Κόσμος
Τρίτη, 20 Μαΐου 2014 16:08

Ταϊλάνδη: Παραμένει η μεταβατική κυβέρνηση παρά τον στρατιωτικό νόμο

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης επέβαλαν στρατιωτικό νόμο στη χώρα τα ξημερώματα της Τρίτης εν μέσω πολιτικής κρίσης «για την προστασία του νόμου και της τάξης», ωστόσο η κίνηση – έκπληξη δεν θεωρείται στρατιωτικό πραξικόπημα και ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε να προκηρυχθούν γενικές εκλογές για τις 3 Αυγούστου.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης επέβαλαν στρατιωτικό νόμο στη χώρα τα ξημερώματα της Τρίτης εν μέσω πολιτικής κρίσης «για την προστασία του νόμου και της τάξης», ωστόσο η κίνηση – έκπληξη δεν θεωρείται στρατιωτικό πραξικόπημα και ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε να προκηρυχθούν γενικές εκλογές για τις 3 Αυγούστου.

Ο Νιγουαθαμρόνγκ Μπουνσονγκφαϊζάν κάλεσε το στρατό να δράσει «κάτω από τη σκέπη του συντάγματος» και «να μην ασκήσει βία».

Στρατιώτες κατέλαβαν τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ απέκλεισαν και δρόμους στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ.

Ο στρατιωτικός νόμος έρχεται μετά από μήνες κλιμακούμενης πολιτικής έντασης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η κίνηση πιθανόν να εξαγριώσει τους υποστηρικτές της κυβέρνησης, ειδικά εάν κριθούν ως ντε φάκτο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 11 πραξικοπήματα από το 1932, όταν και καταργήθηκε η απόλυτη μοναρχία.

«Δεν υπάρχει λόγος για πανικό»

Ο αρχηγός του στρατού της Ταϊλάνδης Πραγιούθ Τσαν-Οτσά κάλεσε τα αντίπαλα κόμματα να προχωρήσουν σε διάλογο για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα. Ο στρατιωτικός νόμος θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να αποκατασταθούν «η ειρήνη και η τάξη», ανέφερε η στρατιωτική ηγεσία στους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Στρατιώτες εισήλθαν στο βασικό κυβερνητικό μέγαρο στη Μπανγκόκ, το οποίο δεν χρησιμοποιείται εδώ και μήνες, μετά τις βίαιες διαδηλώσεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών, οι οποίοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση για διαφθορά.

Ο στρατός διέταξε επίσης την επιβολή λογοκρισίας στα μέσα ενημέρωσης για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Τόσο οι φιλοκυβερνητικοί όσο και οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές διατάχθηκαν να μην προχωρήσουν σε πορείες, προκειμένου να αποφευχθούν συγκρούσεις.

Η πρώτη ανακοίνωση για την επιβολή στρατιωτικού νόμου έγινε διαμέσου της στρατιωτικής τηλεόρασης.

 

Στη δήλωση του στρατού, τονίζεται ότι πρέπει να αποφευχθεί κάθε πανικός από πλευράς του πληθυσμού.

Η ανακοίνωση έγινε επί τη βάσει νόμου του 1914, ο οποίος επιτρέπει στο στρατό να επεμβαίνει σε συνθήκες πολιτικής κρίσης.

Το χρηματιστήριο της Ταϊλάνδης, αλλά και η τιμή του νομίσματός της, μπαχτ, σημείωσαν πτώση μετά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας του στρατού.

Η Ιαπωνία, ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ταϊλάνδη, εξέφρασε την «σοβαρότατη ανησυχία» της για την πολιτική κατάσταση και κάλεσε όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση και «μη χρήση βίας».

Πλήρεις εξουσίες στο στρατό

Ο στρατιωτικός νόμος δίνει τη δυνατότητα στον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να δρα χωρίς την άδεια του πρωθυπουργού, να θέτει αξιωματούχους και πολίτες υπό έρευνα, να πραγματοποιεί έρευνες σε άτομα ή κτήρια, να καλεί σε υποχρεωτική στράτευση και αναγκαστική εργασία πολίτες, να απαγορεύει συγκεντρώσεις, κάλυψη γεγονότων από τα ΜΜΕ, να ρυθμίζει τα της διαφήμισης και των δημοσίων συγκοινωνιών.

Ο στρατός μπορεί τέλος να καταστρέφει εγκαταστάσεις του «εχθρού» και να χτίζει στρατώνες όπου το κρίνει απαραίτητο.

Η μεταβατική κυβέρνηση σημείωσε νωρίτερα ότι η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων δεν την συμβουλεύτηκε πριν κινηθεί, ωστόσο τόνισε ότι παραμένει στη θέση της και στην άσκηση των καθηκόντων της.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι η επιβολή του στρατιωτικού νόμου δεν θα έχει καμία επίπτωση στην μεταβατική κυβέρνηση.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Νιγουαθαμρόνγκ Μπουνσονγκφαϊζάν δήλωσε την Τρίτη ότι ζήτησε από την Εκλογική Επιτροπή να οργανώσει γενικές εκλογές στη χώρα στις 3 Αυγούστου.

Μάχη για την εξουσία

Η τελευταία πολιτική κρίση στην Ταϊλάνδη άρχισε στα τέλη του 2013, όταν η τότε πρωθυπουργός Γίνγκλακ Σιναουάτρα διέλυσε την Κάτω Βουλή της χώρας και οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας.

Η κ. Σιναουάτρα προκήρυξε εκλογές για τον Φεβρουάριο, τις οποίες και αναμενόταν να κερδίσει. Ωστόσο, διαδηλωτές παρακώλυσαν τη διαδικασία η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε και δικαστικά.

Νωρίτερα τον Μάιο, ανώτατο δικαστήριο απέπεμψε από το αξίωμά της την πρωθυπουργό, λόγω κατηγοριών για κατάχρηση εξουσίας.

Ωστόσο, η πολιτική κρίση στην Ταϊλάνδη είναι συνεχής από το 2006, όταν ο αδερφός της κ. Σιναουάτρα, Θακσίν, ανατράπηκε από την πρωθυπουργία με πρωτοβουλία του στρατού

Από τότε, έχουν σημειωθεί πολλάκις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες πολλές φορές είχαν αιματηρή κατάληξη.