Πολιτιστικά
Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014 09:20

Μαγική εξιλέωση, βάναυση τρυφερότητα και οχυρωμένος υπόκοσμος

Το άγνωστο παρελθόν μιας εμβληματικής μάγισσας, οι προσπάθειες δύο ιερέων να βοηθήσουν τους φτωχούς, μια τρυφερή σχέση και οι ευτράπελες στιγμές μιας οικογενειακής συνάντησης ξετυλίγονται καρέ καρέ στη μεγάλη οθόνη, αυτήν την εβδομάδα.

Το άγνωστο παρελθόν μιας εμβληματικής μάγισσας, η σκοτεινά ονειρική αναζήτηση ενός δολοφόνου, η επίθεση ενός μυστικού αστυνομικού σε ένα άντρο του εγκλήματος, οι προσπάθειες δύο ιερέων να βοηθήσουν τους φτωχούς μιας παραγκούπολης, μια τρυφερή σχέση που αλλάζει τη ζωή ενός μοναχικού ηλικιωμένου και οι ευτράπελες στιγμές μιας οικογενειακής συνάντησης ξετυλίγονται καρέ καρέ στη μεγάλη οθόνη, αυτήν την εβδομάδα.

«Maleficent»

Στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, ο - βραβευμένος με 2 Όσκαρ για την καλλιτεχνική διεύθυνση των ταινιών «Avatar» και «Alice in Wonderland» -  Ρόμπερτ Στρόμπεργκ επιχειρεί, μέσα από αυτήν την τρισδιάστατη ταινία φαντασίας, να αποκαταστήσει τη φήμη της πιο εμβληματικής κακιάς στην ιστορία της Disney, της μάγισσας Maleficent, η οποία καταράστηκε την Ωραία Κοιμωμένη στην ταινία του 1959. Με την - επίσης βραβευμένη με Όσκαρ - Αντζελίνα Τζολί στον ομώνυμο ρόλο και τους Ελ Φάνινγκ και Τζούνο Τεμπλ να την πλαισιώνουν, η ταινία διηγείται την άγνωστη ιστορία, που οδήγησε την άλλοτε αγνή και ευτυχισμένη κοπέλα να γίνει τόσο κακιά, δίνοντάς της την ευκαιρία να μας αποκαλύψει πώς έφτασε μέχρι εκεί.

«Μαύρο ψωμί»

Αποδεικνύοντας ότι το μικρότερο ψέμα μπορεί να δημιουργήσει το μεγαλύτερο κτήνος, το σκοτεινό παραμύθι του 2010, με τη σκηνοθετική σφραγίδα του πολυβραβευμένου Ογούστι Βιγιαρόνγκα, το οποίο βασίζεται στο βραβευμένο μυθιστόρημα του Eμίλι Tεϊσιδόρ, κέρδισε 13 βραβεία Γκαουντί, 9 βραβεία Γκόγια, βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν (Νόρα Νάβας) και ήταν η επίσημη πρόταση της Ισπανίας για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Με τους Φραντσέσκ Κολομέρ, Νόρα Νάβας, Ρόχερ Κασαμαχόρ, Μαρίνα Κόμας και Σερζί Λοπέζ, σε ένα μικρό χωριό της Καταλονίας, λίγο μετά τον Ισπανικό Εμφύλιο, ένα 11άχρονο αγόρι γίνεται αυτόπτης μάρτυρας δύο φόνων. Όταν ο πατέρας του φυλακίζεται για το έγκλημα αυτό, πασχίζει να βρει τον πραγματικό ένοχο. Έτσι, αρχίζει ένα ονειρικό ταξίδι μεταξύ της σκληρής πραγματικότητας και της λυτρωτικής φαντασίας, σε μια ιστορία που περιγράφει με ωμό τρόπο τα βασανιστήρια των παιδιών, που δεν επέλεξαν να ζουν στον απόηχο των ψεμάτων των γονιών τους.

