Κόσμος
Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014 22:48

ΗΠΑ - Ε.Ε.: Παράνομα τα δημοψηφίσματα

Παράνομα χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία ο Λευκός Οίκος την ώρα που φιλορώσοι διαδηλωτές κήρυξαν την «ανεξαρτησία» της περιφέρειας του Λουχάνσκ και ο «δήμαρχος» του Σλοβιάνσκ, ζήτησε την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων για την «εξασφάλιση της σταθερότητας». Διάλογο μεταξύ Κιέβου και αυτονομιστών προτείνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν.

Παράνομα χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία ο Λευκός Οίκος την ώρα που φιλορώσοι διαδηλωτές κήρυξαν την «ανεξαρτησία» της περιφέρειας του Λουχάνσκ και ο «δήμαρχος» του Σλοβιάνσκ, ζήτησε την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων για την «εξασφάλιση της σταθερότητας». Διάλογο μεταξύ Κιέβου και αυτονομιστών προτείνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν αναγνωρίζουν τα «παράνομα» δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν σε δύο περιφέρειες στην ανατολική Ουκρανία για την ανεξαρτησία της περιοχής, καθώς τα θεωρεί μια προφανή προσπάθεια για τον περαιτέρω διχασμό και την αποσταθεροποίηση της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Δεν αναγνωρίζουμε τα αποτελέσματα» των δημοψηφισμάτων αυτών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ.

«Είμαστε απογοητευμένοι που η ρωσική κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε την επιρροή της για την αποτροπή αυτών των δημοψηφισμάτων», πρόσθεσε ο Κάρνεϊ.

Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι, χαρακτήρισε «παράνομο» το δημοψήφισμα στην ανατολική Ουκρανία.

«Εμείς δεν αναγνωρίζουμε τα αυτοανακηρυχθέντα χθεσινά δημοψηφίσματα. Είναι παράνομα και αναξιόπιστα» υπογράμμισε ο Ρομπάι σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε. «Εάν η Ρωσία δεν εργαστεί για μια αποκλιμάκωση, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω μέτρα ευρείας κλίμακας σε πολλούς τομείς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κυρώσεις από Ε.Ε. - Απειλές με το φυσικό αέριο

Επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησαν να προσθέσουν 13 πρόσωπα και δύο εταιρείες στον κατάλογο με τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβάλλει σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πιέσεις στην Μόσχα όσον αφορά την στάση της απέναντι στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα η  Ρωσία απειλεί να «κόψει» το αέριο στην Ουκρανία από τις 3 Ιουνίου, όπως  μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Μόσχα έχει ζητήσει προπληρωμές από το Κίεβο, λόγω των μέχρι σήμερα χρεών του σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Σε ποιούς επιβλήθηκαν οι κυρώσεις της Ε.Ε.

Οι κυρώσεις της Ε.Ε. επιβλήθηκαν στον πρώτο αναπληρωτή προσωπάρχη του προέδρου της Ρωσίας, τον Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, καθώς και στον επικεφαλής της διοίκησης αλεξιπτωτιστών της Ρωσίας, τον ταξίαρχο Βλαντίμιρ Σαμανόφ, σε 11 ακόμη πρόσωπα, καθώς και δύο επιχειρήσεις στην Κριμαία, την PJSC Chernomorneftegaz και τη Feodosia, οι οποίες εθνικοποιήθηκαν από τις «αρχές» της Κριμαίας, όπως αναφέρεται στην απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Στους Βολοντίν και Σαμανόφ και στα υπόλοιπα 11 πρόσωπα, περιλαμβανομένων ιδίως του Βλαντίμιρ Πλιγκίν, προέδρου της Επιτροπής Συνταγματικού Δικαίου της Κρατικής Δούμας (κάτω Βουλή) της Ρωσίας και πολλών φιλορώσων στην Κριμαία και στην Ουκρανία, όπως ο αυτοανακηρυγμένος δήμαρχος της Σλαβιάνσκ Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, επιβάλλονται στο εξής κυρώσεις όπως το πάγωμα πόρων που τυχόν έχουν στην ευρωπαϊκή επικράτεια και η απαγόρευση της χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίου, στο πλαίσιο της πίεσης που ασκεί η ΕΕ στη Μόσχα εξαιτίας της στάσης της στην κρίση στην Ουκρανία.

Το γεγονός ότι στον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις συμπεριλήφθηκαν και νομικά πρόσωπα, δύο εθνικοποιημένες επιχειρήσεις, είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Επικοινωνία Πούτιν - ΟΑΣΕ

Εν τω μεταξύ το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία , με θέμα την κρίση στην Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, τόσο ο Πούτιν, όσο και ο Μπουρκχάλτερ συμφώνησαν ότι ο ΟΑΣΕ πρέπει να κάνει περισσότερα ώστε να προωθήσει το διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης, ο Μπουρκχάλτερ υπογράμμισε «τη σημασία της εντατικοποίησης των προσπαθειών από την πλευρά του ΟΑΣΕ για την επίλυση της κρίσης και τη διεξαγωγή άμεσου διαλόγου μεταξύ των αρχών του Κιέβου και εκπροσώπων των νοτιοανατολικών περιοχών της Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.

Κήρυξαν την ανεξαρτησία του Λουχάνσκ

Νωρίτερα φιλορώσοι διαδηλωτές κήρυξαν την «ανεξαρτησία» της περιφέρειας του Λουχάνσκ, μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο το 96% του πληθυσμού της συγκεκριμένης επαρχίας της ανατολικής Ουκρανίας ψήφισε υπέρ της απόσχισης.

Οι αποσχιστές, με την υποστήριξη της Ρωσίας, διοργάνωσαν διπλό δημοψήφισμα στις δύο ανατολικότερες επαρχίες της Ουκρανίας, στις οποίες κατοικούν κατά πλειοψηφία Ρώσοι και ρωσόφωνοι Ουκρανοί, ανακηρύσσοντας «ανεξάρτητες» τις «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, με ποσοστά 89% και 96% αντίστοιχα.

Ο φιλορώσος αποσχιστής «δήμαρχος» του Σλοβιάνσκ, εξάλλου, ζήτησε ανοικτά την είσοδο στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, όπου βρίσκεται και η πόλη του, ρωσικών στρατευμάτων για την «εξασφάλιση της σταθερότητας».