Πολιτική
Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014 15:50

Εντείνονται οι διεργασίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Την Πέμπτη το μεσημέρι ο κ. Σαμάρας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στις 6 το απόγευμα θα συναντηθεί στο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Την Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι ο κ. Σαμάρας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ στις 6 το απόγευμα θα συναντηθεί στο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού, στη συνάντηση των δύο ανδρών θα τεθεί επί τάπητος το αποτέλεσμα της κάλπης και οι κινήσεις της επόμενης ημέρας. Ανασχηματισμός είναι βέβαιο ότι θα γίνει, όχι απαραίτητα εντός των επομένων ημερών, όπως γράφεται και λέγεται, ωστόσο κερδίζει έδαφος η άποψη ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να γίνει πριν την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας τον Ιούνιο ώστε να αποφασισθούν και οι κόκκινες γραμμές της συγκυβέρνησης υπό το πρίσμα και του εκλογικού αποτελέσματος.

Στόχος της νέας κυβέρνησης, πέρα από τη διαπραγμάτευση του χρέους και την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, θα είναι και η επιτάχυνση της «ανταπόδοσης στην κοινωνία των θυσιών στις οποίες έχει υποβληθεί έως σήμερα».

Μάλιστα, εντός του Μαξίμου δείχνει να κερδίζει έδαφος η υπουργοποίηση, στο κρίσιμο υπουργείο των Οικονομικών, ενός εκ των συνεργατών του Πρωθυπουργού, με αποκλειστικό μέλημα την επιτάχυνση του κοινωνικού έργου της κυβέρνησης.

Είναι επίσης βέβαιο ότι θα αναζητηθούν και όπως λέει, κυβερνητικό στέλεχος, θα εξαντληθούν οι δυνατότητες διεύρυνσης της παρούσας κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, κάτι που όπως παραδέχεται το ίδιο στέλεχος, είναι σε άμεση συνάρτηση και με τις εξελίξεις σε άλλα κόμματα όπως η ΔΗΜΑΡ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό και φυσικά η ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών.

Ενδεικτική των προθέσεων του Πρωθυπουργού είναι και η πρώτη συνάντησή του σήμερα, μετά το αποτέλεσμα της κάλπης, με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και με στόχο την όσο το δυνατόν συντομότερη εκταμίευση, αν γίνεται και εντός Ιουνίου, των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ.

Σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, στη ΝΔ κάνουν λόγο για «θεσμική εκτροπή» επειδή, όπως λένε, σε καμία περίπτωση το εκλογικό αποτέλεσμα δεν δικαιολογεί αίτημα για εθνικές εκλογές. Ενδεικτικη είναι η σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου.

Ήδη τόσο τα στελέχη της Συγγρού όσο και του Μαξίμου από το βράδυ της Κυριακής σημειώνουν ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κινείται εντός της φυσιολογικής φθοράς του κυβερνώντος κόμματος και μάλιστα στην πιο δύσκολη περίοδο για τον τόπο τις τελευταίες δεκαετίες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΝΙΚΟΛΑΣ