Την ουσιαστική κατάργηση της Συνθήκης Σέγκεν αλλά και τη δημιουργία μίας ισχυρής «γάλλο-γερμανικής ζώνης» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητεί ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί σε άρθρο του στο περιοδικό «Le Point».
Την ουσιαστική κατάργηση της Συνθήκης Σέγκεν αλλά και τη δημιουργία μίας ισχυρής «γάλλο-γερμανικής ζώνης» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητεί ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί σε άρθρο του στο περιοδικό «Le Point».
Στο άρθρο του ο κ. Σαρκοζί ζητεί αυστηρότερους ελέγχους για τη μετανάστευση και υποστηρίζει μια βαθιά μεταρρύθμιση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας εκτιμά ότι «πρέπει να ανασταλεί αμέσως η Σένγκεν Ι και να αντικατασταθεί από τη Σένγκεν ΙΙ, στην οποία οι χώρες μέλη δεν θα μπορούν να ενταχθούν παρά μόνο αφού προηγουμένως έχουν υιοθετήσει μια κοινή πολιτική για τη μετανάστευση».
Σύμφωνα με τον κ. Σαρκοζί η Ευρώπη έχει αποτύχει στη μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει.
Ταυτόχρονα δεν διστάζει να υποστηρίξει ότι «δεν υπάρχει μια Ευρώπη αλλά δύο... Στην Ευρωζώνη πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε στο μύθο των ίσων δικαιωμάτων μεταξύ όλων των μελών. Μία μεγάλη γάλλο-γερμανική οικονομική ζώνη θα μας επιτρέψει αρχικά να προασπίσουμε καλύτερα τα συμφέροντά μας απέναντι στον γερμανικό ανταγωνισμό, εξαλείφοντας τις φορολογικές και κοινωνικές μας αδυναμίες και θα μας επιτρέψει κατόπιν να ηγηθούμε των 18 χωρών που συγκροτούν την νομισματική μας ένωση».
Τάσσεται υπέρ της κατάργησης πληθώρας αρμοδιοτήτων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα «χέρια» των υπηρεσιών της Ε.Ε., εκτιμώντας ότι «πρέπει να ενεργήσουμε δραστικά καταργώντας όχι λιγότερες από τις μισές σημερινές κοινοτικές αρμοδιότητες, τις οποίες αύριο θα πρέπει να αναλάβουν κράτη μέλη και περιορίζοντας τις αρμοδιότητες της Ευρώπης σε μια μικρή δεκάδα βασικών τομέων όπως η βιομηχανία, η γεωργία, ο ανταγωνισμός, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις, η ενέργεια, η έρευνα».
Όσον αφορά την απογοήτευση για τον εκτελεστικό βραχίονα της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να έχει πλέον νομοθετικές εξουσίες, οι οποίες θα πρέπει να αποτελούν τον αποκλειστικό τομέα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters