«Προκειμένου να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη χρειαζόμαστε ανταγωνιστικότητα, δημιουργία θέσεων απασχόλησης, που είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα και βεβαίως αλληλεγγύη μεταξύ όλων των χωρών μελών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Τον προβληματισμό τους για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών εκφράζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
«Προκειμένου να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη χρειαζόμαστε ανταγωνιστικότητα, δημιουργία θέσεων απασχόλησης, που είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα και βεβαίως αλληλεγγύη μεταξύ όλων των χωρών μελών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Τον προβληματισμό τους για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών εκφράζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
«Είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που νίκησε τις εκλογές θα ηγηθεί αυτής της διαδικασίας τα επόμενα πέντε χρόνια και θα εργαστεί εποικοδομητικά για την επίτευξη αυτού του στόχου», τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος υπογράμμισε ότι «ο στόχος με μια λέξη είναι Ανάπτυξη».
Ευ. Βενιζέλος: Ξεκάθαρο το μήνυμα των ευρωεκλογών
«Το μήνυμα των ευρωεκλογών είναι ξεκάθαρο, ιδιαίτερα για εμάς, τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος νωρίτερα εισερχόμενος στο χώρο συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
«Ιστορικό και πολιτικό μας καθήκον είναι να επιμείνουμε στην εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής πλατφόρμας, μιας πολιτικής της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και όχι μιας πολιτικής που δημιουργεί ανάπτυξη χωρίς θέσεις εργασίας, μιας πολιτικής λιτότητας και ανεργίας» είπε.
Πρόσθεσε δε ότι απαιτείται μια περισσότερο πολιτική και λιγότερο γραφειοκρατική Ευρώπη.
«Χρειαζόμαστε μια πιο ευαίσθητη, πιο φιλική Ευρώπη για τους πολίτες μας. Αυτό είναι το βασικό θέμα και όχι η σύνθεση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, που είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα αλλά το κύριο και ουσιώδες θέμα είναι το πολιτικό».
Προβληματισμός από την άνοδο της ακροδεξιάς
Ωστόσο η άνοδος της ακροδεξιάς όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών προβληματίζει τους Ευρωπαίους ηγέτες και πρώτον απ΄όλους τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Η επικράτηση της Ακροδεξιάς στη Γαλλία δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τη Γαλλία αλλά για την Ευρώπη συνολικά, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ.
Και αυτός επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει στροφή προς την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, είναι επείγουσα η ανάγκη να προσδιοριστεί ξανά η ευρωπαϊκή οικοδόμηση με επίλυση των προβλημάτων της ανεργίας.
«Η Ευρώπη πρέπει να ακούσει τι συνέβη στη Γαλλία», είπε και προειδοποίησε ότι εάν δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες που να απαντούν στις προσδοκίες των πολιτών θα υπάρξουν νέα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία και αλλού κατά της Ευρώπης.
«Είμαι Ευρωπαίος και θέλω να αλλάξει η Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φ. Ολάντ, ο οποίος υποστήριξε ακόμη ότι χωρίς τη Γαλλία η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει.
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι στη Σύνοδο θα προβάλει με απαιτητικό τρόπο το αίτημα του για αλλαγή κατεύθυνσης της Ευρώπης.
Ντ. Κάμερον: Η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στα ουσιώδη
«Η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει και να επικεντρωθεί στα ουσιώδη, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίες και όχι να προσπαθεί να κάνει όλο και περισσότερα», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να είναι υπέρμετρα μεγάλες και να μην παρεμβαίνουν σε υπερβολικό βαθμό», τόνισε και πρόσθεσε ότι η σκυτάλη θα πρέπει να περάσει στα κυρίαρχα κράτη - μέλη με περιορισμένο το ρόλο της Ευρώπης στα απολύτως απαραίτητα.
Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ανταγωνιστικότητα και την ευελιξία.
Το δείπνο
Όσον αφορά στο άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών εκτός της αποτίμησης των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο διορισμό του νέου προσώπου για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ωστόσο, σε επιστολή του ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χ. Ρόμπεϊ τονίζει ότι «είναι πολύ νωρίς να αποφασιστούν ονόματα».
Στον Γιούνκερ η πρώτη διερευνητική εντολή
Εν τω μεταξύ η διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε την πρώτη διερευνητική εντολή στον υποψήφιο του ΕΛΚ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να επιχειρήσει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή του.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ανέδειξε πρώτη δύναμη στη νέα Ευρωβουλή το ΕΛΚ με 213 έδρες, αλλά με απώλεια 60 εδρών.
Δεύτερη ομάδα είναι οι Σοσιαλιστές, με 190 έδρες και απώλεια 6 εδρών.
Οι Φιλελεύθεροι συγκεντρώνουν 64 έδρες (19 λιγότερες) και οι Πράσινοι 53 (4 λιγότερες).
