Οι συζητήσεις για τη συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση είχαν ξεκινήσει ήδη από τον Ιούνιο του 2011, μήνες πριν τη σύνοδο των Καννών το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, ανέφερε ο αντιπρόεδρος Ευ. Βενιζέλος σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times και πρόσθεσε ότι όποιος έχει στοιχειώδη μνήμη θυμάται τα γεγονότα και πως τέτοιου είδους δημοσιεύματα ανακυκλώνονται και δεν έχουν ενδιαφέρον.
Οι συζητήσεις για τη συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση είχαν ξεκινήσει ήδη από τον Ιούνιο του 2011, μήνες πριν τη σύνοδο των Καννών το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, ανέφερε ο αντιπρόεδρος Ευ. Βενιζέλος σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times και πρόσθεσε ότι όποιος έχει στοιχειώδη μνήμη θυμάται τα γεγονότα και πως τέτοιου είδους δημοσιεύματα ανακυκλώνονται και δεν έχουν ενδιαφέρον.
Μιλώντας στο περιθώριο του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βούληση να μιλήσει για τα θέματα αυτά την κατάλληλη στιγμή και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Όπως είπε, «έχουμε ιστορική υποχρέωση» να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό και σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως των κομματικών τους προτιμήσεων, το πώς η χώρα στάθηκε όρθια, πώς σώθηκε και πώς είναι μια συντεταγμένη χώρα- μέλος της ΕΕ και του ευρώ.
Θυσίες
«Θα μιλήσουμε και για τις Κάννες και για το Βρότσλαβ της Πολωνίας, για το τι θα συνέβαινε αν δεν μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε τον Μάρτιο του 2012 τη διαδικασία του κουρέματος του δημοσίου χρέους, και για τα σενάρια που είχαμε ετοιμάσει με την Τράπεζα της Ελλάδος για την επιβολή εκτάκτων μέτρων, αν κάτι πήγαινε στραβά, αλλά ευτυχώς δεν πήγε», ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «κάναμε θυσίες για να κερδίσουμε κάτι και για να αποφύγουμε κάτι. Αυτό που αποφύγαμε δεν το ζήσαμε, αλλά περιγράφεται σε γεγονότα και σε σενάρια. Δεν θα ευχόμουν ποτέ σε έναν εκπρόσωπο της Ελλάδος, σε ένα πολιτικό πρόσωπο να ζήσει τις καταστάσεις που έχουμε ζήσει και να βρεθεί αντιμέτωπος με τόσο σκληρά διλήμματα, μετρώντας τις αντοχές του υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Εμείς μετρήσαμε τις αντοχές μας και απεδείχθη ότι η χώρα άντεξε».
ΣΥΡΙΖΑ
Απαντώντας σε σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με μια συμφωνία μεταξύ Μπαρόζο- Σαμαρά- Βενιζέλου, μετά τις Κάννες, για σχηματισμό κυβέρνησης, ο Ευ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς βρισκόταν σε συζητήσεις για πιθανή συμμετοχή της ΝΔ στο κυβερνητικό σχήμα, ήδη από τον Ιούνιο του 2011, και υπενθύμισε ότι μετά τις Κάννες, είχαν προταθεί ως πρωθυπουργοί οι Φίλιππος Πετσάλνικος και ο Απόστολος Κακλαμάνης, πριν από τον Λουκά Παπαδήμο.
Σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, ο Ζ. Μπαρόζο δεν ήταν ο πρωταγωνιστής της διαδικασίας, όπως τον παρουσιάζει το δημοσίευμα των Financial Times, λέγοντας ότι όποιοι τα λένε αυτά δεν έχουν αίσθηση του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων και του ρόλου των προσώπων στην ΕΕ.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι το μεγάλο ζητούμενο αυτήν τη στιγμή είναι να ολοκληρωθεί αδιατάραχτα η πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση και όχι να τεθεί υπό αμφισβήτηση, «πληρώνοντας τεράστιο κόστος και ρίχνοντας την καρδάρα με το γάλα που έχει γεμίσει με τους κόπους του ο ελληνικός λαός».
Ταξίδι Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα
Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει το ταξίδι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, ο Ευ. Βενιζέλος, αφού ανέφερε ότι δεν ενημερώθηκε σχετικά η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, είπε πως «μετά λύπης του ενημερώθηκε» ότι στη συνάντηση με την πρόεδρο της ρωσικής Άνω Βουλής, Βαλεντίνα Μαντβιένκο, ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι έσπευσε να αναγνωρίσει τη σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας.
«Δεν θυμόταν ότι τη σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας την έχει αναγνωρίσει και ο πρόεδρος Πούτιν και η ρωσική κυβέρνηση που διαπραγματεύεται συνεχώς με τον Πρόεδρο και με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας και μετέχουν στις συνομιλίες στη διαδικασία της Γενεύης», είπε και ευχαρίστησε τον Α. Τσίπρα ο οποίος «θεωρεί πως οτιδήποτε έχει να κάνει με μεγάλες εθνικές αποφάσεις για τις εξωτερικές υποθέσεις της χώρας είναι ατομική μου υπόθεση».
Μάλιστα, ανέφερε ότι «δε λειτουργούν έτσι οι κυβερνήσεις εθνικής συνεργασίας. Ελπίζω αν ο κ. Τσίπρας κάνει κυβέρνηση με τον κ. Καμμένο να συνεννοείται με τον εταίρο του για τις μεγάλες αποφάσεις της εξωτερικής πολιτικής», πρόσθεσε.
Χρέος
Στο μεταξύ, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου με τον επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Οικονομίας, Σιμ Κάλας, στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Όπως έχουμε πει κατ' επανάληψη και όπως τονίζει και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο για λόγους που έχουμε εξηγήσει τεχνικά», δήλωσε λίγο μετά τη συνάντηση ο Ευ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο δεν καταλαβαίνουν παρά μόνο οι κακόπιστοι».
«Όλοι αυτοί δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι η Ελλάδα έχει διαμορφώσει, χάρη στις θυσίες των πολιτών της, τις προϋποθέσεις της οριστικής εξόδου από την κρίση και της οριστικής επανόδου σε συνθήκες ευρωπαϊκής κανονικότητας» πρόσθεσε ο Ευ. Βενιζέλος.
Κύπρος
Κληθείς να σχολιάσει την καταδικαστική για την Τουρκία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι πρόκειται για μια «εξαιρετικά σημαντική απόφαση» που δικαιώνει την Κύπρο και πρόσθεσε πως για ακόμη μια φορά, «η καταδίκη της Τουρκίας, που θεωρείται ο δράστης μιας συνεχιζόμενης παραβίασης πολλών διατάξεων του διεθνούς δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημαίνει πάρα πολλά για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό».
«Η Κύπρος αγωνίζεται να βρει μια λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η Τουρκία έχει ευθύνη, της την καταλογίζει εδώ και χρόνια το ΕΔΑΔ και θα ήταν εξαιρετικά πρόσφορο και παραγωγικό (η Τουρκία) να λάβει υπόψη τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ για να μπορέσει να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας εφαρμόσιμης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο» πρόσθεσε και τόνισε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ συνιστά ηθική δικαίωση για τις οικογένειες των αγνοουμένων, και δικαίωση ηθική και νομική για τους εγκλωβισμένους.
«Το δε ποσό της αποζημίωσης που καταλογίζει στην Τουρκία, εντυπωσιακά υψηλό, κάτι σημαίνει για την κοινή πεποίθηση στη μεγάλη Ευρώπη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.