Κόσμος
Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014 15:56

Ναρέντα Μόντι: Ποιος είναι ο νέος ινδουϊστής πρωθυπουργός της Ινδίας;

Ποιος είναι ο Ναρέντα Μόντι, ο ινδουϊστής ηγέτης οποίος κατάφερε να σημειώσει τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη στην Ινδία από τη δολοφονία της Ίντιρα Γκάντι;

Ποιος είναι ο Ναρέντα Μόντι, ο ινδουϊστής ηγέτης οποίος κατάφερε να σημειώσει τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη στην Ινδία από τη δολοφονία της Ίντιρα Γκάντι, ηγούμενος του εθνικιστικού εκλογικού συνδυασμού BJP και αναμέται να αναλάβει άμεσα νέος πρωθυπουργός της Ινδίας;

Αναλυτές πιστεύουν ότι η άνοδός του στην εξουσία θα σηματοδοτήσει μία σημαντική αλλαγή στην πορεία της Ινδίας.

Ο 63χρονος πολιτικός, που στο παρελθόν πωλούσε τσάι σε σταθμούς τρένων, χαρακτηρίζεται ως ένας ικανός ηγέτης, ο οποίος καταφέρνει να διεκπεραιώνει τις «αποστολές» τις οποίες αναλαμβάνει.

«Είναι αυστηρός», λέει ο συγγραφέας της ανέκδοτης βιογραφίας του κ. Μόντι, Ραμίς Μενόν. «Υπάρχει και το στοιχείο του φόβου», συνεχίζει.

Ο κ. Μόντι χαρακτηρίζεται συντηρητικός και πολύ εργατικός. Ωστόσο, δεν κατάφερε να χτίσει συναισθηματικούς δεσμούς με τους ψηφοφόρους κατά την προεκλογική καμπάνια.

Από το 2001 έως και σήμερα διατελούσε διοικητής του κράτους Γκουτζαράτ, το οποίο επί διοικήσεώς του κατάφερε να έχει ρυθμούς ανάπτυξης παρόμοιους με αυτούς της Κίνας.

Η ανάπτυξη του Γκουτζαράτ βασίστηκε στην αστικοποίηση,  στην έμφαση στις υποδομές και στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας.

Το μοντέλο αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το μοντέλο ανάπτυξης που προωθούσε το απερχόμενο Κόμμα του Κογκρέσου.

Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές αμφισβητούν το μοντέλο ανάπτυξης του Γκουτζαράτ δηλώνοντας ότι υπάρχουν άλλα κρατίδια στην Ινδία με μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης.

Επιπλέον, πολλοί ανησυχούν ότι αυτή η οικονομική ανάπτυξη δεν κατανέμεται ισόποσα στο λαό του Γκουτζαράτ, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν αντανακλάται σε τομείς όπως η παιδεία ή οι επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Όσον αφορά τον τρόπο που ασκεί την εξουσία, συχνά χαρακτηρίζεται «τραχύς  έως και αυταρχικός», κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις σε μία χώρα όπου υπάρχει διάχυτη η νοοτροπία της συναίνεσης.

Το εθνικιστικό, ινδουϊστικό του προφίλ προκαλεί ανησυχίες για το κατά πόσο θα καταφέρει να διοικήσει μία χώρα με έντονες πολιτιστικές και θρησκευτικές διαιρέσεις.

Λιγότερο από ένα χρόνο αφότου είχε αναλάβει την εξουσία στο Γκουτζαράτ, ξέσπασαν εκεί καταστροφικές διαδηλώσεις εναντίον των μουσουλμάνων, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1000 πιστοί στο Ισλάμ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι φοβούνται ότι η διακυβέρνηση του κ. Μόντι θα συνοδευθεί από εχθρότητα απέναντι στην ελευθερία του Τύπου, θρησκευτική πόλωση, καθώς και λιγότερη ανεκτικότητα απέναντι στην κριτική.