Παρά τις απώλειες σε έδρες, οι φιλοευρωπαϊκές ομάδες συγκεντρώνουν ισχυρή πλειοψηφία (520 έδρες) στην νέα Ευρωβουλή, ικανή για την ανάδειξη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ωστόσο, οι Σοσιαλιστές υπογραμμίζουν ότι οι πολίτες με την ψήφο τους έστειλαν μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει.
Αυτό επισήμανε χθες, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα.
«Το ΕΛΚ είναι πρώτο κόμμα. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμά του Ζ.Κ. Γιούνκερ να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, αλλά συνειδητοποιεί ότι οι πολίτες ψήφισαν αλλαγή; Το ΕΛΚ έχασε 25%», δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών.
«Δεν θα πέσω στα γόνατα σε κανέναν ηγέτη», απάντησε την Δευτέρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ερωτηθείς σχετικά και πρόσθεσε ότι «το ΕΛΚ είναι το πρώτο κόμμα».
Και τον Ιούνιο οι ζυμώσεις για την ανάδειξη προέδρου
Οι ζυμώσεις για την ανάδειξη του Προέδρου της Κομισιόν θα διαρκέσουν καθ΄όλη τη διάρκεια του Ιουνίου.
Η Σύνοδος Κορυφής της 26ης και 27ης Ιουνίου θα προτείνει στην νέα Ευρωβουλή το διάδοχο του Ζ. Μπαρόζο, ενώ στις αρχές Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να τον εκλέξει.
Υπάρχουν και τρίτοι υποψήφιοι
Ωστόσο βάσει της ισχύουσας Συνθήκης της Λισαβόνας, για πρώτη φορά, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα προτείνουν το πρόσωπο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αυτή η πρόβλεψη της Συνθήκης, δέχεται πολλών ερμηνειών, γι' αυτό κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «να βγάλει λαγό», να προτείνει, δηλαδή, έναν τρίτο υποψήφιο, πέραν αυτών των πολιτικών ομάδων.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τόσο ο Ρομπέι όσο και η Γερμανίδα Καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ τονίζουν, με κάθε ευκαιρία, ότι βάσει της Συνθήκης, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Επιτροπής θα πρέπει να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία της Ευρωβουλής (376 ψήφους), αλλά και την ευρεία πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τα ονόματα των «τρίτων» υποψηφίων που κυκλοφορούν στους διαδρόμους των Βρυξελλών είναι αυτό της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του πρώην προέδρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), Πασκάλ Λαμί και της πρωθυπουργού της Δανίας Χέλε Θόρνινγ Σμιντ.
Μέρκελ: Κανένας δεν διαθέτει πλειοψηφία
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επανέλαβε την Τρίτη ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως αναγνώρισε ότι κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν διαθέτει πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους προσερχόμενη στη σημερινή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η Μέρκελ είπε ότι θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις και να υπάρξει συμβιβασμός.
«Γνωρίζουμε ότι κανένας από τους πολιτικούς σχηματισμούς δεν διαθέτει από μόνος του την πλειοψηφία, οπότε θα τεθεί ζήτημα να βρεθούν ευρύτερες πλειοψηφίες και τώρα θα θέσουμε τις παραμέτρους για τη διαδικασία αυτή», σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η ίδια δεν αναφέρθηκε στην αντίθεση της Βρετανίας ή άλλων χωρών στην υποψηφιότητα του Γιούνκερ.
Πιθανή συμμαχία ΕΛΚ - Σοσιαλιστών
«Ο Γιούνκερ και ο Σουλτς πρέπει να τα βρουν αν δεν θέλουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να βγάλει ένα λαγό για να διαδεχθεί το Μπαρόζο», σχολιάζουν διπλωμάτες, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συμμαχία του ΕΛΚ με τους Σοσιαλιστές είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την νέα Ευρωβουλή.
Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα
Να γίνει σεβαστή η βούληση των ευρωπαϊκών λαών όπως εκφράστηκε στις ευρωπαϊκές εκλογές και όπως καταγράφεται στους νέους συσχετισμούς δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποφάσισαν οι επικεφαλής των κομμάτων που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και έχουν την ιδιότητα του αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης ή του αντιπροέδρου κυβέρνησης.
Η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου
Ο κ. Ευ. Βενιζέλος τοποθετήθηκε υπέρ της ανάγκης να γίνει σεβαστή η κανονική «κοινοβουλευτική» διαδικασία, δηλαδή να δοθεί κατ΄αρχάς η δυνατότητα στον κ. Γιούνκερ, ως επικεφαλής του μεγαλύτερου σε δύναμη κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο να διαμορφώσει πλειοψηφία και αυτό να ληφθεί υπόψη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε περίπτωση δε αποτυχίας, να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία με τον Μάρτιν Σουλτς.
«Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι η αναζήτηση ρόλων για συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά η αλλαγή των ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως ζητούν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό έχει καταστεί πλέον κοινή πεποίθηση σε όλη την Ευρώπη, σίγουρα δε στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και δημοκρατών» τονίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Βενιζέλος
newsroom, naftemporiki με πληροφορίες από ΑΜΠΕ