Κόσμος
Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2004 07:57

Ιράκ : Βρετανοί υπήκοοι στο πλευρό του Σιΐτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ

Τουλάχιστον δύο ιρακινής καταγωγής Βρετανοί υπήκοοι, έχουν πάρει τα όπλα στη Νατζάφ, στο πλευρό της πολιτοφυλακής του Μοκτάντα Σαντρ, όπως κι άλλοι πολλοί ξένοι που έχουν συνταχθεί με τις δυνάμεις του σιΐτη κληρικού, που αντιστέκονται στους Αμερικανούς στην πόλη του κεντρικού Ιράκ, αναφέρουν σε σημερινά δημοσιεύματά τους οι εφημερίδες «Times» και «Guardian».

«Είναι η χώρα μας κι υπάρχουν εδώ εισβολής. Πήραμε το πλευρό του Μοκτάντα Σαντρ γιατί πιστεύουμε πως βρίσκεται στην σωστή πλευρά», τόνισε ένας από αυτούς στον ανταποκριτή των «Times», Στίβεν Φάρελ.

Η εφημερίδα τονίζει πως οι δύο άνδρες, θείος κι ανηψιός, μιλούσαν με λονδρέζικη προφορά, όμως αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την πραγματική τους ταυτότητα, προτιμώντας τις κωδικές, πολεμικές, ονομασίες τους. Ούτε ο 23χρονος θείος, ονόματι Αμπού Χακίντ, ούτε κι ο ανηψιός του Αμπού Τουράντ, 21 ετών, είχαν προηγούμενη εμπειρία στα όπλα πριν φθάσουν στη Νατζάφ, για να υπερασπίσουν το ιερό τέμενος του Ιμάμη ¶λι.

Οι ίδιοι επέμειναν ιδιαίτερα στο γεγονός ότι δεν είναι οι μοναδικοί ξένοι στη Νατζάφ κι αναμένουν πως ορισμένοι από τους φίλους τους «θα ακολουθήσουν το δικό τους παράδειγμα», όπως τονίζει ο ανταποκριτής των «Times».

Ερωτηθείς για τους λόγους που τον ωθούν να πολεμήσει τις αμερικανικές δυνάμεις, ο Αμπού Χακίντ απάντησε: «είναι ο διάβολος ενάντια στους αγγέλους».

Από την πλευρά του, ο Αμπού Τουράντ δήλωσε πως εκείνο που τον ώθησε ήταν οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Τζωρτζ Μπους, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου : «Ο Μπους είπε: Είτε είστε μαζί μας, είτε εναντίον μας. Είχαμε λοιπόν να αποφασίσουμε να πάμε μαζί του, ή εναντίον του. Προφανώς λοιπόν είμαστε εναντίον του».