Πολιτική
Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2004 20:08

«Ν.Υ. Sun»: «Τόπος προσέλκυσης διεθνών τρομοκρατών η Ελλάδα»

Σκληρούς χαρακτηρισμούς για την Ελλάδα διατυπώνει σε ανάλυσή του στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας «Νew York Sun» ο Τόμας Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας για θέματα ασφάλειας, AMSEK International.

O Τόμας Ο' Κόνορ υποστηρίζει ότι «ιστορικά, η Ελλάδα είναι γνωστή ως το πλέον δημοφιλές σημείο προσέλκυσης διεθνών τρομοκρατών, οι οποίοι δεν χρειάζονται να βρίσκονται σε αποστολή καταστροφής, αλλά απλώς να παραθερίζουν εκεί. Τα ελληνικά σύνορα είναι διαβλητά, με πολλαπλά σημεία εισόδου από τη θάλασσα, ενώ ο Διεθνής Αερολιμένας της Αθήνας είναι διαβόητος για τα πλέον ελαστικά μέτρα ασφαλείας του, συγκρινόμενος με οποιοδήποτε άλλο αεροδρόμιο στον κόσμο.

Ως διεθνές παραθεριστικό σημείο, δημοφιλές ιδιαίτερα σε νέους, η χώρα κατακλύζεται από ξένους τουρίστες, συχνά σε ομάδες, με αποτέλεσμα αν είστε ηγέτης τρομοκρατών, σε αναζήτηση ενός πρότυπου κέντρου επίθεσης, υπάρχει ήδη η Ελλάδα».

Στη συνέχεια, ο κ. O' Κόνορ προβάλλει τους λόγους για τους οποίους η Ολυμπιάδα της Αθήνας «συνιστά μια εκπληκτική ευκαιρία για τρομοκρατικό χτύπημα», δεδομένου ότι θα είναι οι πρώτοι θερινοί Ολυμπιακοί, μετά την έναρξη του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, του πόλεμου στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ από τις ΗΠΑ και τους διεθνείς συμμάχους της, ενώ ως το μεγαλύτερο παγκόσμιο γεγονός, θα παρακολουθείται από περίπου 2 δισ. άτομα.

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρεται στις «βομβιστικές επιθέσεις από εγχώριους τρομοκράτες σε αστυνομικό σταθμό της Αθήνας και σε αθηναϊκό δικαστήριο, επιθέσεις» που όπως τονίζεται, «διεξήχθησαν υπό το φως της ημέρας, μπροστά σε αυστηρά φρουρούμενα κτίρια. Ακόμη χειρότερα, στις 5 Μαΐου, πέντε Βρετανοί και Γερμανοί δημοσιογράφοι κατόρθωσαν να εισέλθουν σε δύο απαγορευμένες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, χωρίς να παρεμποδισθούν από την ασφάλεια».

«Αυτό που λίγοι συζητούν είναι το πώς οι υψηλού επιπέδου Ολυμπιακές προετοιμασίες πραγματικά λειτουργούν», ισχυρίζεται ο αρθρογράφος σημειώνοντας ότι απαιτείται η γνώση «εκατομμυρίων λεπτομερειών, από το τη γνώση του εδάφους και των κτιριακών εγκαταστάσεων μέχρι αυτή του φωτισμού... Το προσωπικό ασφάλειας δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του αν δεν έχει πλήρη πρόσβαση και γνώση της περιοχής που καλείται να προφυλάξει».

Προς ενίσχυση του ισχυρισμού αυτού, σπεύδει να σημειώσει τα προβλήματα που δημιουργούν «οι καθυστερήσεις στις συνεχιζόμενες προετοιμασίες και οι συνεχιζόμενες αλλαγές των σχεδίων ασφάλειας. Θα συμβούλευα τους εταιρικούς μου πελάτες να παρακολουθήσουν τους Αγώνες; Τι νομίζετε;», καταλήγει ο κ. Ο' Κόνορ.

Αλλά και το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, το οποίο έχει τα δικαιώματα για την προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αμερική, μετέδωσε σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκπομπής «Today», ανταπόκριση από την Αθήνα για την Ολυμπιακή ασφάλεια, υποστηρίζοντας ότι «πλανάται ο φόβος του τρομοκρατικού χτυπήματος κατά τη διάρκεια των Αγώνων».

Η δημοσιογράφος του NBC πήρε συνέντευξη από τον Αμερικανό ειδικό σε θέματα ασφάλειας Μοντγκόμερι Γκέις, ο οποίος τόνισε ότι «η περίοδος έως την έναρξη είναι κρίσιμη, γιατί μέχρι τότε μπορεί οι τρομοκράτες να επιδιώξουν χτύπημα που θα οδηγήσει στη ματαίωση των Ολυμπιακών Αγώνων».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων