip Edison, ενώ θα υπάρχει και μία έκδοση που θα χαρακτηρίζεται «ερευνητική» η οποία θα εξοπλίζεται με επεξεργαστή Core i5 και θα κοστίζει περί τα 16.000 δολάρια.

Η διαδικασία κατασκευής του ρομπότ της Intel θα είναι αρκετά απλή: ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να αποκτήσει online τα σχέδια του hardware εξοπλισμού τα οποία θα μπορεί να «κατασκευάσει» μέσω εκτύπωσης από οποιονδήποτε 3D εκτυπωτή. Ωστόσο, στο kit θα περιλαμβάνονται και τμήματα που δεν θα εκτυπώνονται αλλά θα παρέχονται ξεχωριστά. Αυτά είναι ο κινητήρας, οι μπαταρίες, ο επεξεργαστής και οι καλωδιώσεις.

Μέσω του προγράμματος η Intel επιχειρεί να ανοίξει τις πύλες της ρομποτικής τεχνολογίας στο ευρύ κοινό, παρέχοντας ένα προϊόν που θα είναι οικονομικά εξαιρετικά προσιτό. Επιπλέον, η αρχιτεκτονική open source του προγράμματος συνεπάγεται ότι ο χρήστης θα μπορεί να κατεβάσει και να προσαρμόσει στο ρομπότ που θα κατασκευάσει οποιαδήποτε εφαρμογή επιθυμεί.

Μάλιστα, στόχος της Intel είναι ο κάθε καταναλωτής να μπορεί να «κτίσει» το δικό του ρομπότ, με κόστος κάτω από τα 1.000 δολάρια, μέσα στην επόμενη πενταετία. Προς το παρόν έχει δημιουργηθεί η ιστοσελίδα 21stCenturyRobot.com, μέσω της οποίας γίνεται επίδειξη των δυνατοτήτων του Jimmy και από εκεί θα γίνεται και η αγορά των σχετικών kit.