Πολιτική
Τρίτη, 20 Μαΐου 2014 19:16

Αντ. Σαμαράς: Χτίζουμε τη νέα Ελλάδα

Βγαίνουμε από την εποχή των μνημονιων, και προχωράμε στο επόμενο βήμα, στην ανάπτυξη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα.

Βγαίνουμε από την εποχή των μνημονίων και προχωράμε στο επόμενο βήμα, στην ανάπτυξη. Χτίζουμε τη νέα Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα. 

Κάνοντας έναν απολογισμό των τελευταίων δύο ετών, ο κ. Σαμαράς είπε πως μέχρι τώρα βάζαμε τα θεμέλια και τακτοποιούσαμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν, ενώ διεμήνυσε ότι «δεν  θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην έξοδο στις αγορές και στις μεταρρυθμίσεις σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «πετύχαμε κοσμογονικές αλλαγές και το αναγνωρίζουν οι αγορές».

Για το χρέος επανέλαβε πως το φθινόπωρο θα επικυρωθεί από τους δανειστές μας ότι είναι βιώσιμο. και πως η χώρα υιοθετεί  εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, σύγχρονο και ολοκληρωμένο.

«Ελέγξαμε το χρέος. Μειώσαμε τους τόκους που πληρώνουμε κάθε χρόνο στο μισό απ’ ό,τι δίναμε πριν την κρίση. Και κάτω από το ένα τρίτο, απ’ εκείνο που θα δίναμε, αν δεν είχαμε πετύχει το κούρεμα του 2012. Και οι τόκοι θα μειωθούν κι άλλο το φθινόπωρο, όταν θα επικυρωθεί πλέον από τους δανειστές μας, ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο» είπε.

«Η χώρα υιοθετεί αναπτυξιακό σχέδιο»

«Σήμερα κάνουμε κάτι αυτονόητο για κάθε άλλη σύγχρονη χώρα. Και αδιανόητο, δυστυχώς, μέχρι σήμερα για την Ελλάδα: Υιοθετούμε για πρώτη φορά, Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο. Σύγχρονο και Ολοκληρωμένο» είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε δε ότι στις σύγχρονες ανοικτές οικονομίες, ο ιδιωτικός τομέας έχει την πρωτοβουλία της παραγωγής. Αλλά το κράτος διατηρεί ένα ρόλο σοβαρό: Να χτυπά τις στρεβλώσεις, να ρυθμίζει τις αγορές, να εξασφαλίζει σταθερότητα και ασφάλεια. Να προσελκύει επενδύσεις, να δημιουργεί σύγχρονες υποδομές...

«Αυτά όλα απαιτούν σχεδιασμό. Δεν γίνονται στην τύχη. Δεν γίνονται «βλέποντας και κάνοντας» είπε.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε η Ψωροκώσταινα» και ότι δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να μοιάσουμε σε κάποιους άλλους, αλλά να γίνουμε ο εαυτός μας για να ξεπεράσουμε και τους άλλους. Μάλιστα διαβεβαίωσε ότι από εδώ και στο εξής μέρα με τη μέρα η κατάσταση θα βελτιώνεται για τον απλό πολίτη.

«Τέρμα η ύφεση»

«Από δω και στο εξής έχει μόνο προς τα πάνω όχι προς τα κάτω... φέτος τέρμα η ύφεση» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ως το 2020 θα έχει ανακτήσει την ευημερία που είχε πριν από την κρίση.

Ειδικότερα ανέφερε πως προβλέπεται ανάπτυξη με ρυθμούς 2,9%  το 2015 και 3,7%  το 2016.

«Ό,τι θα σας πω βασίζεται στις πιο συγκρατημένες προβλέψεις. Όλο και περισσότεροι άνεργοι θα βρίσκουν δουλειά, τα εισοδήματα θα αυξάνονται και όλα αυτά χωρίς νέο μνημόνιο και χωρίς νέα οριζόνται μέτρα λιτότητας η ανάπτυξη αρχίζει από σήμερα» είπε ο Πρωθυπουργός και προανήγγειλε μείωση της φορολογίας.

«770.000 θέσεις εργασίας στα προσεχή επτά χρόνια»

Αναφέρθηκε επίσης σε τρία διαφορετικά ερευνητικά ιδρύματα, εξειδικευμένα στην αναπτυξιακή ανάλυση, στην ΜcKinsey , το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ, τα οποία όπως είπε έκαναν ανεξάρτητες έρευνες για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας για τα επόμενα εφτά χρόνια.

Οι τρείς αναλύσεις απομόνωσαν τους 10 κλάδους της Ελληνικής οικονομίας, απ’ όπου μπορεί άμεσα να ξεκινήσει η Ανάπτυξη.

