Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν ζήτησε να μάθει γιατί η αστυνομία φαίνεται ότι παρακολουθούσε αμέτοχη ενώ μια έγκυος γυναίκα λιθοβολούνταν και ξυλοκοπούνταν μέχρι θανάτου από την οικογένειά της.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ ζήτησε να μάθει γιατί η αστυνομία φαίνεται ότι παρακολουθούσε αμέτοχη ενώ μια έγκυος γυναίκα λιθοβολούνταν και ξυλοκοπούνταν μέχρι θανάτου από την οικογένειά της μπροστά σε ένα από τα κορυφαία δικαστήρια της χώρας, δήλωσε εκπρόσωπός του.
Η Φαρζάνα Ικμπάλ, 25 ετών, δέχθηκε την επίθεση την Τρίτη, σύμφωνα με την αστυνομία, επειδή παντρεύτηκε τον άνδρα που αγαπούσε. Ο σύζυγός της είπε ότι η αστυνομία δεν έκανε τίποτε στη διάρκεια των 15 λεπτών που διήρκεσε η επίθεση έξω από το Ανώτερο Δικαστήριο της Λαχώρης.
«Τους ικέτευσα να μας βοηθήσουν, αλλά είπαν πως δεν είναι δουλειά τους», είπε ο Μουχάμεντ Ικμπάλ προς το πρακτορείο Reuters. «Έβγαλα το πουκάμισό μου για να ταπεινωθώ και τους ικέτευσα να την σώσουν».
Σε τμήματα του Πακιστάν, μιας κυρίως μουσουλμανικής χώρας 180 εκατ. κατοίκων, οι γυναίκες αναμένεται να συμφωνούν στα συνοικέσια και άρνησή τους μπορεί να οδηγήσει σε «φόνο τιμής». Πολλές πακιστανικές οικογένειες πιστεύουν πως είναι ατιμωτικό για μια γυναίκα να ερωτευθεί και να επιλέξει η ίδια το σύζυγό της.
Ο κ. Σαρίφ επισήμανε τον «βάναυσο φόνο» παρουσία της αστυνομίας, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του, προσθέτοντας πως ένα «απολύτως απαράδεκτο» έγκλημα οφείλει να αντιμετωπίζεται άμεσα από το νόμο.
«Δίνω οδηγίες στον αρμόδιο υπουργό να αναλάβει αμέσως δράση και μια αναφορά πρέπει να έχει υποβληθεί μέχρι απόψε στο γραφίο μου», υπογράμμισε ο Σαρίφ, σύμφωνα με τη δήλωση.
Η αστυνομία είχε ανακοινώσει αρχικά πως η Φαρζάνα είχε λιθοβοληθεί, όμως ο Ικμπάλ δήλωσε προς το Reuters ότι οι συγγενείς της γυναίκας την χτυπούσαν, κρατώντας τα τούβλα και δεν τα έριχναν εναντίον της.
Όλοι οι ύποπτοι, εκτός από τον πατέρα, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση, έχουν εξαφανισθεί. Ο πατέρας είπε την Τρίτη, σύμφωνα με έναν αστυνομικό, πως επρόκειτο για φόνο τιμής.
Η 25χρονη είχε προσβάλει την οικογένειά της επειδή παντρεύτηκε τον Ικμπάλ αντί για έναν εξάδελφό της που είχε επιλεγεί γι' αυτήν.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας Guardian στο Πακιστάν, ο πατέρας της Φαρζάνα είχε αρχικά αποδεχθεί το γάμο αφού ο Ικμπάλ του πλήρωσε το ισόποσο 500 στερλινών, όμως αργότερα ζήτησε άλλες 600 στερλίνες.