Με το βλέμμα στο μέλλον αμερικανοί ερευνητές σχεδίασαν το επόμενο στρατιωτικό κράνος το οποίο θα ενσωματώνει και προστατευτική μάσκα με σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα.
Με το βλέμμα στο μέλλον αμερικανοί ερευνητές σχεδίασαν το επόμενο στρατιωτικό κράνος το οποίο θα ενσωματώνει και προστατευτική μάσκα με σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα.
Το κράνος με την ενσωματωμένη μάσκα αναπτύχθηκε στα εργαστήρια του Χημικού και Βιολογικού Κέντρου Edgewood, των Ηνωμένων Πολιτειών, και πέρα από τη βαλλιστική προστασία προσφέρει και προστασία έναντι χημικών και βιολογικών επιθέσεων.
Παράλληλα, το σετ είναι πιο συμπαγές και πιο εύχρηστο από το συνδυασμό κράνους και μάσκας χημικού-βιολογικού πολέμου του παρελθόντος. Επίσης, είναι ελαφρύτερο και ενσωματώνει σύστημα που διατηρεί τον αέρα που αναπνέει ο στρατιώτης καθαρό και δροσερό.
Έτσι, αντί ο στρατιώτης του μέλλοντος να κουβαλάει την μάσκα στο πλευρό ή στην πλάτη του, θα την διατηρεί στο πρόσωπό του σε συνδυασμό με το κράνος του. Η νέα μάσκα θα διαθέτει νέα τεχνολογία που θα εισάγει αέρα μέσω ενός συστήματος φιλτραρίσματος, το οποίο θα αναλαμβάνει να «καθαρίζει» τον αέρα από πιθανές απειλές και επιπλέον θα τον διατηρεί δροσερό ώστε να μην προκαλείται δυσφορία στον στρατιώτη.
Όταν ο χρήστης εκπνέει η βαλβίδα αέρα κλείνει και εκτρέπει τον καθαρό, φιλτραρισμένο αέρα στο διαμέρισμα των ματιών της μάσκας, ώστε να δημιουργήσει διαφορά πίεσης στα διάφορα διαμερίσματα της μάσκας. Με τον τρόπο αυτό αποτρέπεται η πιθανότητα μολυσματικά στοιχεία να εισαχθούν, σε περίπτωση που η μάσκα διαρραγεί.
Από την πλευρά του ο Αμερικανικός Στρατός έχει πραγματοποιήσει δοκιμές της νέας μάσκας, κατά τις οποίες αποδείχθηκε ότι είναι περισσότερο άνετη και εύχρηστη από τη μάσκα τύπου M50 που εισήχθη σε υπηρεσία το 2009.
Ο κλάδος Προστασίας του Αναπνευστικού Συστήματος του Χημικού και Βιολογικού Κέντρου Edgewood, εξέφρασε την πρόθεση να αναπτύξει πρόσθετες τεχνολογίες που μελλοντικά θα μπορούν να ενσωματωθούν στο κράνος νέας γενιάς και τα συναφή συστήματα επικοινωνιών.