«Brick Mansions»

Ο πρόωρα χαμένος Πολ Γουόκερ συμμαχεί με τον ιδρυτή του παρκούρ, Ντέιβιντ Μπελ, για να αντιμετωπίσουν μαζί τον πιο επικίνδυνο αρχιμαφιόζο όλων των εποχών, στην αστυνομική ταινία δράσης του Καμίλ Ντελαμάρε, που αποτελεί ριμέικ της γαλλικής ταινίας του Πιερ Μορέλ, «Banlieue 13», του 2004, που έφερε την υπογραφή του Λικ Μπεσόν στο σενάριο και την παραγωγή. Με τους Σαλ Λονγκομπάρντο, Ρόμπερτ Μεγιέ, RZA και Κάρλο Ρότα να συμπληρώνουν το καστ, οι πιο ακραίοι κακοποιοί του Ντιτρόιτ έχουν μετατρέψει ένα εγκαταλελειμμένο συγκρότημα κατοικιών σε άντρο ανομίας, με αρχηγό έναν αδίστακτο και αιμοδιψή βαρόνο ναρκωτικών. Ένας μυστικός αστυνομικός, που έχει από το παρελθόν ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί του, αναλαμβάνει δράση.

«Λευκός ελέφαντας»

Η δραματική ταινία του Πάμπλο Τραπέρο, που συμμετείχε στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών 2012, μας μεταφέρει στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες. Με πρωταγωνιστές τους Ρικάρντο Ντάριν, Ζερεμί Ρενιέ και Μαρτίνα Γκούσμαν, δύο ιερείς, που εργάζονται σε μια παραγκούπολη, προσπαθούν με όποιον τρόπο μπορούν να βοηθήσουν τους ντόπιους και να συμβάλλουν στην κατασκευή ενός νοσοκομείου.  Καθώς η βία στα καρτέλ κλιμακώνεται και οι εργασίες σταματούν με υπουργική απόφαση, το ξέσπασμα γίνεται αναπόφευκτο.

«Πιστεύω ότι το παρελθόν της Αργεντινής, εξαιτίας της πολυπλοκότητάς του, μοιάζει με το παρελθόν ενός ανθρώπου: κάθε μέρα που περνά μας μαθαίνει και κάτι», επισημαίνει ο σκηνοθέτης. «Το παρελθόν του καθένα μας αντανακλά στο παρόν, και μια χώρα προοδεύει, όταν μπορεί να αντανακλά το παρελθόν της. Δεν πιστεύω σε ολοκληρωτικές απαντήσεις, αλλά ένας τρόπος να μαθαίνεις από το παρελθόν είναι να το χρησιμοποιείς σαν καθρέφτη. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το παρελθόν, αλλά να το θυμόμαστε, για να κάνουμε ένα καλύτερο μέλλον. Κοιτώντας πίσω, μπορούμε να χτίσουμε καλύτερα το μέλλον, κι αυτός είναι κοινός παρανομαστής για κάθε χώρα, για κάθε άνθρωπο».

«Απρόσμενος έρωτας»

Βασισμένη στο μυθιστόρημα «La douceur assassine» της Φρανσουάζ Ντορνέρ, η κωμωδία της Σάντρα Νέτελμπεκ, με τον - βραβευμένο με 2 Όσκαρ - Σερ Μάικλ Κέιν, την -  4 φορές υποψήφια για  Όσκαρ - Τζέιν Αλεξάντερ, τους Κλεμάνς Ποεσί, Τζάστιν Κερκ και Γκίλιαν Άντερσον, και τη μουσική του - επίσης βραβευμένου με Όσκαρ - Χανς Ζίμερ, είναι μια τρυφερή ιστορία για τη ζωή και την αγάπη, για την ευγένεια μεταξύ αγνώστων και το πώς αναγκαζόμαστε συχνά να φτάσουμε πολύ μακριά, ώστε να αγγίξουμε τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας. Μακριά από τα παιδιά του και έχοντας χάσει από καρκίνο τη γυναίκα που λάτρευε, ένας μοναχικός και κουρασμένος καθηγητής γνωρίζει τυχαία μια κοπέλα, που του αλλάζει τη ζωή.

«Δυο ημέρες στη Νέα Υόρκη»

Η - 2 φορές υποψήφια για Όσκαρ Σεναρίου - ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτρια Ζιλί Ντελπί επιστρέφει με μία κωμωδία, με πρωταγωνιστές την ίδια και τους Κρις Ροκ, Βίνσεντ Γκάλο και Κέιτ Μπάρτον. Ένα ερωτευμένος Νεοϋορκέζος μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες, όταν έρχεται η ώρα να γνωρίσει την οικογένεια της αγαπημένης του, που καταφθάνει από τη Γαλλία.


Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]