Πολιτική
Τρίτη, 27 Μαΐου 2014 10:01

Ανασχηματισμός προ των πυλών

Εντός του Ιουνίου αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Το θέμα θα απασχολήσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο την Πέμπτη το απόγευμα σε συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ποια ονόματα συζητιούνται για το νέο σχήμα. 

Εντός του Ιουνίου αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος. Το θέμα θα συζητήσουν εκτενώς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος που θα συνταξιδέψουν σήμερα στις Βρυξέλλες και θα συναντηθούν ξανά το απόγευμα της Πέμπτης στο Μαξίμου.

Πιθανότατα την Πέμπτη θα «κλειδώσει» και η ημερομηνία του ανασχηματισμού με τα δεδομένα έως τώρα να τον τοποθετούν είτε πριν την έλευση της τρόικας το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ώστε οι όποιες συζητήσεις να διεξαχθούν με τους νέους υπουργούς, είτε να καθυστερήσει λίγες ημέρες λόγω της ελληνικής προεδρίας στην Ευρώπη, η οποία ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου και έως τότε πρέπει πολλοί από τους σημερινούς υπουργούς να μετέχουν σε συνόδους με Ευρωπαίους ομολόγους τους.

Ο προβληματισμός που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Μαξίμου είναι αν η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να στραφεί προς τα δεξιά με δεδομένο το ποσοστό που συγκέντρωσαν η Χ.Α., ο ΛΑΟΣ, η Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό και οι ΑΝΕΛ (17%) ή το νέο σχήμα να σηματοδοτεί τη στροφή προς το κέντρο, όπως ζητούν στελέχη σαν τον Δημ. Αβραμόπουλο, τη Ντόρα Μπακογιάννη και εμμέσως πλην σαφώς, μέσω συνεργατών του, τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Το πιο πιθανό, λέει συνεργάτης του Πρωθυπουργού, είναι να συμβούν και τα δύο. Για παράδειγμα στο νέο σχήμα θα συμμετέχουν πρόσωπα από τον κεντροαριστερό χώρο όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Φίλιππος Σαχινίδης από την Ελιά, ενώ θα παραμείνουν οι Γιάννης Μανιάτης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Φώφη Γεννηματά και Θανάσης Τσαυτάρης. Στο τραπέζι έχει πέσει και το ενδεχόμενο συμμετοχής στο νέο σχήμα ενός στελέχους της ΔΗΜΑΡ, (Β. Οικονόμου, Γρ. Ψαριανός) στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, παραδέχονται στο Μαξίμου, το θέμα δεν είναι τόσο απλό γιατί σχετίζεται και με τη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή και φυσικά με τις εσωτερικές διεργασίες στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Ένα ακόμη θέμα είναι και η παραμονή ή μη του Γιάννη Στουρνάρα στο πόστο του. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, στη χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου δεν συζητήθηκε το θέμα του ανασχηματισμού. Ωστόσο δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αλλαγή πόστου του κ. Στουρνάρα. Η παραμονή του στο ΥΠΟΙΚ εν όψει και των διαπραγματεύσεων το φθινόπωρο για την απομείωση του ελληνικού χρέους είναι πάγια επιθυμία των δανειστών της χώρας, εκφρασμένη μάλιστα και δημόσια από τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκαν Σόιμπλε.     

Στο ΥΠΟΙΚ όμως θα μετακινηθεί ο συνεργάτης του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ενώ έχει εξετασθεί και η συμμετοχή στο οικονομικό επιτελείο του Χρ. Λαζαρίδη με αποκλειστικό σκοπό να αναλάβει να «τρέξει» θέματα που άπτονται της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, με δεδομένη και την απόφαση να αποκατασταθούν οι αδικίες των τελευταίων ετών.  

Οι όποιες αλλαγές πάντως στο ΥΠΟΙΚ σχετίζονται άμεσα και με τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, για την οποία μέχρι το τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει τις αποφάσεις της. Πάντως φαίνεται να κερδίζει έδαφος το σενάριο παραμονής του Γ. Προβόπουλου, πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες προωθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το σίγουρο είναι ότι στο Μαξίμου υπάρχει δυσαρέσκεια για υπουργούς που είτε δεν έχουν στηρίξει ενεργά την προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ. (π.χ. Π. Παναγιωτόπουλος ), είτε έχουν σταθεί απέναντι σε υποψηφίους που στήριξε το κόμμα (π.χ. Κώστας Αρβανιτόπουλος στο δήμο Πειραιά).

Πιθανή είναι και η αντικατάσταση του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, με το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί να πρέπει να διαχειριστεί και μάλιστα άμεσα τα οικονομικά του υπουργείου τα οποία ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η συμμετοχή στο νέο σχήμα προσώπων με δεξιό προφίλ όπως  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης. Επίσης θα μπουν στην κυβέρνηση στελέχη που έδωσαν τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως οι Αρης Σπηλιωτόπουλος, Γιώργος Κουμουτσάκος και Σταύρος Καλαφάτης.  Σίγουρη πρέπει να θεωρείται και η αντικατάσταση του Χαράλαμπου Αθανασίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης και του Νίκου Δένδια που ο ίδιος έχει ζητήσει να αποχωρήσει από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (πιθανότατα να μετακινηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