Κόσμος
Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014 11:17

ΙΑΕΑ: Στη δυσκολότερη φάση οι διαπραγματεύσεις για το Ιράν

Στη δυσκολότερη φάση τους εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως αναφέρουν πηγές της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Στη δυσκολότερη φάση τους εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως αναφέρουν πηγές της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των έξι χωρών (Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) και την ιρανική κυβέρνηση έχουν εισέλθει στην τελική τους φάση.

Στόχος, ύστερα από 10 χρόνια επικίνδυνων εντάσεων, είναι το Ιράν να καθησυχάσει για πάντα τον υπόλοιπο κόσμο για τον αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα του ατομικού του προγράμματος, με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων που πνίγουν την οικονομία του.

Ωστόσο ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε κατά την άφιξή του στη Βιέννη ότι «η προετοιμασία του κειμένου της συμφωνίας απαιτεί πολλές προσπάθειες».

Ωστόσο μια συμφωνία είναι ορατή για τον αντιδραστήρα του Αράκ. Ο κ. Ζαρίφ δείπνησε χθες με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον η οποία εκπροσωπεί στις διαπραγματεύσεις την ομάδα των έξι χωρών. Οι δύο τους θα ηγηθούν προσωπικά των περισσότερων συνεδριάσεων έως την Παρασκευή, αντίθετα με την τακτική που είχε ακολουθηθεί στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις της Βιέννης.

Ο διάλογός τους επέτρεψε ήδη να αμβλυνθούν ορισμένες διαφορές, όπως αυτή για τον αντιδραστήρα βαρέος ύδατος του Αράκ.

«Το θέμα του Αράκ και της διαφάνειας είναι αυτά που έχουν ωριμάσει περισσότερο σε σχέση με όλα τα άλλα της ημερήσιας διάταξης, στην προοπτική ενός πρώτου αποτελέσματος που μπορεί να υπάρξει την Παρασκευή», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες της ΙΑΕΑ διαπιστώνουν επί του παρόντος ότι η Τεχεράνη τηρεί κατά γράμμα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το περασμένο φθινόπωρο στη διάσκεψη της Γενεύης.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές προβλέπουν τρεις ακόμη διαπραγματευτικούς κύκλους, έπειτα από αυτόν της τρέχουσας εβδομάδας, έως την προθεσμία της 20ης Ιουλίου. Οι συνομιλίες μπορεί ωστόσο να παραταθούν με κοινή συμφωνία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο