Πολιτιστικά
Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2004 18:10

Επαναλειτουργεί το Μουσείο Κεραμεικού

Επαναλειτουργεί από τη Δευτέρα 9 Αυγούστου το Μουσείο Κεραμεικού, καθώς ολοκληρώθηκαν εργασίες ανακαίνισης, στο πλαίσιο του Προγράμματος της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας και ειδικότερα του έργου «Συνολική ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου Κεραμεικού».

Στο Μουσείο εκτίθενται ευρήματα αποκλειστικά από τις ανασκαφές στον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο που αποτελούσε το επίσημο και πιο σημαντικό νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας.

Η νέα μόνιμη έκθεση, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα από τον υφυπουργό Πολιτισμού, Π. Τατούλη, αναπτύσσεται σε τέσσερις αίθουσες και στο πρόσφατα στεγασμένο αίθριο.

Η πρώτη αίθουσα και το αίθριο περιλαμβάνουν επιτύμβια μαρμάρινα μνημεία αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, που αποτελούν σημαντικά αττικά έργα της αρχαίας γλυπτικής. Σε αυτά προστίθενται τα πρόσφατα αρχαϊκά ευρήματα του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Ιερά Πύλη, ο μεγαλοπρεπής κούρος, η σφίγγα και το λιοντάρι.

Στις υπόλοιπες αίθουσες εκτίθενται κτερίσματα τάφων κατά σύνολα, που χρονολογούνται από τα προμυκηναϊκά έως τα υστερορωμαϊκά χρόνια. Από τα νέα εκθέματα ξεχωρίζουν τα ευρήματα από τις ανασκαφές του μετρό στο ίδιο νεκροταφείο, εκτός αρχαιολογικού χώρου, και συγκεκριμένα από ομαδική ταφή θυμάτων του λοιμού που ενέσκηψε στην Αθήνα στο 430/29 π.Χ., μετά την έναρξη του Πελοποννησιακού πολέμου.