Πολιτική
Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2004 16:18

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οδηγός του καλού θεατή

Ο κάτοχος ενός εισιτηρίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν εξασφάλισε απλά και μόνο ένα «χαρτάκι», που θα του ανοίξει την πόρτα του Σταδίου, για να παρακολουθήσει ένα αγώνισμα. Εχει κερδίσει τη δυνατότητα απόκτησης μιας πραγματικά συναρπαστικής εμπειρίας, καθώς θα βιώσει στο έπακρο τη μοναδικότητα κάθε στιγμής, χωρίς μεσάζοντες.

Μαζί με την απόκτηση του εισιτηρίου, παραλαμβάνουν όλοι και τον επίσημο οδηγό θεατών, που δίνει απαντήσεις σε κάθε απορία, ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και πληροφορημένοι, για να αποφευχθεί τυχόν ταλαιπωρία τους, λόγω των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και των αυξημένων μέτρων ασφαλείας εκτός και εντός των Σταδίων.

Ορισμένες απαγορεύσεις που ίσχυσαν μόνο για τις πρόβες της τελετής έναρξης, όπως η κατοχή κινητού τηλεφώνου και φωτογραφικών μηχανών, δεν θα ισχύουν για την τελετή έναρξης ή τις άλλες αγωνιστικές περιόδους.

Υπάρχουν μεγάλα και μικρά «μυστικά», που μπορούν να κάνουν άνετη, χωρίς καθυστερήσεις και προβλήματα τη μετακίνηση, όπως επίσης και πολλές άλλες πληροφορίες που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν τους Αγώνες.

Αγορά

Κατ' αρχάς, όσοι δεν έχουν ακόμα προμηθευτεί το εισιτήριό τους, θα πρέπει (με την αστυνομική ταυτότητα στο χέρι) να σπεύσουν σε επιλεγμένα καταστήματα της Alpha Bank, είτε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των εισιτηρίων είτε από τα εκδοτήρια εισιτηρίων που θα λειτουργούν σε όλες τις αγωνιστικές εγκαταστάσεις.

Βεβαίως, χαμένα ή κλεμμένα εισιτήρια δεν αντικαθίστανται. Το εισιτήριο παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να εισέλθουμε στο Στάδιο, αρκεί να ρίξουμε μία προσεκτική ματιά, για να δούμε εάν είναι αυτό που ζητήσαμε.

Εχει λοιπόν τη θύρα, το διάδρομο, τη σειρά, τη θέση την ημερομηνία και την ώρα διεξαγωγής του αγωνίσματος, την αθλητική εγκατάσταση και το άθλημα που θα παρακολουθήσει κάποιος όπως και την τιμή που έχει καταβάλει.

Στην περίπτωση που το εισιτήριο έχει φθαρεί και δεν είναι δυνατή η ανάγνωση των στοιχείων αυτών, τότε θα πρέπει να προσέλθουμε σε ένα εκδοτήριο και, αφού γίνει η ταυτοποίηση/αναγνώριση του αγοραστή θα εκδοθεί μία ειδική απόδειξη για την είσοδό του στην εγκατάσταση.

Πως θα πάμε

Η προσέλευση και είσοδος στο Στάδιο θα πρέπει να γίνει πολύ πριν από την ώρα που αναγράφεται στο εισιτήριο. Η πιο συνετή λύση για γρήγορη και άνετη μετακίνηση είναι η χρησιμοποίηση των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς -δηλαδή του μετρό, των Ολυμπιακών λεωφορειακών γραμμών, του τραμ και του προαστιακού σιδηροδρόμου- που εξυπηρετούν όλες τις εγκαταστάσεις.

Με το εισιτήριο των Ολυμπιακών Αγώνων, η μετακίνησή μας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι δωρεάν, αλλά αυτό ισχύει μόνο προς και από την αγωνιστική εγκατάσταση για την οποία υπάρχει εισιτήριο και μόνο για την ημέρα ισχύος του.

Η δωρεάν μετακίνηση δεν ισχύει για τα υπεραστικά λεωφορεία ΚΤΕΛ, το υπεραστικό δίκτυο του ΟΣΕ και τα λεωφορεία-«εξπρές» που εξυπηρετούν το αεροδρόμιο. Πριν ξεκινήσουμε για το Στάδιο, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε πώς θα μεταβούμε, για να μην ταλαιπωρηθούμε.

