Τεχνολογία-Επιστήμη
Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014 12:00

«Επανάσταση» στις θερμικές κάμερες ασφαλείας χάρη σε νέο φακό

Το δρόμο για φθηνότερες και μικρότερου μεγέθους θερμικές κάμερες ασφαλείας ανοίγει η δουλειά ομάδας γάλλων ερευνητών, που ανέπτυξαν κάμερα IR (thermal infrared) με φακό από πυρίτιο.

Το δρόμο για φθηνότερες και μικρότερου μεγέθους θερμικές κάμερες ασφαλείας ανοίγει η δουλειά ομάδας γάλλων ερευνητών, που ανέπτυξαν κάμερα IR (thermal infrared) με φακό από πυρίτιο.

Ο νέος φακός, ο οποίος είναι φτιαγμένος από ένα υλικό πολύ πιο φθηνό σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα, έχει το πάχος ενός νυχιού με διάμετρο μικρότερη ενός μολυβιού Νο.2. Αν και η ανάλυσή του δεν είναι υψηλή, είναι σε θέση να υποδεικνύει την παρουσία και κάποια γενικά χαρακτηριστικά ενός προσώπου.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σε paper που δημοσιεύτηκε στο Optıcs Letters της OSA (Optical Society). Οι πιθανές εφαρμογές της συγκεκριμένης τεχνολογίας επικεντρώνονται περισσότερο στον τομέα της παρακολούθησης, επιτρέποντας μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη φθηνότερων συστημάτων ασφαλείας, ειδικά για οικιακή χρήση.

“Θα μπορούσε να εντοπίζει άτομα σε ένα δωμάτιο, ή τη γωνία ενός δρόμου, ή ένα σκοτεινό δρομάκι” αναφέρει η Τατιάνα Γκρουλουά, υποψήφια PhD στο γαλλικό εργαστήριο αεροδιαστημικής ONERA, όπου αναπτύχθηκε το πρωτότυπο, σε συνεργασία με ερευνητές της γαλλικής εταιρείας ULIS, του Institut d'Optique και του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS). Η νέα κάμερα έχει ευρύ οπτικό πεδίο 130 μοιρών και πολύ καλές επιδόσεις υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Είναι αποτελεσματική σε μεγάλο εύρος μηκών κύματος υπέρυθρου φωτός (7-14 μικρόμετρα), επιδεικνύοντας μεγάλη ευαισθησία σε διαφορές στη θερμοκρασία.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ενδεχομένως ο φακός τους να φέρει επανάσταση στον χώρο των υπέρυθρων καμερών ασφαλείας. “Τα τελευταία χρόνια μεγάλες προσπάθειες έχουν καταβληθεί για τη μείωση της τιμής των μη-ψυχόμενων ανιχνευτών IR μεγάλου μήκους κύματος” σημειώνει η Γκρουλουά. “Χάρη στο μικρό πάχος του φακού, η δουλειά αυτή ανοίγει τον δρόμο για φθηνά μη συμβατικά υλικά που δεν χρησιμοποιούνταν 'παραδοσιακά'”.

Μέχρι τώρα υλικά όπως το πυρίτιο δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τέτοιους φακούς επειδή μεγάλο ποσοστό του φωτός απορροφούνταν αντί να περνά μέσα από το υλικό. Οι γάλλοι ερευνητές ωστόσο έκαναν τον φακό πολύ λεπτό, στρεφόμενοι σε έναν ιδιαίτερο τύπο φακού, τον αποκαλούμενο φακό Fresnel, παραλλαγή του οποίου χρησιμοποιείται σε φάρους και κινηματογραφικές/ θεατρικές αίθουσες.