Την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου και την προκήρυξη εκλογών μέσα σε ένα τρίμηνο αφού προηγουμένως ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2014 προτείνει η απερχόμενη κυβέρνηση της Λιβύης σε μια προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση στη οποία έχει βυθιστεί τους τελευταίους μήνες.
Την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου και την προκήρυξη εκλογών μέσα σε ένα τρίμηνο αφού προηγουμένως ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2014 προτείνει η απερχόμενη κυβέρνηση της Λιβύης σε μια προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση στη οποία έχει βυθιστεί τους τελευταίους μήνες.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντάλα αλ Τένι υπέβαλε την πρόταση αυτή στο κοινοβούλιο, ως λύση για το χάος και τη βία στη χώρα.
«Μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του 2014 το Εθνικό Γενικό Κογκρέσο διακόπτει τις εργασίες του μέχρι την ανάδειξη του νέου κοινοβουλίου» μέσα σε διάστημα τριών μηνών αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης, όπου τονίζεται ότι όλοι εργάζονται για να μην βυθιστεί η Λιβύη στον εμφύλιο πόλεμο.
Προβλέπεται επίσης να διεξαχθεί μια συνεδρίαση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον νέο πρωθυπουργό Άχμεντ Μίτιγκ αφού η πρώτη, στις αρχές Μαΐου, αμφισβητείται από πολλούς βουλευτές και πολιτικούς λόγω των χαοτικών συνθηκών στις οποίες διεξήχθη.
Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης ανακοινώθηκε μία ημέρα αφότου ένοπλοι εξαπέλυσαν επίθεση στο κτίριο του Κογκρέσου ζητώντας τη διάλυση του σώματος.
Η κατάσταση ιδίως στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, είναι έκρυθμη τις τελευταίες ημέρες και δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων ισλαμιστών και των ανδρών ενός απόστρατου στρατηγού που έχει συγκροτήσει έναν δικό του στρατό για να πολεμήσει τους «τρομοκράτες», κάτι που από την Τρίπολη χαρακτηρίζεται «απόπειρα πραξικοπήματος».
Μετά την Αλγερία και τη Σαουδική Αραβία, και η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει προσωρινά το προξενείο της στη Βεγγάζη για λόγους ασφαλείας. Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που βρίσκεται στην πόλη ανέφερε ότι έχει υποσταλεί η τουρκική σημαία από το προξενείο, ωστόσο Τούρκοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι το κτίριο δεν έχει εκκενωθεί.
Το προξενείο έκλεισε επειδή διατυπώθηκε μια συγκεκριμένη απειλή, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Το αν θα παραμείνει κλειστό και αύριο θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες ασφαλείας», πρόσθεσε.
Νωρίτερα η Σαουδική Αραβία είχε ανακοινώσει επίσης ότι κλείνει την πρεσβεία και το προξενείο της στην πρωτεύουσα Τρίπολη και απομακρύνει όλο το διπλωματικό προσωπικό της από τη χώρα, όπως είχε κάνει την Παρασκευή και η Αλγερία.
Η χώρα αυτή έχει ήδη επιβάλει περιορισμούς στα σύνορά της με τη Λιβύη: επιτρέπει να περνούν από τη Λιβύη στο έδαφός της μόνο Αλγερινοί υπήκοοι ενώ από την Αλγερία προς τη Λιβύη περνούν μόνο οι Λίβυοι.
Επίσης, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Sonatrach έδωσε εντολή στους 50 εργαζομένους της που βρίσκονται στη Λιβύη να επιστρέψουν στην Αλγερία μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.
Πηγή: ΑΜΠΕ