Πολιτική
Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2004 17:40

Ζακ Ρογκ: Το παράδειγμα της Αθήνας να ακολουθήσει και το Τορίνο

Το παράδειγμα της Ολυμπιακής προετοιμασίας της Αθήνας θα πρέπει να ακολουθήσει το Τορίνο, το οποίο έχει αναλάβει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006, διεμήνυσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ.

«Το Τορίνο πρέπει να επισπεύσει τους ρυθμούς της Ολυμπιακής προετοιμασίας του, αφού καθυστερεί σε ορισμένους τομείς. Ελπίζουμε να τα καταφέρει, όπως και η Αθήνα», τόνισε ο κ. Ρογκ.

Αναφερόμενος στο Πεκίνο και τη δική του προετοιμασία εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, ο πρόεδρος της ΔΟΕ σημείωσε ότι πλέον βρίσκεται «σε μια κρίσιμη φάση, αφού περνάει από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση των έργων».

Όσον αφορά το κόστος των Αγώνων της Αθήνας ο κ. Ρόγκ δήλωσε: «Τα πραγματικά νούμερα θα γίνουν γνωστά μετά από την λήξη της διοργάνωσης». «Πάντως, ο προϋπολογισμός όσον αφορά στο διάστημα της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι ισοσκελισμένος από το 1984. Πιστεύω, ότι και ο προϋπολογισμός των Αγώνων της Αθήνας θα είναι ισοσκελισμένος ή θα υπάρχει, μάλιστα κι ένα μικρό κέρδος», εκτίμησε ο κ. Ρογκ.

Αναφερόμενος στον κρατικό προϋπολογισμό για τους Αγώνες, ο πρόεδρος της ΔΟΕ επισήμανε ότι «τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελούν κληρονομιά για κάθε χώρα. Παράλληλα, τα στάδια που χτίζονται σε κάθε πόλη είναι ανάλογα του μεγέθους της. Αλλης χωρητικότητας χτίστηκαν στο Σίδνεϊ, άλλης στην Αθήνα. Ακόμη, στο Σίδνεϊ πουλήθηκαν 9,5 εκατομμύρια εισιτήρια, ενώ ο στόχος στην Αθήνα είναι τα 5 εκατομμύρια».

Ο Ζακ Ρογκ δήλωσε ικανοποιημένος από τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για τους Αγώνες, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει το καλύτερο δυνατό, ενώ έχει συνεργαστεί και με εννέα χώρες προηγμένες στον τομέα της ασφάλειας». «Στις 29 Αυγούστου θα σας απαντήσω, εάν έχουν πάει όλα καλά...», συμπλήρωσε

Σχετικά με τις ποινές που πρέπει να επιβάλλονται σε όσους αθλητές βρίσκονται ντοπαρισμένοι, επισήμανε ο κ. Ρογκ ήταν κατηγορηματικός: «Οι ποινές είναι θέμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Ετσι, είναι στην δικαιοδοσία της και το θέμα του διετούς αποκλεισμού ενός αθλητή».

Όσον αφορά στο θέμα του βούλγαρου «αθάνατου» Ιβάν Σλάβκοφ, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία, ο πρόεδρος της ΔΟΕ είπε ότι το θέμα αυτό βρίσκεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΔΟΕ.