Πολιτιστικά
Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014 09:40

Γλυπτικά παλίμψηστα σε διάλογο με τον χρόνο

Έργα του πολυβραβευμένου εικαστικού Κώστα Βαρώτσου ταξιδεύουν στον Πόρο, όπου και θα παρουσιαστούν σε δύο παράλληλες εκθέσεις, οι οποίες θα εγκαινιαστούν το Σάββατο 31 Μαΐου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, και στην γκαλερί Citronne.

Δημιουργώντας μια αμφίδρομη γέφυρα του παρελθόντος με το παρόν, έργα του πολυβραβευμένου εικαστικού Κώστα Βαρώτσου ταξιδεύουν στον Πόρο, όπου και θα παρουσιαστούν σε δύο παράλληλες εκθέσεις, οι οποίες θα εγκαινιαστούν το Σάββατο 31 Μαΐου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, στις 7 το απόγευμα, και στην γκαλερί Citronne, στις 8.30 το βράδυ.

Η ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, υπό τη διεύθυνση της κας Στέλλας Χρυσουλάκη, και η γκαλερί Citronne, υπό τη διεύθυνση της κας  Τατιάνας Σπινάρη Πολλάλη, συνεργάζονται και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου), που έχει θέμα «Οι συλλογές των Μουσείων μας ενώνουν». Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η γκαλερί Citronne συνδιοργανώνει με το Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου την έκθεση του Κώστα Βαρώτσου, «Διάλογοι με τον χρόνο», που φιλοξενείται στον χώρο του Μουσείου και, παράλληλα, οργανώνει και παρουσιάζει, την έκθεση - τεκμηρίωση επεμβάσεων του καλλιτέχνη σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους διεθνώς, με τίτλο «Γλυπτικά παλίμψηστα».

«Διάλογοι με τον χρόνο»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου είναι τοπικό, χώρος μνήμης της περιοχής. Τα εκθέματα από την Αρχαία Τροιζήνα, την Καλαύρεια και τα Μέθανα «απεικονίζουν» τον τόπο σε άλλους προγενέστερους καιρούς. Στην έκθεση «Διάλογοι με τον χρόνο», η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου, 18 σύγχρονες δημιουργίες του Κώστα Βαρώτσου, περιστρεφόμενες γύρω από τον άξονα «Διάλογος / Συνέχεια / Σχόλιο», συνομιλούν με τα αρχαιολογικά ευρήματα, λειτουργώντας ως παρεμβάσεις του νέου στο παλαιό. Τα υλικά, που έχουν χρησιμοποιηθεί, είναι κυρίως γυαλί και πολυεστέρας.

Οι επιτύμβιες στήλες, τα γλυπτά, τα αρχιτεκτονικά μέλη από τη Στοά και από τον Ναό του Ποσειδώνα στην Καλαύρεια, είναι η αφετηρία. Ο Βαρώτσος αναπαριστά την ακμή και την καταστροφή του Ποσειδωνίου Ναού και επανασυγκροτεί την περιοχή ως σημαντικό θαλάσσιο εμπορικό δρόμο. Συμπληρώνει τις επιτύμβιες στήλες: σχεδιάζει - προσθέτει πάνω σε γυάλινες επιφάνειες τα υποθετικά χαμένα στοιχεία της ταυτότητας των νεκρών. Παίζει με τη σκιά των εκθεμάτων. Τονίζει τις ρωγμές των αρχαίων ευρημάτων. Δηλαδή, σχολιάζει την επέμβαση του χρόνου. Πλαισιώνει τα κλασικά αγάλματα με μία γυάλινη βροχή. Γλυπτά - τοτέμ από γυαλί και πολυεστέρα, με αφηρημένο χαρακτήρα, συνδιαλέγονται με αρχαία γλυπτά μνημειακών διαστάσεων, αλλά και με μικρά εγκλωβισμένα ειδώλια στις γυάλινες προθήκες του Μουσείου.

Ο Βαρώτσος προσπαθεί να εισαγάγει μια γλυπτική συνέχεια. Η σημασία του παρελθόντος περνά μέσα από το βάρος του υλικού, την πέτρα και το μάρμαρο. Το παρόν, αντιθέτως, απεικονίζεται με ελαφρά υλικά, γυαλί και πολυεστέρα, ως «σκιά» και προέκταση του χρόνου.

«Γλυπτικά παλίμψηστα»

Η έκθεση στην γκαλερί Citronne, η οποία θα διαρκέσει έως τις 18 Ιουνίου, αποσκοπεί να παρουσιάσει και να τεκμηριώσει τις επεμβάσεις του Κώστα Βαρώτσου σε διεθνές επίπεδο, περιλαμβάνοντας αρχειακό υλικό: φωτογραφίες, σχέδια εφαρμοσμένων επεμβάσεων (Πύλη Αμμοχώστου, αρχαιολογικός χώρος της Κύμης στη Νάπολη, Κάστρο της Ροκασκαλένια, Μόρτζια, Δελφοί, Γεράκι Λακωνίας), τρισδιάστατες προτάσεις - μελέτες (πλατεία Augusto Imperatore, Μετέωρα, Επίδαυρος). Παρουσιάζονται, επίσης, γλυπτά του καλλιτέχνη, σε άμεση σχέση με τις επεμβάσεις αυτές.

Ένας γιγάντιος κώνος από γυαλί και μέταλλο, το κομβικό έργο - επέμβαση του Βαρώτσου στο ελληνικό θέατρο της Αρχαίας Κύμης, την πρώτη ελληνική αποικία στην Δύση, συνδέει τα δύο μέρη της έκθεσης στη συμπληρωματική τους λογική. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου, τα έργα του Κώστα Βαρώτσου συγκροτούν μια γέφυρα με το παρόν. Στη σύγχρονη γκαλερί Citronne, οι δημιουργίες του καλλιτέχνη παραπέμπουν στο παρελθόν.

Πληροφορίες
Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου: πλατεία Κοριζή - Πόρος, τηλ.: 22980 23276. Γκαλερί Citronne: Παραλία - Πόρος, τηλ.: 22980 22401, 6979 989684.

naftemporiki.gr