Το δίκτυο μετρό αποτελείται από τρεις γραμμές: τη γραμμή 1-ΗΣΑΠ (Μ1) και τις γραμμές 2 και 3 (Μ2 και Μ3). Η Μ1-ΗΣΑΠ (πράσινη), Πειραιάς-Κηφισιά, εξυπηρετεί απευθείας το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθήνας (ΟΑΚΑ). Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), το Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» και το κέντρο της Αθήνας. Θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Η Μ2 (κόκκινη), Αγ. Αντώνιος-Αγ. Δημήτριος, εξυπηρετεί το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Πυγμαχίας Περιστερίου και το κέντρο της Αθήνας. Θα λειτουργεί από τις 05:00 έως τις 02:00. Η Μ3 (μπλε), Μοναστηράκι-Δουκίσσης Πλακεντίας, εξυπηρετεί απευθείας το Ολυμπιακό Συγκρότημα Γουδίου και το κέντρο της Αθήνας. Θα λειτουργεί από τις 05:00 έως τις 02:00.

Οι 22 Ολυμπιακές Λεωφορειακές Γραμμές συνδέουν απευθείας κεντρικές περιοχές της Αθήνας με τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Ξεχωρίζουν από το διακριτικό γράμμα Χ, που θα συνοδεύεται από τον αντίστοιχο αριθμό της γραμμής (π.χ. Χ14). Εξαιρούνται οι γραμμές που εξυπηρετούν το Μαρκόπουλο, το Σχινιά και το Μαραθώνα, που φέρουν το διακριτικό γράμμα Ζ και έναν αριθμό (π.χ. Ζ5).

Ο προαστιακός σιδηρόδρομος συνδέει το αεροδρόμιο με το μετρό και το υφιστάμενο δίκτυο του ΟΣΕ και εξυπηρετεί τις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ και του Μαρκόπουλου. Θα λειτουργεί από τις 05:00 έως τις 02:00. Το τραμ αποτελείται από δύο γραμμές: Η γραμμή 1 (Τ1), Σύνταγμα-Νέος Κόσμος-Παλαιό Φάληρο-Γλυφάδα συνδέει το κέντρο της Αθήνας με την παραλιακή ζώνη. Η γραμμή 2 (Τ2), ΣΕΦ-Παλαιό Φάληρο-Ελληνικό-Γλυφάδα, συνδέει μεταξύ τους τα Ολυμπιακά αθλητικά συγκροτήματα του Φαλήρου και του Ελληνικού. Λειτουργεί από τις 05:00 έως τις 02:00.

Για την ομαλή μετακίνηση των ατόμων με κινητικούς περιορισμούς, έχει εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα των χώρων των σταθμών του μετρό και του τραμ. Επίσης, κοντά στις εγκαταστάσεις υπάρχουν ειδικοί χώροι απο/επιβίβασης ταξί. Για την ακριβή τοποθεσία τους θα πρέπει να συμβουλευτείτε τους αντίστοιχους χάρτες των εγκαταστάσεων.

Στην είσοδο

Πριν από την αναχώρηση για τις αγωνιστικές εγκαταστάσεις, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένες δεσμεύσεις, ώστε να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις κατά τον έλεγχο ασφαλείας των Σταδίων.

Για την είσοδο υπάρχουν αυστηροί κανόνες με απαγορεύσεις και περιορισμούς, στους οποίους θα πρέπει να προσαρμοστούν οι θεατές. Ετσι, λοιπόν, πριν από την αναχώρηση από το σπίτι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι απαγορεύεται να έχει κανείς μαζί του μεγάλα αντικείμενα, όπως τσάντες, βαλίτσες, αναδιπλούμενα καθίσματα ή σκαμνάκια, παιδικά καροτσάκια, τρόφιμα, ζώα, εκτός από αυτά που συνοδεύουν άτομα με αναπηρία, μπουκάλια από γυαλί, παγούρια, θερμός, νερό, αλκοολούχα ποτά, αναψυκτικά, μεγάλο αριθμό κερμάτων για να μην εκτοξευθούν, προφανώς, μπάλες, έντυπο υλικό για διαφημιστικούς σκοπούς κ.ά.

Βεβαίως, ούτε λόγος να γίνεται για όπλα, δακρυγόνα, μαχαίρια ναρκωτικές ουσίες κροτίδες, ξύλα που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες. Το εισιτήριο, ένα καπέλο, γυαλιά ηλίου και μία μικρή τσάντα με τα απολύτως απαραίτητα, κάνουν τον έλεγχο από τις δυνάμεις ασφαλείας ταχύτερο. Διαφορετικά και ταλαιπωρία και εκνευρισμός θα προκύψει.

