Κόσμος
Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014 19:53

Βρετανία: «Έφοδο» για την κατάκτηση της Βουλής και την έξοδο από την Ε.Ε. ετοιμάζει το UKIP

Έφοδο για την κατάκτηση και της βρετανικής Βουλής ετοιμάζει ο λαϊκιστής δεξιός ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ.

O ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (Ukip) Νάιτζελ Φάρατζ, παθιασμένος λάτρης της στρατιωτικής ιστορίας, χρησιμοποίησε τη μεταφορά του πολέμου για να εορτάσει την νικηφόρα του «έφοδο» στις ευρωεκλογές και το σχέδιό του να «κατακτήσει» το κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ, αλλά ο απώτατος στόχος του «λαϊκού στρατού του» είναι να εξέλθει η Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν έχετε τελειώσει με εμάς», δήλωσε θριαμβολογώντας στη μέση της νύκτας της Κυριακής προς Δευτέρα ο «αρχιστράτηγος» ενός κόμματος που μέχρι την Κυριακή θεωρείτο ακόμα περιθωριακό, με τα 36.000 εγγεγραμμένα μέλη του. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, που σε γενικές γραμμές διάκεινται εχθρικά προς το Ukip, αναφέρονται σε στρατεύματα «με γκρίζους κροτάφους», που απαρτίζονται ως επί το πλείστον από 50ρηδες.

Εμφανώς ενθαρρυμένος, ο λαϊκιστής ηγέτης παρουσίασε λεπτομερώς και με προθυμία σήμερα το φύλλο πορείας του για τους επόμενους μήνες.

Δεν αναμένεται να δώσει τόσο την έμφαση στη μάχη των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου του 2015, διεκδικώντας όλες τις έδρες που διακυβεύονται στη Βουλή των Αντιπρόσωπων, απόρθητο φρούριο μέχρι στιγμής για το κόμμα του.

Αναμένεται να παρακάμψει τις δυσμενείς επιπτώσεις των αναμετρήσεων του ενός γύρου σε μονοεδρικές περιφέρειες, οι οποίες ευνοούν τα εθνικά κόμματα σε βάρος των μικρότερων κομμάτων.

«Θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειες του Ukip στις εκλογικές περιφέρειες όπου διαθέτει δημοτικούς συμβούλους, για να τις χρησιμοποιήσουμε ως εφαλτήρια για να επιτύχουμε να κερδίσουμε συγκεκριμένες έδρες το Μάιο του 2015» υποστήριξε ο ίδιος.

Δοκιμασμένος σε θέματα τακτικής στα 50 του, ο κ. Φάρατζ μοιάζει να έχει επίγνωση ότι οι ευρωεκλογές, τις οποίες κέρδισε με ποσοστό 27,5% των ψήφων (από 16,5% το 2009), ευνοούν την ψήφο διαμαρτυρίας. Αντίθετα οι επιδόσεις του Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου κατακρημνίστηκαν στο 3% στις βουλευτικές του 2010.

Τους επόμενους μήνες ο ριζοσπάστης δεξιός πολιτικός προβλέπει λοιπόν να αναπτύξει μια αξιόπιστη πολιτική πλατφόρμα, αφού έσκισε το μανιφέστο του 2010 που χαρακτηρίζει πλέον με την έκφραση «ανοησίες».

Αναγνώρισε επίσης την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένα αντιπροσωπευτικό επιτελείο «εναντίον της γενικευμένης επίθεσης» που εξαπολύουν τα κόμματα του «κατεστημένου», που μονοπωλούν επί δεκαετίες την εξουσία.

«Πιστεύω ότι η βρετανική κοινή γνώμη θα ήθελε να δει μια ομάδα εργασίας – κι ενώ πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές», παραδέχθηκε ο ίδιος ανακοινώνοντας τον προσεχή διορισμό «ικανών εκπροσώπων τύπου για την Υγεία, την Άμυνα, τη Μετανάστευση και την Απασχόληση».

«Στο μέλλον, θα έχει να κάνει λιγότερο με εμένα, και κυρίως με αυτούς» υποστήριξε.

Επιχείρηση Brexit

Έως σήμερα οι αναλυτές αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη την προοπτική ενός Brexit (σύντμηση των λέξεων British, βρετανική, και exit, έξοδος), σε μια χώρα που σε μεγάλο βαθμό θεωρείται ευρωσκεπτικιστική.

Το 46% των Βρετανών θα τάσσονταν υπέρ μιας εξόδου από την Ευρώπη, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις αρχές Μαΐου. Το 39% θα ήθελε ένα βελτιωμένο status quo.

Όμως ο θρίαμβος του Ukip και των συνθημάτων του κατά της μετανάστευσης και εναντίον της Ε.Ε. αναγκάζει τα 3 παραδοσιακά κόμματα να μπουν στον πυρετό της μάχης.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δέχεται πιέσεις από τους ευρωσκεπτικιστές του δικού του στρατοπέδου των Συντηρητικών, όπως και από το Ukip, ήδη υπόσχεται τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2017 για την παραμονή της χώρας στους κόλπους μιας Ε.Ε..

«Οι πολίτες είναι βαθύτατα απογοητευμένοι από την Ε.Ε.… Θέλουν αλλαγή, και σε ό,τι με αφορά, το μήνυμα έχει γίνει πλήρως αποδεκτό και κατανοητό», βεβαίωσε εκ νέου ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

Όμως, όπως ακριβώς αποκλείει να σχηματίσει μια ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, ορισμένα στελέχη του οποίου χαρακτηρίζει «πολιτικά ανεπιθύμητα», ο Νάιτζελ Φάρατζ απορρίπτει επίσης οποιαδήποτε συμφωνία με τους Συντηρητικούς, τον μείζονα εταίρο στην κυβέρνηση συνασπισμού, μαζί με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, που υπέστησαν μια βαριά ήττα στις Ευρωεκλογές.

«Μια συμμαχία; Δεν εμπιστεύομαι αυτόν τον τύπο», είχε πει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κ. Φάρατζ, αναφερόμενος στον Ντέιβιντ Κάμερον. «Όμως θα έκανα μια συμφωνία για να εξασφαλίσω τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος».

Επί του παρόντος ο κ. Κάμερον θεωρεί πως το κόμμα του κ. Φάρατζ «θέλει να καταστρέψει τους Συντηρητικούς, όχι να συνεργαστεί μαζί τους».

«Σέβομαι τον κύριο Φάρατζ», θεώρησε εντούτοις καλό να ξεκαθαρίσει ο υπουργός Οικονομίας Τζορτζ Όζμπορν, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να αποξενωθούν οι Συντηρητικοί από το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος.

Το Ukip αναδείχθηκε ο τρίτος ισχυρότερος παίκτης στην πολιτική σκακιέρα και θα κάνει τα πάντα για να συμμετάσχει στις συζητήσεις και τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, ώστε να έχει καθημερινά όσο το δυνατόν περισσότερη προβολή.