Σε δύσκολη θέση έχει φέρει την κυβέρνηση της Ιαπωνίας ρεπορτάζ της εφημερίδας Asahi Shimbun, σύμφωνα με το οποίο οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον αντιδραστήρα 1 της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα αψήφησαν τις εντολές του προϊσταμένου τους και τράπηκαν σε φυγή, το Μάρτιο του 2011, μόλις το τσουνάμι προκάλεσε τήξη πυρήνων.
Σε δύσκολη θέση έχει φέρει την κυβέρνηση της Ιαπωνίας ρεπορτάζ της εφημερίδας Asahi Shimbun, σύμφωνα με το οποίο οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον αντιδραστήρα 1 της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα αψήφισαν τις εντολές του προϊσταμένου τους και τράπηκαν σε φυγή, το Μάρτιο του 2011, μόλις το τσουνάμι προκάλεσε τήξη πυρήνων.
Πηγή της συγκεκριμένης πληροφορίας είναι ο Μασάο Γιοσίντα, ο προϊστάμενος του αντιδραστήρα, ο οποίος έκανε την αποκάλυψη κατά τη διάρκεια κατάθεσής του ενώπιον κυβερνητικής επιτροπής υπεύθυνης για τη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στη συνεχιζόμενη πυρηνική κρίση.
Ο Γιοσίντα παραιτήθηκε στα τέλη του ίδιου έτους και πέθανε πέρυσι χτυπημένος από καρκίνο στον οισοφάγο, σε ηλικία 58 ετών.
«Εγώ δεν τους είπα ποτέ να αποσυρθούν στον αντιδραστήρα 2. Όταν έμαθα ότι είχαν πάει εκεί, ήταν ήδη πολύ αργά. Εγώ τους είχα πει να αποσυρθούν σε κάποιο σημείο, εντός των ορίων της 1ης μονάδας, όπου η ραδιενέργεια ήταν χαμηλότερη και να περιμένουν εντολές», φέρεται να κατέθεσε μεταξύ άλλων ο άτυχος αξιωματούχος.
Όπως αφηγήθηκε, 650 εργαζόμενοι και στελέχη εγκατέλειψαν το σημείο με όποιον τρόπο μπορούσαν, χρησιμοποιώντας τα εταιρικά λεωφορεία ή τα δικά τους οχήματα για να μεταβούν στον άλλο αντιδραστήρα - σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το «σημείο μηδέν» - αφήνοντας τον ίδιο και άλλα 68 άτομα να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη μονάδα που κατέρρεε.
Ο εκλιπών θεωρείται από πολλούς στη χώρα του ήρωας επειδή και εκείνος αψήφισε εντολή των ανωτέρων του να πάψει να διοχετεύει θαλασσινό νερό στους αντιδραστήρες που υπερθερμαίνονταν.
Εάν δεν το είχε κάνει, η κατάσταση θα ήταν πιθανότατα πολύ χειρότερη σήμερα.
Η κατάθεσή του, που έρχεται στο φως τρία χρόνια μετά από την καταστροφή, διαφέρει από την επίσημη εκδοχή του ομίλου TEPCO, ο οποίος διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο. Σύμφωνα με αυτήν, οι εργαζόμενοι είχαν λάβει εντολή να το εκκενώσουν.
Η TEPCO «ουδέποτε έκανε αναφορά στις εντολές που έδωσε ο Γιοσίντα στις 15 Μαρτίου του 2011», γράφει η ιαπωνική εφημερίδα. «Η εταιρεία λέει τώρα ότι οι εντολές του ήταν ελαστικές και πως δεν υπήρξαν παραβιάσεις των κανονισμών της.»
Ερωτηθείς σχετικά, εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων λέγοντας απλώς ότι δεν γνωρίζει τι έχει στα χέρια της η εφημερίδα «και δεν μπορούμε να πούμε ότι τα έγγραφα είναι ίδια με αυτά που έχει η κυβέρνηση».