Ειδικότερα είπε ότι :

  • ο Τουρισμός μπορεί να δώσει 16,5 πρόσθετα δισ. ετησίως. Και 225 χιλιάδες πρόσθετες θέσεις εργασίας.

«Για κάθε ένα εκατομμύριο παραπάνω τουρίστες που έρχονται, το ΑΕΠ της χώρας ανεβαίνει 1%. Για κάθε 1 εκατομμύριο τουρίστες 1% του ΑΕΠ της χώρας πάνω» είπε ο κ.  Σαμαράς.

  •  Ο Πρωτογενής τομέας αγροτικής παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, ιχθυοκαλλιέργεια) και μεταποίησης: Μπορεί να δώσει επί πλέον 13,5 δισ. και 315 χιλιάδες νέες, άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
  • Η Ενέργεια και το περιβάλλον:  επί πλέον 9,5 δισ. και 40 χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας (χωρίς ακόμα τον ορυκτό πλούτο και τον ΤΑΠ).
  • Η Έρευνα και τεχνολογία: επί πλέον 2 δισ. και 50 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
  • Τα Logistics, το διαμετακομιστικό εμπόριο και οι συνδυασμένες μεταφορές: επί πλέον 2,5 δισεκατομμύρια ετησίως και 45 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
  • Η Φαρμακευτική Βιομηχανίας: επί πλέον 2 δισ. ετησίως και 25 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
  • Η Ναυτιλία: επί πλέον 8,5 δισ. ετησίως και 70 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

«Σύνολο 54,5 δισεκατομμύρια μέσα σε επτά χρόνια! Και θα βρεθούμε, τότε, από τα 183 δισεκατομμύρια του ΑΕΠ που έχουμε σήμερα, σε πάνω από τα 233 που ήταν το ανώτατο, όπου είχαμε φτάσει το 2008.   Και σύνολο 770 χιλιάδες θέσεις εργασίας, μόνον από τους κλάδους αυτούς» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι  αυτοί οι αριθμοί δεν αφορούν το σύνολο της Ελληνικής οικονομίας.

Οι πέντε προτεραιότητες 

Ο κ. Σαμαράς συνεχίζοντας την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος είπε ότι σε επτά χρόνια η Ελλάδα δεν θα θυμίζει σε τίποτα την Ελλάδα της κρίσης.

«Θα είναι μια θλιβερή ανάμνηση» είπε και υπογράμμισε ότι πέντε είναι οι προτεραιότητές του.

Αυτές σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά είναι:

  • η μείωση της ανεργίας
  • η μείωση της φορολογίας, και μαζί, η ανακούφιση της πίεσης από το φορολογικό μηχανισμό
  • η εξασφάλιση της ρευστότητας
  • η μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής
  • η συνεχής προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μεγάλες μεταρρυθμίσεις διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε τέσσερα πράγματα: Χτύπημα της γραφειοκρατίας, χτύπημα της φοροδιαφυγής, επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης και τη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα ολοκληρώσει όλα τα προηγούμενα.

Για την ανεργία

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι σε τέσσερα χρόνια θα υπάρχουν 550.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ εκτίμησε ότι έως το 2020 η ανεργία θα πέσει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Για την φορολογία

«Θα μειώσουμε παντού τους φορολογικούς συντελεστές. Με σχέδιο. Ήδη μειώσαμε το ΦΠΑ στην Εστίαση. Και η φορολογία ακινήτων για τους περισσότερους, μειώνεται, για δεύτερη φορά φέτος. Τα επόμενα δύο χρόνια, επίσης θα μειώνεται σε ταμειακή βάση. Κι αυτό είναι ήδη προγραμματισμένο και εγκεκριμένο».

Ο ίδιος τόνισε ότι η μείωση φορολογικών συντελεστών θα προχωρήσει βήμα-βήμα παντού, σταδιακά για να μην τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα.

«Στόχος μας είναι ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη να φτάσει το 15%! Ο ανώτατος συντελεστής στα εισοδήματα να μην ξεπεράσει το 33%. Και το ΦΠΑ να μη ξεπερνά πουθενά το 12%» ανέφερε.

Αυτό θα επιτευχθεί με το χτύπημα της φοροδιαφυγής, είπε ο πρωθυπουργός.

Για οφειλές ΦΠΑ

Ακόμη ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε ότι κάθε οφειλή σε ΦΠΑ θα είναι πληρωτέα μόνον εφόσον έχει εξοφληθεί προηγουμένως  το τιμολόγιο και αυτό θα ξεκινήσει  από τις αρχές Ιουλίου και θα ισχύσει στην αρχή για επιχειρήσεις μικρές με τζίρο μέχρι και 500 χιλιάδες το χρόνο. Από τις αρχές του 2015, θα επεκταθεί και σε μεσαίες επιχειρήσεις, με τζίρο ως 2 εκατομμύρια το χρόνο. Και τα επόμενα χρόνια, θα επεκταθεί σταδιακά και στις υπόλοιπες οφειλές από και προς το Δημόσιο, πέρα από το ΦΠΑ.

