Πολιτιστικά
Τρίτη, 10 Αυγούστου 2004 19:36

Ανοίγει το Μουσείο του Μαραθώνα

Το Μουσείο του Μαραθώνα και οι αρχαιολογικοί χώροι στην περιοχή, αποδίδονται επισήμως στο κοινό, απόψε στις 21.00 και 20.30 αντίστοιχα, μετά τα εγκαίνια που θα πραγματοποιήσει ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης.

Οι αρχαιολογικοί χώροι περιλαμβάνουν το πρωτοελλαδικό νεκροταφείο (3200 - 2000 π.Χ) στη θέση Τσέπι, όπως έχει διαμορφωθεί πρόσφατα μετά την τοποθέτηση του νέου στεγάστρου, και το μεσοελλαδικό νεκροταφείο Βρανά (2000 - 1600), με τους σωζόμενους σκελετούς αλόγων, το οποίο περιβάλλεται από νέο στέγαστρο - οικοδόμημα.

Το Μουσείο του Μαραθώνα βρίσκεται δίπλα στο μεσοελλαδικό νεκροταφείο Βρανά και στεγάζει ευρήματα από την προϊστορική εποχή έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους: νεολιθική κεραμική από το σπήλαιο του Πανός στην Οινόη. Πρωτοελλαδικά, μεσοελλαδικά, γεωμετρικά, αρχαϊκά και κλασικά αγγεία, από τα δύο νεκροταφεία Τσέπι και Βρανά, από τον Τύμβο των Αθηναίων και το λεγόμενο Τύμβο των Πλαταιέων, καθώς και από νεκροταφεία της ευρύτερης περιοχής του Μαραθώνα.

Εκτίθενται επίσης, μαρμάρινα επιτύμβια μνημεία, επιγραφές, αρχιτεκτονικά μέλη, τμήματα από το «Τρόπαιο» και το υπέρθυρο από την πύλη στο κτήμα του Ηρώδη του Αττικού.

Στα νέα ευρήματα συγκαταλέγονται ο μαρμάρινος δίσκος με αναθηματική επιγραφή που βρέθηκε στις ανασκαφές του Αγ. Ανδρέα, για το Δημοσιογραφικό Χωριό, και πήλινα ειδώλια από τις ανασκαφές στο Κωπηλατοδρόμιο.