Σημειώνουμε ότι το κινητό τηλέφωνο επιτρέπεται (η απαγόρευση ίσχυσε μόνο για τις πρόβες). Ολοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για έλεγχο της τσάντας και των αντικειμένων που έχουν στις τσέπες τους. Να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχουν στις εγκαταστάσεις χώροι φύλαξης προσωπικών αντικειμένων. Ωστόσο, υπάρχει περιορισμένος χώρος για φύλαξη παιδικών καροτσιών, τα οποία δεν επιτρέπονται στις κερκίδες.

Μην ξεχάσετε κάτι

Οταν οδεύει κανείς προς τις πύλες εισόδου των Σταδίων, θα πρέπει να σίγουρος ότι έχει μαζί του/της ό,τι θεωρεί απαραίτητο. Και αυτό γιατί, μετά την είσοδο στις εγκαταστάσεις, δεν είναι δυνατή η έξοδος και η επιστροφή. Δηλαδή, εάν έχει ξεχαστεί το κινητό τηλέφωνο στο αυτοκίνητο, δεν είναι δυνατή η επιστροφή για την παραλαβή του.

Συμπεριφορά

Kατά την παραμονή στο Στάδιο η συμπεριφορά των θεατών θα πρέπει να είναι κόσμια. Οποιος έχει επικίνδυνη, άσεμνη ή ενοχλητική συμπεριφορά ή ανάμειξη σε ενέργειες που μπορεί να εμποδίζουν τους υπόλοιπους θεατές να παρακολουθήσουν τους Αγώνες, ενδέχεται να απομακρύνεται από το Στάδιο.

Κάπνισμα;

Δυστυχώς για τους μανιώδεις καπνιστές, το κάπνισμα απαγορεύεται τόσο στις κερκίδες όσο και στους χώρους αναμονής θεατών. Για τους καπνιστές, υπάρχουν ειδικοί χώροι με συγκεκριμένη σήμανση.

Χρήματα

Περιορισμός στο ποσό των χρημάτων που μπορούμε να έχουμε μαζί μας δεν υπάρχει, αρκεί να μην έχουμε πολλά κέρματα, γιατί θα παρακρατηθούν κατά τον έλεγχο.

Τρόφιμα

Τρόφιμα διατίθενται από τα κυλικεία των εγκαταστάσεων. Η είσοδος άλλων τροφίμων δεν επιτρέπεται.

Σκουπίδια

Τα απορρίμματα δεν τα πετάμε στο «μεγάλο καλάθι». Σε κάθε εγκατάσταση υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης με ευδιάκριτη σήμανση, όπου πρέπει να πετάξουμε κάθε είδους απορρίμματα και κυρίως τα πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια.

Δωρεάν

Ο ΟΔΗΓΟΣ διανέμεται μαζί με το εισιτήριο για να πληροφορηθούμε τις λεπτομέρειες των δεσμεύσεων και των δικαιωμάτων. Για να απολαύσουμε όλοι τους Αγώνες. Γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μία Γιορτή.

Προϊόντα: Τι θα αγοράσετε...

Εντός των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων υπάρχει η δυνατότητα να κάνει κανείς τις αγορές του σε ένα από τα πολλά καταστήματα πώλησης αυθεντικών προϊόντων της ΑΘΗΝΑ 2004.

Ειδικά στην αγορά του ΟΑΚΑ, λειτουργεί το Ολυμπιακό υπερκατάστημα 2004, στο οποίο υπάρχει πλούσια συλλογή αυθεντικών προϊόντων. Πρόκειται για ένα χώρο 3.500 τετραγωνικών μέτρων, όπου μπορεί κανείς να βρει δώρα και αναμνηστικά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πρώτες βοήθειες για έκτακτη ανάγκη

Εάν, είτε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών είτε λόγω της αγωνίας είτε για κάποιον άλλο λόγο, κάποιο άτομο αισθανθεί αδιαθεσία, υπάρχει η πρόβλεψη ιατρικής φροντίδας.

Σε όλες τις εγκαταστάσεις παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες παροχής πρώτων βοηθειών και εξειδικευμένες υπηρεσίες διακομιδής με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από το Στάδιο στο πιο κοντινό Ολυμπιακό νοσοκομείο.