Κάρτα καυσίμων

Όσον αφορά στη μείωση κόστους στον αγροτικό τομέα αναφέρθηκε στη μείωση του κόστους καυσίμων προαναγγέλλοντας αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες λέγοντας ότι η κάρτα πετρελαίου των αγροτών θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά.

Επίσης είπε ότι από την 1η Ιουλίου θα υπάρξει μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τους αλλοδαπούς εργάτες.

Ακόμη αναφέρθηκε στη νομιμοποίηση των βοσκότοπων, ενώ είπε ότι ανοίγει ο δρόμος για να την τυποποίηση και μεταποίηση των ελληνικών προϊόντων.

Για ρευστότητα και σταθερότητα

Για τη ρευστότητα είπε ότι με την ανακεφαλαιοποίηση το τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας είναι αξιόπιστο και οι τράπεζες ασφαλείς.

«Προγραμματίζουμε μέτρα που θα ενθαρρύνουν ταχύτερη επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες» είπε και υπογράμμισε ότι προϋπόθεση γι΄αυτό είναι  να μη διαταραχθεί η σταθερότητα.

«Χωρίς σταθερότητα δεν ενισχύονται οι καταθέσεις, δεν έρχονται κεφάλαια, δεν γίνονται επενδύσεις ... Σταθερότητα σημαίνει ανάπτυξη» είπε και συνέχισε λέγοντας «όλοι ξέρετε τι σημαίνει αποσταθεροποίηση».

Τα «Θέλω» του Αντ. Σαμαρά για μια νέα Ελλάδα

«Θέλω μια Ελλάδα όπου το φορολογικό σύστημα θα είναι απλό» είπε και συνέχισε: Θέλω μια Ελλάδα στην οποία η Δικαιοσύνη θα αποδίδεται γρήγορα και με διαφάνεια. Με δημόσια παιδεία που θα σημαίνει ευκαιρίες για αριστία ακόμη και στο πιο φτωχό παιδί. Όχι κλειστά σχολεία, όχι κλειστά πανεπιστήμια. Να μην απαγορεύονται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια» είπε.

Ακόμη μίλησε για σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες υγείας στον πολίτη, οι οποίες σημείωσε ότι δεν γίνεται με μισθούς τριτοκοσμικούς.

Θέλω μια Ελλάδα υπόδειγμα, μια χώρα φάρο, όπου οι άξιοι θα έχουν μέλλον. Θέλω μια δυνατή Ελλάδα που θα σταθεροποιεί και την όλη γύρω μας ανήσυχη περιοχή, μια Ελλάδα διεθνή κόμβο παραγωγής και διακίνησης ενέργειας διεθνώς. Μια Ελλάδα νοικοκυρεμένη και σε όλα μπροστά».

«Αυτή είναι η Ελλάδα που ονειρευόμασταν πάντα, αλλά τώρα τη χτίζουμε σταθερά μέρα με τη μέρα με σταθερά βήματα μπροστά» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις, έκανε λόγο για κοσμογονία, και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο χτύπημα της φοροδιαφυγής και την πάταξη της γραφειοκρατίας

«Σταθερότητα ή πισωγύρισμα;»

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε το δίλημμα «σταθερότητα ή πισωγύρισμα», σημειώνοντας πως «η σταθερότητα δεν είναι κομματικό δίλημμα, είναι ανάγκη που έχει η χώρα για να προχωρήσει, για να μην ξανακυλήσει στην κρίση και στα μνημόνια».

Παράλληλα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τον κατονομάσει. «Ποια μνημόνια να σκίσουν; Αυτά που ήδη ξεπερνάμε;» διερωτήθηκε.

«Μήπως το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν το σχέδιο Ζ που προέβλεπε έξοδο από το ευρώ; Αυτό το σχέδιο που αποτρέψαμε;» είπε ο κ. Σαμαράς.

«Το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης είναι εκείνο που θα μας οδηγήσει στο μέλλον, είναι αυτό που αντικαθιστά τα μνημόνια» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας: «Η χώρα απογειώνεται είναι η πιο κρίσιμη ευκαιρία και κανείς δεν θα την καθηλώσει στο έδαφος».

«Αυτό είναι το ερώτημα για όσους πάνε στην κάλπη την επόμενη Κυριακή. Μπροστά για μια νέα Ελλάδα ή στην αβεβαιότητα της δραχμής και τη διεθνή απομόνωση. Ξέρω ότι ο Έλληνας θα αποφασίσει το σωστό γιατί οι Έλληνες πάνω από τα κόμματα αγαπάνε την πατρίδα τους» κατέληξε.

naftemporiki.gr